"Tačno u evro": Koliko će nas koštati MiG-ovi

Ministar obrane Zoran Đorđević rekao je da remont i modernizacija deset lovačkih aviona "MiG 29" Srbiju neće koštati ni više ni manje od 185 miliona evra.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 21.02.2017.

17:15

(Foto: Getty images)

"Mi smo opredelili 185 miliona za projekat 10 Migova 29. Tih deset Migova 29 ne košta 185 miliona evra. Tih 185 miliona evra je podeljeno u tri faze. Prva i druga faza je predeksportna priprema, dolazak ovde i produženje resursa na narednih 14 godina", rekao je Đorđević u Beogradu na skupu "Finansiranje bezbednosti za 21 vek".

On je rekao da je u okviru tih para predviđeno da u narednih 14 godina postoji odgovarajući broj remontovanih motora, agregata i sve što je potrebno za neku normalnu upotrebu u tom periodu.

"To je ta cifra. Ostatak para do 185 miliona je modernizacija na nivo SM, sa naoružanjem i opremom... Državu Srbiju to neće koštati ni više ni manje", kazao je đorđević.

Đorđević je rekao da u Ministarstvu odbrane postoji procedura kako se troši novac i naveo da od ove godine u sektoru za finansije postoji i odeljenje koje se bavi kontrolom.

"To je nešto novo. To je novost i za zemlje u EU. Jedino mislim da u samom NATO postoji odeljenje koje se bavi kontrolingom", naveo je on.

Đorđević je rekao da u Ministarstvu odbrane postoji procedura kako se troši novac.

"U nekoj situaciji čak i kada može da vam se stavi novac na raspolaganje vrlo teško ga je potrošiti na zakonit način jer postoji procedura kako se i na koji način troši novac. Kada se priča da neko nenamenski troši novac, samo onaj ko radi u sistemu odbrane - ko zna, da je u suštini nenamenski potrošiti novac u Ministarstvu odbrane, a kasnije ne odgovarati vrlo teško", kazao je on.

Đorđević je rekao da niko nije aboliran kada je u pitanju odgovornost.

On je rekao da postoje Pravilnici za nabavku kojih se u ministarstvu pridržavaju i da je sistem takav i da postoje organizacione celine koje se bave nadgledanjem kako se šta radi, kao i uzbunjivači i sindikati.

Đorđević je rekao i da novi Zakon o javnim nabavkama omogućava da se na brži i transparentniji način dođe do nekih sredstava.

Prema njegovim rečima, ministarstvo nije dobilo veća sredstva, ali je uvođenjem finansijske kontrole i upravljanja omogućilo da se nabave neke stvari koje su ranije nedostojale. On je kazao da od pre tri godine u Ministarstvu postoje i "balansne karte" kojima se prati trošenje sredstava.

"Imamo nedeljno izveštavanje celog kolegijuma kako ceo sistem troši novac, kako pojedinačno organizacione jedinice, tako i po kontima. Alarmira se pomoću boja gde je trošenje više, a gde niže", dodao je Đorđević.

Kada je reč o školskom-borbenom avionu Supergaleb G4 Đorđević je ocenio da taj avion predstavlja veliki potencijal i da uz malo unapređenja i inovaciju može da postane moderniji avion na kome će se obučavati naši piloti.

On je rekao da se od tog projekta neće odustati. Đorđević je kazao da su u ovoj godini u planu tri projekta koji se odnose na PVO i Ratno vazduhoplovstvo, kopnenu vojsku i ubojna sredstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: