Sarkozi: Reći ću istinu Francuzima

Francuski predsednik Nikola Sarkozi kaže da se dužnička kriza zemlje može premostiti uz zajedničku volju da se reformiše zemlja.

Svet

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 15.01.2012.

14:30

Default images

"Obratiću se Francuzima krajem meseca i objaviću im važne odluke koje treba doneti bez gubljenja vremena", rekao je Sarkozi.

"Reći ću im da se kriza može prevazići uz zajedničku volju i hrabrost da se sprovedu reforme u zemlji. Od 2008. godine prolazimo kroz krizu bez presedana i rešio sam da kažem istinu Francuzima o ozbiljnosti krize", dodao je on.

Sarkozi objašnjava da je “odlučio da kaže istinu Francuzima o težini krize“ dodajući da “ovakva kriza nije viđena u posednjih stotinu godina“ i da se radi o izazovu koji se ne sme ni podceniti ni preterano dramatizovati.

Francusko ministarstvo finansija potvrdilo je da je rejting agencija Standard end Purs smanjila kreditini rejting toj zemlji sa AAA na AA.

Smanjenje kreditnog rejtinga Francuskoj predstavlja jak udarac sposobnosti zemalja evrozone da se izbore sa dužničkim krizama u svojim redovima.

Francuska je druga po veličini zemlja evrozone, posle Nemačke, kada je reč o novcu koji obezbeđuje u zajednički fond pomoći - EFSF.

Analitičari smatraju da bi smanjenje kreditnog rejtinga Francuskoj moglo, takođe, da ugrozi šanse predsednika Nikole Sarkozija da ponovo bude izabran.

Sarkozijev glavni rival u predsedničkoj trci, kandidat socijalista Fransoa Oland izjavio je da je Sarkozi založio svoju reputaciju za održavanje kreditnog rejtinga ali da je sada jasno da u tome nije uspeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: