Istorijski gubitak RBS

Rojal Benk of Skotland (Royal Bank Scotland) objavila je gubitak od 24,1 milijarde funti (34,3 milijarde dolara) za 2008. godinu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2009.

14:08

Default images

To je najveći gubitak u istoriji privrede Velike Britanije tako da ta banka planira da stavi imovinu u vrednosti od 325 milijardi funti u novu državnu šemu osiguranja.

Banka kaže da je rekordni manjak odraz otpisa 16,2 milijardi funti potrošenih za kupovine, uključujcući preuzimanje holandskog rivala ABN Amro 2007. i operativnih gubitaka od 7,9 milijardi funti.

RBS, takođe, objavljuje nameru na dobije dodatnih 13 milijardi funti od vlade u zamenu za akcije i plan rezanja troškova koji treba da donese uštedu od 2,5 milijardi funti u godišnjem poslovanju.

Plan banke je objavljen uporedo sa pokretanjem šeme britanske vlade o osiguranju više od 500 milijardi funti "zatrovane imovine" banaka u naporu da se ponovo pokrene pozajmljivanje u zemlji pogođenoj recesijom.

Prema programu vlade napravljenom da podrži obolele banke, RBS će biti odgovorna za prvih 19,5 milijardi funti gubitaka - ili 6 procenata ukupne imovine. Vlada će snositi 90 procenata svakog gubitka posle toga, a RBS preostalih 10 odsto.

Banka će, izdavanjem novih akcija, platiti 6,5 milijardi funti za osiguranje svoje imovine, što je dva procenta njene vrednosti.

Banka kaže da je danas objavljeni čist gubitak bolji nego što se strahovalo, a da su dva procenta učešća u šemi državnog osiguranja bolje nego što se očekivalo. Ipak, navodi banka i dalje je prisutan osećaj da je nacionalizacija neminovna.

Već delimično nacionalizovana, banka najavljuje da će ubaciti 325 milijardi funti zatrovane imovine u program osiguranja vlade, što je korak koji može da poveća vlasništvo države na čak 95 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: