Ceo grad se greje na biomasu

Novi zakon o energetici trebalo bi da omogući da Srbija u oblasti energetike dostigne do sada najveći stepen u procesu evropskih integracija.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 27.12.2014.

16:46

Default images

Evropski standardi predviđaju veći stepen iskorišćavanja obnovljivih izvora energije, kao energenta budućnosti.

U Sremskoj Mitrovici u prethodne dve godine ostvarili su značajne uštede, zahvaljujući upotrebi obnovljivih izvora energije. To je prvi grad u Vojvodini, u kojem se za sistem daljinskog grejanja koristi biomasa.

Mitrovčani se već dve godine greju na biogorivo. To im omogućava najveći kotao na biomasu, u Srbiji, smešten u ogranku Panonskih termoelektrana, snage 18 megavata.

Ljuske suncokreta, što je nekada bilo smeće, danas se koristi kao energent. U skladištu termoelektrane u Sremskoj Mitrovici, trenutno ima 50 tona ljuski suncokreta, što je dovoljno da se najveći deo Sremske Mitrovice greje jedan dan, kada su jake zime.

Godišnje kroz skladište fabrike prođe oko 6.600 tona suncokretove ljuske, od čega se greje 80 odsto grada.

"Nominalna je količina isporučene toplotne energije sa gradom Sremska Mitrovica je oko 32.000 megavat sati. To je i prednost ovog posla što je istovremeno, uz izgradnju ovog kotla ugovorena i isporuka biomase”, Nenad Džakić, direktor TE-TO Sremska Mitrovica

Od kako JKP "Toplifikacija" od Termoelektrane preuzima toplotnu energiju na biomasu i isporučuje građanima, ostvarene su značajne uštede, a cena grejanja nije menjana dve godine.

"Ranijih godina kad god je došlo do neke oscilacije cene gasa, ili mazuta, jednostavno mi smo bili prinuđeni da menjamo cenu toplotne energije. Evo zadnje dve godine to nismo radili, druga grejna sezona", kaže Slavko Sladojević, direktor JKP "Toplifikacija".

Osim ovog u Sremskoj Mitrovici uskoro će početi da koriste i drugi obnovljivi izvor energije, a to su termalne vode.

Na taj način, ostvariće dodatne uštede u gradskoj kasi, a taj novac biće preusmeren u energetski fond.

"Građani koji žive u kolektivnom stanovanju ili pojedinačnom stanovanju moći će da dobiju određene subvencije kako bi mogli svoje kuće da izoluju, da promene stolariju, kako bismo povećali energetsku efikasnost svih objekata u Sremskoj Mitrovici", kaže Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Plan je da u još nekoliko opština u Vojvodini, poput Kikinde, Sente, Vrbasa, Odžaka, toplane počnu da rade na principu obnovljivih izvora energije.

Na taj način, biće iskorišćeno i oko tri miliona tona biomase, koja svake godine propada na vojvođanskim poljima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: