Slučaj "kinder": Nema upozorenja, proveravamo

Srpske vlasti nisu dobile zvanično upozorenje Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje da tri čokoladna proizvoda “možda izazivaju rak”.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.07.2016.

13:02

Slučaj

Foto:Bram Cymet/flickr.com

Takvo upozorenje u utorak je poteklo od nemačkog udruženja za zaštitu potrošača "Fudvoč”, koje je objavilo da je testiranjem utvrđeno da tri čokoladna proizvoda sadrže supstance koje su potencijalno kancerogene, među kojima je i “kinder” čokolada.

U Ministarstvu poljoprivrede, čija inspekcija je zadužena za kontrolu bezbednosti hrane, navode da “nadležne inspekcije preduzimaju mere kako bi se utvrdili ti navodi”.

Kako dodaju, u skladu sa tim će preduzeti dalje korake i obavestiti javnost.

Kako je bjavilo udruženje Fudvoč, "pozitivna" su bila i još dva brenda dečjih čokolada. Udruženje je pozvalo nadležne organe da povuku iz prodaje Ferereove proizvode: "kinder rigl“, Lindtove "fioreto nugat mins“ i Rubezahlove "sanrajs klasik čoko hepen“, zbog toga što sadrže "moguće kancerogene supstance“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: