"U EPS-u tražili otpremnine od 1.500 EUR"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je nezadovoljan kako teče restrukturiranje Elektroprivrede Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 02.03.2016.

09:04

Vučić je za RTS rekao da je do zastoja u tom postupku došlo zbog toga što su radnici toj javnog preduzeća tražili da oni koji će biti tehnološki višak dobiju otpremnine od 1.500 evra po godini staža.

"Posle su zaposleni u EPS-u zahteve spustili na 900 evra po godini staža, dok zaposleni u drugim preduzećima primaju otpremnine od 300 evra po godini straža. A već imaju prosečne plate od 80.000 dinara", rekao je Vučić.

To nije prvi put da se Vučić žalio na plate u EPS-u, jer je prošle godine kazao da su se u "RTS i EPS-u zaigrali s koeficijentima". "Oni mi uvek prijave da su smanjili plate a onda podignu koeficijente i to je ta igra", kazao je Vučić.

On je dodao da ima primedbe i na sprovođenje plana restrukturiranja Železnica Srbije, kao i da je vlada usvojila finansijsko-poslovni plan Srbijagasa.

Komentarišući kašnjenje u reformi javnog sektora i otpuštanju viška zaposlenih u državnim službama, premijer je kazao da će program koji je dogovoren s Međunarodnim monetarnim fondom biti sproveden, iako nije lako donositi odluke o otpuštanju ljudi.

On je istakao da u tom slučaju ima dosta licemerja u smislu da se traže otpuštanja a da se onda kada se žele te namere sprovesti, javnost se pobuni zašto ljudi ostaju bez posla.

Čak je u jednom momentu upitao i voditeljku da li bi ona otpustila ljude, na šta je na odgovorila: “od mene ništa ne zavisi, vi ste predsednik vlade”.

Komentarišući poslovanje fabrike automobila u Kragujevcu, koja je u vlasništvu Vlade Srbije i Fijata, Vučić je rekao da se čini sve što se može da ta fabrika i pored smanjene tražnje za njenim automobilima nastavi da radi i da ne misli da bi Italijani toliko uložili pa da sad zatvaraju fabriku.

"Fijat je dobio najveće subvencije za investiciju u Srbiji", rekao je Vučić i dodao da se i dalje pregovara o izvozu Fijatovih automobila na evroazijsko tržište, o čemu će i on u maju razgovarati s vlastima Kazahstana.

U planu su, kako je rekao, i razgovori sa vlasnicima Fijata o novom modelu vozila koji bi se proizvodio u Kragujevcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: