Američke kompanije ne plaćaju porez

Dvadesetšest velikih američkih kompanija je prošle godine izdvojilo veću sumu novca za svoje izvršne direktore, nego za plaćanje poreza federalnoj vladi.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 19.08.2012.

09:57

Default images

Studija nezavisne analitičko-konsultantske organizacije pokazuje da su kompanije, uključujući AT&T, "Boing" i "Sitigrup", prošle godine svojim izvršnim direktorima isplatile u proseku 20,4 miliona dolara, dok su znatno manje ili gotovo ništa izdvojile za plaćanje federalnog poreza na dobit.

U proseku, 26 kompanija je generisalo neto profit veći od milijardu dolara u Sjedinjenim Američkim Državama, navedeno je u studiji, koja je takođe kritikovala poreska pravila koja omogućavaju neograničene odbitke za direktorske plate.

Među najviše kritikovanima je izvršni direktor "Boinga" DŽejms MekNerni, koji je prošle godine dobio platu od 18,4 miliona dolara, dok je njegova kompanija primila zahtev za povraćaj poreza od 605 miliona dolara.

Studija takođe ističe izvršnog direktora "Sitigrupa" Vikrama Pandita, koji je prošle godine primio 14,9 miliona dolara, dok je njegova banaka dobila poreske olakšice u iznosu od 144 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: