Svet

Utorak, 02.12.2014.

08:57

OMV: Putinova odluka nas iznenadila

Austrijska naftna kompanija OMV, koja je potpisala ugovor o izgradnji gasovoda Južni tok kroz Austriju, iznenađena je najavom obustave realizacije tog projekta.

Izvor: Tanjug

Default images

Iz OMV je poručeno da je projekat Južni tok dugoročni plan u korist energetske sigurnosti Evrope.

"Detaljno ćemo analizirati stanje, i potom ćemo znati šta dalje", navedeno je u saopštenju OMV koje je prenela agencija APA.

Izjava šefa OMV Gerharda Roisa se očekuje tokom dana, pošto se on nalazi u Bukureštu povodom desetogodišnjice angažovanja austrijskog koncerna u Rumuniji.

Rois i šef Gazproma Aleksej Miler su u junu u Beču potpisali sporazum o izgradnji dela Južnog toka kroz Austriju.

Evropska komisija je tada poručila da su bilateralni sporazumi u vezi Južnog toga u mnogim delovima u suprotnosti sa evropskim pravom, i Brisel je poručio da je spreman da prihvati ovaj projekat samo ukoliko bude u saglasnosti sa pravnim aktima Unije.

Sredinom oktobra Gasprom je saopštio da se usporeno odvija finansiranje projekta zbog sankcija. Strane banke su oprezne i čekaju na labavljenje sankcija, saopštio je tada Gasprom, dodajući da se rokovi izgradnje nisu menjali.

Neposredno pose toga Mađarska je najavila, mimo pravila EU, promenu svog zakonodavstva kako bi krenula u realizaciju Južnog toka.

Južnim tokom gas iz Rusije, preko dna Crnog mora trebalo je da stigne do Bugarske, Srbije, Mađarske, Austrije i Italije.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u ponedeljak uveče da Rusija za sada ne može da nastavi realizaciju Južnog toka pošto je Bugarska blokirala gradnju podmorske deonice.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da najave o obustavljanju izgradnje Južnog toka nisu dobra vest za Srbiju, koja je bila lojalna tom projektu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

23 h

Podeli: