Pežo-Sitroen: Novi otkazi i gubici

Francuski automobilski gigant "PSA Pežo Sitroen" saopštio je da će ukinuti 8.000 radnih mesta u Francuskoj zbog velikih gubitaka usled ekonomske krize.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2012.

10:24

Default images

"Pežo Sitroen", najveći francuski proizvođač automobila i drugi evropski proizvođač posle nemačkog "Folksvagena", izneo je očekivanje da će evropsko tržište ove godine potonuti za 0,8 odsto, kao i da u skladu sa pogoršanjem prognoze mora da prilagodi svoje poslovanje, prenosi agencija AFP.

U periodu od 2007-2012, tržište je, kako se navodi u saopštenju, oslabilo za 23 odsto, što je dovelo do toga da "Pežoove" fabrike u prvoj polovini ove godine posluju sa samo 76 odsto kapaciteta, što je pad sa 86 odsto iz istog perioda lane.

Ozbiljna kriza na evropskom tržištu nastavila je da naosi gubitke ovoj kompaniji i u prvom kvartalu 2012.

U saopštenju se dodaje da su još veći problemi zabeleženi u sektoru malih automobila, koji učestvuje sa 42 odsto u ukupnoj prodaji te kompanije.

Kao posledica toga, očekuje se da će Pežo Sitroen u prvoj polovini ove godine zabeležiti gubitak od oko 700 miliona evra.

Prema navodima te kompanije, biće prekinuta proizvodnja u fabrici Olnej severno od Pariza, koja zapošljava oko 3.000 radnika, uz ukidanje 1.400 radnih mesta u "Pežoovoj" fabrici u Renu.

Pored toga, dodatnih 3.600 radnih mesta biće ukinuto u čitavoj korporativnoj strukturi, pošto kompanija nastavlja sa "smanjenjem troškova i unapredjenjem svoje poslovne efikasnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

9 h

Podeli: