Banke spremaju olakšice za ugrožene

Banke u Srbiji pripremaju olakšice za građane i firme pogođene poplavama, a Udruženje banaka Srbije bi u petak trebalo da donese preporuke o tome.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.05.2014.

15:48

Default images

Rajfajzena banka u Srbiji najavila je da će olakšati otplatu kredita klijentima pogođenim poplavama u Srbiji i da će ponuditi kredite za sanaciju posledica poplave u kojima će se odreći zarade.

"Razmere prirodne katastrofe su ogromne i veliki je broj građana i firmi koji su pogođeni posledicama. Svesna činjenice da im je potrebna finansijska podrška, Rajfajzen banka je donela odluku da svima njima olakša otplatu preuzetih kreditnih obaveza", rekli su agenciji Beta u toj banci.

Kako su istakli, nije moguće predvideti jedinstveni model budući da se radi o velikom broju građana i preduzeća koji koriste različite vrste kredita i zato će se konkretni pristup utvrđivati za svakog ponaosob.

"Što se tiče uslova za nove kredite za građane sa ugroženih područja, ponudićemo ih sa povoljnijim uslovima koji neće sadržati zaradu za banku", rekli u Rajfajzen banci.

Kredi agrikol banka u Srbiji najavila je da svojim klijentima sa ugroženih područja omogućiti da od tri do šest meseci obustave otplatu dospelih rata.

U Sosijete ženeral banci pripremaju plan i rade na pronalaženju najboljih modaliteta za pomoć klijentima pogođenim poplavama, rekao je direktor Direkcije za rad sa stanovništvom Sosijete ženeral banke Dejan Vučinić.

Erste Banka priprema dodatne vidove podrške ugroženom stanovništvu i u toku je formiranje baze klijenata sa ugroženih područja koji imaju kreditne obaveze u banci. Kako su rekli u Erste banci, istovremeno se od klijenata prikupljaju informacije o tome koji vid podrške bi im najviše značio.

"Očekujemo da predlozi konkretnih mera budu definisani do kraja nedelje", rekli su u Erste banci.

U Komercijalnoj banci su rekli da još nisu doneli odluku o olakšicama za klijente sa poplavljenih područja i da će čim budu imali informacije to i objaviti.

"Vojvođanska banka razmatra mogućnosti i načine da pomogne i olakša buduće funkcionisanje i poslovanje svojim klijentima i firmama koje su pogođene ili oštećene u poplavama", naveli su u toj banci i najavili da će o olakšicama odlučivati narednih dana.

U Narodnoj banci Srbije (NBS) danas nisu mogli da kažu da li će davati preporuke bankama kako da olakšaju otplatu kredita onima koji su pogođeni poplavama, kao ni da li će određenim monetarnim merama banke biti stimulisane da to čine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: