Ovo su novi helikopteri Vojske Srbije (FOTO)

Ministarstvo odbrane Srbije objavilo je na svojoj zvaničnoj Fejskub stranici fotografije novih ruskih helikoptera Mi-17 koje je kupila Srbija.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 12.04.2016.

11:32

Ovo su novi helikopteri Vojske Srbije (FOTO)
Foto: Ministarstrvo odbrane

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je prošle nedelje da je u toku prijem dva ruska helikoptera MI-17, koji će stići u Srbiju početkom juna.

Ruski helikopter Mi-17 ima maksimalnu nosivost od 4.500 kilograma a može razviti najveću brzinu od 262 milometara na čas, objavljeno je na portalu TangoSix.

Kapacitet mu je 36 putnika ili 24 padobranca ili 12 ranjenika.
Foto: Ministarstvo odbrane
Dugačak je 18,6 metara i visok 4,7 metara. Maksimalna masa na potetanju mu je 13.000 kilograma.

Tango Six prenosi izjave brigadnog generala Predraga Bandića i general-major Bojana Zrnića koji su za TV Pink izneli nove detalje o procesu prijema novih helikoptera.

“Vi jutros imate ekskluzivu, bilo je dosta nepoverenja u javnosti u vezi dolaska helikoptera ali on se ne kupuje za kofer para. Trebalo je vreme, bilo je potrebno da se sve pripremi, da se prevede dokumentacija, da obuka započne”, kazao je Bandić.

“Trenutno su dve grupe pilota i tehničara u Kazanju, jedna grupa je započela svoj boravak koji će trajati 63 dana, druga će tamo biti 44 dana, na preobuci. Oni će izvršiti i probne letove. Probni let na prvom helikopteru je urađen prethodne nedelje, dok je na drugom trebalo da bude obavljen juče, očekujemo izveštaj o njemu”, rekao je Bandić.

“Trenutno su u toku prijemna ispitivanja u fabrici, naši timovi su tamo i u toku je preobuka pilota i tehničkog sastava. Helikopteri su opremljeni opremom za Traganje i Spasavanje, opremom za protivpožarne operacije i poseduju opremu za akcije medicinskog zbrinjavanja”, istakao je načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general Zrnić. Kasnije je tokom izlaganja precizirao da se pod „opremom za medicinsko zbrinjavanje“ podrazumevaju nosila.

General Bandić je otkrio i neke, uglavnom poznate TT detalje novih letelica:

“Kupili smo kacige za pilote, uređaje za noćno letenje, helikopteri će imati meteo radar, biće opremljen za letenje noću i letenje u SMU, moći će da podigne 4,5 tone tereta, imaće posebnu dizalicu za izvlačenje ljudi nosivosti 300 kilograma”.

Na pitanje u vezi detalja ugovora, posebno cene, generali su imali spreman odgovor:

“Ugovor je komercijalan i kao takav razumljivo trenutno poverljiv. Potrebna je saglasnost naših ruskih partnera da se precizni komercijalni elementi objave. Mislimo da smo uz pomoć bivšeg ministra odbrane Gašića, zajedno sa Rusima, dobili najbolje moguće uslove za njihovu kupovinu. Čim dobijemo njihovu saglasnost prikazaćemo sve detalje ugovora”, rekao je general Zrnić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: