Dom sindikata, šta se tačno prodaje

Prostor Doma sindikata, koja se našla na spisku za prodaju, isključivo je vlasništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije, tvrde u tom sindikatu.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 23.08.2014.

13:41

Default images

Asocijacija samostalnih i nezavisnih sindikata saopštila da je zainteresovani kupac. Sindikalci, međutim, ističu da iz oglasa nije sasvim jasno šta će tačno ići na prodaju.

Pravnik u SSSS-u Aleksandar Marković je za Tanjug rekao da je prostor Doma sindikata isključivo vlasništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije.

"Uknjiženi vlasnik je Savez samostalnih sindikata Srbije, a Dvorana Doma sindikata funkcioniše kao preduzeće koje ima svoje zaposlene", rekao je Marković.

Napominje da iz poziva Agencije za privatizaciju ne vidi šta je predmet prodaje i da se o tome detaljnije može razgovarati tek kada se objave preciznije inoformacije o tome.

Dvoranu je osnovalo sindikalno veće SFRJ, a od 1975. godine je društveno preduzeće, koje posluje na principu dohotka i na svim ekonomskim principima, što znači da nema nikakvih dotacija niti popusta.

Glavni menadžer Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Dragan Milovanović kaže da vlasništvo nad Društvenim preduzećem za pripremanje i organizovanje kulturno-umetničkih i obrazovnih programa dvorana Doma sindikata pripada državi, te da se zato i našlo na listi za privatizaciju.

ASNS je najavio da je zainteresovan za kupovinu Doma sindikata, ali ni Milovanoviću iz oglasa nije jasno šta je na prodaju s obzirom na to da u okviru Doma sindikata postoji i dvorana, odnosno bioskopska sala.

Budući da je prikazan iznos kapitala 102 miliona dinara Milovanović veruje da je u ponudu ušla i sala.

"Taj objekat trebalo bi da se sačuva za sve radnike i sindikate u Srbiji jer je i izgrađena sredstvima radnika, i zašto bi dozvolili da je je kupi neko drugi", kazao je Milovanović za Tanjug napomenuvši da je u svim zemljama bivše SFRJ sindikalna imovina podeljena između sindikata.

ASNS će, dodao je, pozvati i druge sindikate da uzmu ušešće u privatizaciji i da ako bude bilo moguće, da se formira konzorcijum koji bi zajednički nastupio u kupovini.

Taj sindikat će razmotriti na primer mogućnost da svaki član tog i drugih sindikata priloži po 20 evra, a ako se dogovore i da formiraju konzorcijum.

Tim povodom će, najavio je, naredne sedmice ASNS uputiti pismo o namerama Agenciji za privatizaciju.

Iako u Savezu samostalnih sindikata Srbije (S S S S) tvrde da je sam prostor Doma sindikata isključivo vlasništvo te sindikalne organizacije, Milovanović tvrdi da udeo imaju i drugi sindikati.

"U vreme kada sam obavljao funkciju ministra rada u vladi Zorana đinđića komisija je istraživala imovinu Saveza samostalnog sindikata, 2003. godine, i ispostavilo se da je imovina Doma sindikata u vlasništvu države, a da li je Samostalni sindikat uspeo to posle da prevede na sebe - ne znam", rekao je Milovanović.

S druge strane, direktoru Dvorane Doma sindikata Dragoslavu Agatonoviću je izgleda jasno šta je na prodaju jer kaže da bi najbolji kupac bio "onaj koji je dobar domaćin", koji bi za uzvrat, između ostalog, dobio dvoranu sa izuzetnom tradicijom, lokacijom i "najboljim filmskim ozvučenjem u gradu".

Agatonović je ranije za Tanjug rekao da bi kupac trebalo da uloži oko dva miliona evra, što bi bilo dovoljno da dvorana, koja će na jesen "napuniti" 57 godina, izgleda "svetski i evropski".

Njega oglas Agencije za privatizaciju nije iznenadio, te da je Dvorana u prospektu za prodaju bila i 2007. godine kada se javilo 10-ak zainteresovanih kupaca.

Prema rečima Agatonovića, Dvorana je društveno preduzeće, koje trenutno ima 30-ak zaposlenih, a kao vlasnik prostora se vodi Savez samostalnih sindikata Srbije.

Zbog toga, dodao je, postoji "borba sa državom oko imovine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: