"Svako svakog zna, siva zona cveta"

Siva ekonomija u Srbiji je na izuzetno visokom novou i iznosi 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), izjavio je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.05.2015.

14:32

Default images
Foto: Thinkstock

On je, na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije na kojem je Fiskalni savet podneo izveštaj o radu u 2014, rekao da postoji veliki prostor za smanjene sive ekonimije i istakao da bi samo u slučaju da se naplata poreza vrati na nivo iz 2012. budžet dobio dodatni prihod između 20 i 30 milijardi dinara.

Precizirao je da je posle velikog pada u 2013. godini, pad naplate poreza naustavljen u prošloj godini i da je taj pozitivni trend nastavljen i u prvom kvartalu ove godine, ali da se još nije vratio na nivo iz 2012.

"Ukoliko bi to uspeli, dobili bi prihod između 20 i 30 miljardi dinara godišnje", rekao je on, ističući da je reforma Poreske uprave uslov za poboljšanje naplate poreza.

Altiparmakov je kao jedan od problema koji otežava rad Poreske uprave naveo i lošu strukturu Poreske uprave, odnosno veliki broj poreskih filijala, koje se, kako je rekao, nalaze u skoro svakom mestu.

"Ovakva struktura sa 170 filijala ne može da da dobre rezultate u borbi protiv sive ekonomije i utaje poreza, naročito u manjim mestima gde svako svakog zna i ne želi da se zamera", rekao je Altiparmakov.

On je istakao da reforma Poreske uprave nije važna samo sa fiskalnog aspekta, već i zbog privrednika koji legalno posluju i teško izlaze na kraj sa nelojalnom konkurencijom, odnosno sivom ekonomijom.

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović podržao je mere koje predlaže Fiskalni savet i napomenuo da DRI trenutno radi reviziju u Poreskoj upravi i Upravi carina u kojoj kontroliše naplatu prihoda.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je naveo da je to nezavisno telo dalo stavove i proračune u oblasti prilagođavanja penzija i zarada u javnom sektoru, reformi penzijskog sistema, reformi preduzeća u državnom vlasništvu, analize i ocene drugih sistemskih zakona, o godišnjim budžetskim okvirima ; i srednjoročnom planu fiskalne konsolidacije.

On je, govoreći o analizama i preporukama, podsetio na stav Fiskalnog saveta da trajno ozdravljenje javnih finansija ne može da se postigne bez snažne kontrole najvećih rashoda države - penzija i plata u javnom sektoru.

Fiskalni savet smatra, istakao je Petrović, da fiskalna konsolidacija mora da počiva na tri stuba: dovođenju u red javnih i državnih preduzeća, smanjenju neodrživih izdvajanja za plate u javnom sektoru i penzije, i strukturnim reformama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: