Antić: Energetski sistem stabilan

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da je elektroenergetski sistem zemlje stabilan.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.05.2014.

19:05

Default images

Sistem funkcioniše zahvaljujući velikim naporima zaposlenih u Elektroprivredi Srbije i Elektromreži Srbije, uprkos tome što, usled obilnih padavina, Termoelektrana "Nikola Tesla" radi smanjenim kapacitetom.

Antić je Tanjugu izjavio da je smanjen broj domaćinstava bez struje u Srbiji, sa 100.000 na 85.000.

"Kada je danas pre podne rađen presek stanja, ustanovljeno je da je u Srbiji oko 100.000 domaćinstava ostalo bez struje, usled planskih isključenja zbog bezbednosnih razloga, jer je mnogo objekata poplavljeno. Sada je taj broj smanjen na oko 85.000 domaćinstava", kazao je Antić.

Ministar energetike i rudarstva je objasnio da je nastao veliki problem posle prekida dovoza uglja sa površinskog kopa u Kolubari do Termoelektrane "Nikola Tesla"u Obrenovcu, tako da termoelektrana radi smanjenim kapacitetom.

Iako je elektroenergetski sistem prenapregnut, on je ipak stabilan i u određeniom vršinim periodima velike potrošnje struje, EPS je pribegla haravijskom uvozu struje, u minimalnim količinama od dva do tri odsto od ukupnih dnevnih potreba u Republici, objasnio je Antić.

"EPS i EMS čine ogromne napore kako bi se održala stabilnost elektro-energetska stabilnost zemlje i danonoćno rade kako bi se kvarovi otklonili", podvukao je Antić, ocenjujući da je Srbiju zadesila elementarna nepogoda katastrofalnih razmera.

Trenutno najteža situacija je u Lazarevcu, Loznici, Valjevu i čitavoj Zapadnoj Srbiji, usled nezabeleženih poplava, naveo je ministar rudarstva i energetike.

"Mi imamo poplave u Srbiji koje nisu nikada zabeležene. To nisu one poplave za koje se kaže da nisu zabelezezne u proteklih 100 godina, nego su daleko iznad toga", naglasio je Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: