Francuzi spremni da izmeste proizvodnju iz Zastave

Uprkos obećanjima Vlade MMF-u i javnosti da će status preduzeća Grupe zastava vozila biti rešen do kraja godine, to se u narednih nekoliko dana neće dogoditi.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 26.12.2015.

11:25

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Uz to, Vlada još nije rešila ni problem vezan za pogon u kom se proizvode Zastavina priključna vozila, za čije je preuzimanje najozbiljnije zainteresovan francuski Trigano.

Iako u Zastavi kamionima i drugim Zastavinim fabrikama nisu želeli da komentarišu te najave, napominjući da će o tome hteti da pričaju posle Nove godine, list Danas pouzdano saznaje da tender za privatizaciju fabrika Grupe Zastava vozila, odnosno za Zastavu kamioni, Zastavu specijalni automobili iz Sombora i Zastavu INPRO još nije ni raspisan.

U Ministarstvu privrede listu Danas je nedavno rečeno da kraj godine "nije limit" za privatizaciju, ali je ministar Željko Sertić to odmah demantovao, potvrdivši da će status Zastavinih fabrika biti rešen do kraja godine. U Zastavi kamionima kažu da su oni uradili sve što je u njihovoj moći, da su pripremili fabriku za raspisivanje tendera, ali da ih "ubi birokratija".

Za razliku od Kamiona, u Zastavi INPRO se ne uzbuđuju previše zbog odlaganja tendera za prodaju imovinu te fabrike. Ta fabrika je već pet godina podstanar u pogonu Zastave oružja i država je kao vlasnik fabrike oružja trebalo da otkupi tu halu, kako bi francuska kompanija Trigano, koja sigurno preuzima proizvodnju priključnih vozila tog preduzeća, pored pokretne, mogla da kupi i njegovu nepokretnu imovinu.

Francuski Trigano je, tvrde u INPRO, spreman da, ukoliko problem sa pogonom "Sivi dom" uskoro ne bude rešen, ovde izgradi potpuno novu, ili pak da kupi neku od slobodnih proizvodnih hala u Kragujevcu i da u nju izmesti proizvodnju automobilskih prikolica, na kojoj bi u startu bilo angažovano oko 200, od ukupno 340 radnika INPRA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

21 h

Podeli: