Belgija: Kralj košta 30,5 mil. evra

Kraljevska porodica belgijsku državu košta dvostruko više od 13,7 miliona evra, koliko se godišnje zvanično izdvaja za troškove monarha.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 01.03.2011.

08:19

Default images

Dodatni novac potrošen je i na plaćanje struje i grejanja, kao i na zvanične poklone, piše belgijska štampa.

Pored zvanično izdvojenih 13,7 miliona evra, belgijska država je na kraljevsku porodicu potrošila još 16,8 miliona evra koji su provučeni kroz budžete nekoliko ministarstava - od ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane, do ministarstva za naučna istraživanja.

Do ovog otkrića došao je poslanik separatističke Nove flamanske alijanse Teo Franken, koji je proučio troškove kraljevske kuće i došao do zaključka da zvanični troškovi predstavljaju samo 45 odsto ukupne cene belgijske monarhije.

Pored zvaničnih troškova, na kraljevsku porodicu najviše novca potrošeno je preko ministarstva unutrašnjih poslova, koje je u 2010. sprovelo 271 operaciju pratnje kraljevske porodice, a za njihovu bezbednost bilo je angažnovano 250 policajaca, što je ukupno koštalo 14,5 miliona evra.

Pored ovoga, privatni sekretarijat kralja, njegov šofer, savetnici i protokol su na platnom spisku ministarstva odbrane, koje za njih godišnje izdvaja 1,8 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

15 h

Podeli: