Eplovi novi proizvodi razočarali?

Uzbuđenje i razočaranje pratilo je predstavljanje novih Eplovih modela ajfona.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 10.09.2014.

10:43

Default images

Tako da je cena akcije tog tehnološkog diva na Volstritu prvo porasla gotovo odsto, da bi potom oštro pala i trgovanje završila u minusu.

U jednom trenutku cena Epla dostigla je 103 dolara, potom potonula na 96 dolara, a trgovanje završila na 97,99 dolara, što je 0,4 posto manja cena nego dan pre.

Za najveću američku kompaniju po tržišnoj vrednosti to je izuzetno širok raspon oscilacije cene, što pokazuje koliko se na Volstritu pažljivo pratilo da li Epl gubi na inovativnosti nakon smrti osnivača i bivšeg vlasnika Stiva Džobsa 2011. godine.

Na samom početku prezentacije cena je deonice znatno porasla, nakon što je izvršni direktor Epla Tim Kuk predstavio novi proizvod "kao najveći domet u istoriji ajfona".

ajfon 6 sličan je modelima tableta, a taj tip proizvoda sve je popularniji kod potrošača, pa Epl pokušava da uhvati korak na tom području s konkurentima, kao što su Samsung i Majkrosoft Nokia, koji su već osvojili deo tog tržišta.

Euforija je vladala i za vreme predstavljanja Eplovog mobilnog platnog sistema, željno očekivanog od strane korisnika i analitičara. Novi 'Apple Pay Service' uznemirio je ulagače Ibeja, koji je dobio konkurenciju njegovom Pejpal sistemu , pa je cena akcije Ibeja juče pala 2,5 odsto.

Razočaranje je, međutim, usledilo nakon što je rečeno da Eplov željno očekivani pametni sat neće biti na tržištu pre iduće godine, da će raditi samo povezan s ajfonom i da će koštati 350 dolara.

" Eplov sat je skuplji nego što smo očekivali, neće biti dostupan u vreme božićne kupovne groznice i mora biti povezan s ajfonom. Verujemo da će to kratkoročno ograničiti potencijal prihoda kompanije od tog proizvoda" , kažu analitičari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

16 h

Podeli: