Mundijal nije pomogao, možda će ovo

Centralna banka Brazila najavila je smanjenje nivoa obaveznog kapitala koje komercijalne banke moraju imati u rezervi, u pokušaju da podstakne privredni rast.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 27.07.2014.

09:17

Default images

Zahvaljujući toj meri biće "oslobođeno" oko 13 milijardi dolara, koje će banke zatim moći da pozajme preduzećima i pojedincima, piše britanski javni servis "Bi-Bi-Si".

"Centralna banka je odlučila da usvoji ovu meru radi bolje raspodele likvidnosti u ekonomiji", navodi se u saopštenju banke.

Najnovija odluka centralne banke dolazi samo tri meseca uoči održavanja predsedničkih izbora u toj zemlji, na kojima će aktuelna predsednica, Dilma Rusef, po drugi put pokušati da osvoji četvorogodišnji mandat.

Prema procenama vlade, privreda Brazila bi ove godine trebalo da ostvari rast od 1,8 odsto odsto, dok nezavisni ekonomisti očekuju rast od samo jedan odsto, što će, kako tvrde, biti četvrta uzastopna godina mlakog privrednog rasta.

Sve manje bogatstvo Brazila, rezovi u javnom sektoru, rasprostranjena korupcija i preterani izdaci za organizaciju ovogodišnjeg Svetskog fudbalskog prvenstva, doveli su do toga da demonstranti u protekloj godini izadju na ulice. Privreda Brazila je, prema ocenama analitičara, takodje postala isuviše zavisna od izvoza u Kinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: