Bitka Kostića i Matijevića

Agencija za privatizaciju Srbije odložila je objavljivanje podatka o privatizaciji 504 preduzeća i to , kako je obrazloženo , zbog velikog broja pisama.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

10:20

Default images

Međutim, prema pisanju novosadskog lista "Dnevnik”, glavna bitka u privatizaciji će se voditi oko preostalih vojvođanskih poljoprivrednih preduzeća i to između poznatih ovdašnjih biznismena Miodraga Kostića i Petra Matijevića.

Naime, i jedan i drugi , tačnije njihove komapanije "MK Grupa" i Industrija mesa "Matijević” poslali su pisma o namerama za kupovinu praktično najatraktivnijih poljoprivrednih preduzeća u Pokrajini, koja u svom sastavu imaju vrednu imovinu, a pre svega oranice. Kako "Dnevnik” saznaje, Kostić i Matijević su dostivili pisma o nameri za kupovinu po desetak poljoprivrednih kombinata, među kojima su "Graničar” iz Gakova, , "Aleksa Šantić” iz istoimenog mesta, za "7 juli” iz Siriga , "Mladi borac” iz Sonte, "Omoljicu" iz Omoljice, te "Vojvodinu" iz Starčeva. Poznati biznismeni žele i PKB "Beograd", PIK "Zemun" i "Dragan Marković” iz Obrenovca.

"Dnevniku” je potvrđeno i da Kostić i Matijević ne nameravaju da kupe sve za šta su se prijavili već eventualno jedno ili dva preduzeća, gde njihove ponude budu najbolje.

Kostić i Matijević jesu najveći igrači u borbi oko poljoprivrednih preduzeća, ali nisu jedini. Za poljoprivredu su zainteresovane i mnoge domaći, ali i strani investitori, preko svojih podružnica u Srbiji .

Agencija za privatizaciju Srbije najavila je da će juče, u utorak objaviti prve podatke o privatizaciji 504 preduzeća u restrukturiranju, odnosno koliko se zainteresovanih javilo za kupovinu i prve podatke o kupcima. Međutim, zbog velikog broja pisama koja su stigla zvanično objavljivanje podataka je odloženo . U Agenciji se radi na sređivanju podataka, a zvanične informacije očekuju se za nekoliko dana, odnosno do kraja ove sedmice.

Kako se nezvanično zna, stiglo je 950 pisama za 350 preduzeća. Takođe, procenjuje se da oko 200 kompanija neće preživeti poslednji krug privatizacije što znači da ih čeka stečaj, a potom likvidacija. Odluku o sudbini svih kompanija željno očekuju zapopsleni u njima. Nakon što pregleda sve ponude Agencija će predložiti rešenje za svaku kompaniju. Predlozi će zatim biti prosleđeni Ministarstvu privrede, koje će doneti konačnu odluku. Tačnije, oni će presuditi ko dobija novog gazdu a ko će u stečaj, odnosno likvidaciju. Za ove potonje odluke se mogu očekivati već u oktobru, dok će najranije u decembru početi postupak privatizacije.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je juče da postoji veliko ineresovanje za kupovinu firmi, koje se nalaze u restrukturiranju i da se nada da će biti dovoljno interesenata da ona preduzeća u toj grupi od 504 firme koje su dobre, nastave da žive. On je rekao da očekuje da će Ministarstvo privrede u najkraćem roku pregledati pristigle predloge o zainteresovanosti za kupovinu firmi i raspisati pozive za međunarodne ponude i tendere u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

"Čujem da imamo dosta pozitivih odgovora i očekujem da će neformalno biti još interesovanja", izjavio je ministar Vujović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: