Lufthanza preuzima špansku Iberiju?

Nemačka avio kompanija Lufthanza je zatražila uvid u poslovne knjige najvećeg španskog avioprevoznika Iberije.

Svet

Izvor: B92

Petak, 23.03.2007.

13:06

Default images

Finansijski direktor Lufthanze, Stefan Gemkov, je potvrdio da nemački prevoznik razmatra preuzimanje Iberije, ali da za sada nema nikakvih pregovora.

Ujedinjenjem Lufthanze i Iberije formirala bi se kompanija vredna 12,8 milijardi evra, koja bi sa oko 70 miliona putnika godišnje bila ravna konkurentskom Er Fransu i KLM-u.

U Iberiji kažu da bi "Lufthanza mogla da bude dobar kandidat, jer ima vrlo malo preklapanja sa rutama budući da nemačka grupacija ima vrlo slabu mražu u Latinskoj Americi". Španski mediji pišu da Lufthansa i Britiš Ervejz, koji ima deset odsto udela u Iberiji, razmatraju mogućnost ponude u visini 3,9 evra po deonici, što bi Iberiju dovelo do 3,7 milijardi evra vrednosti.
Ovo preuzimanja je interesantno i zbog toga što bi novi sporazum o otvorenom nebu između Evropske unije i Sjedinjenih Država mogao da dovede do novog talasa preuzimanja u industriji.

Naime, Evropska unija je sa američkim pregovaračima postigla sporazum o otvorenom nebu, koji će omogućiti povećanje broja transatlantskih letova i niže cene avionskih karata. Njime bi se omogućilo evropskim aviokompanijama da lete u SAD sa svake tačke na svetu umesto kao do sada samo iz svoje matične države.

Sporazum bi obuhvatio oko dve trećine ukupnog svetskog avio prometa, a zahvaljujući njemu bi se dobilo 26 miliona novih putnika u transatlantskom prometu u sledećih pet godina, zaraditi oko 12 milijardi evra i otvoriti 80 hiljada novih radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: