"Rusi su hteli nas, ali mi nismo hteli konzervans"

Kompanija Fruvita ozbiljno je pregovarala o izvozu svojih sokova u Rusiju ali nisu postigli dogovor jer bi u svoje proizvode morali da dodaju konzervans.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.11.2015.

14:18

Default images
Foto: B92

Kako su za B92 objasnili u toj smederevskoj fabrici, ruski propisi zahtevaju da rok trajanja sokova koje uvoze bude najmanje dve godine.

Srpski proizvođač sokova to nije mogao da ispuni jer je zbog tehnologije proizvodnje i pakovanja tokom koje se ne dodaje konzervans, rok trajanja njihovih proizvoda znatno kraći.
Foto: Fruvita
Zbog toga nisu ugovorili izvoz u Rusiju jer nisu želeli da menjaju tehnologiju.

Ipak nesto manje od petine ukupne proizvodnje izvoze na tržišta BiH, CG, Makedonije i Slovenije, dok ostatak proizvodnje distribuiraju i prodaju u zemlji.
Foto: Fruvita
U Fruviti kažu da je proces proizvodnje njihovih proizvoda takav da se u njih ne dodaje konzervans, a u sokove koji su 100 odsto voće, ni sećera.

Reč je o aseptik liniji koja omogućuje proizvodnju sokova u PET ambalaži posle pasterizacije na 96 stepeni i bez dodataka konzervansa i aditiva. Fabrika je osnovana 2003. godine, ima dva pogona za preradu voća i proizvodnju sokova u Kolarima i Lunjevcu kod Smedereva, ima 113 radnika i radi u tri smene.

Vlasnik fabrike je lokalni privrednik Goran Redžić koji je i vlasnik Halo oglasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: