Hotelijeri: Tramp bi nas preporodio

Udruženje hotelijera Srbije pozdravlja izgradnju hotela Donalda Trampa u Beogradu, pišu "Novosti". Dolazak Trampa bi, kako kažu privukao i druge investitore.

Srbija

Izvor: B92, Novosti

Utorak, 14.01.2014.

09:51

Default images

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić primio je u ponedeljak predstavnike Organizacije "Tramp“ koji su u poseti Beogradu kako bi odabrali potencijalni prostor za izgradnju reprezentativnog hotela.

Organizacija američkog biznismena Donalda Trampa bavi se investicijama u oblasti nekretnina, hotelske i industrije zabave. Predstavnici "Tramp“ organizacije ova dva dana razgledaju lokacije u Beogradu, a zainteresovani su, kako su saopštili, i za prostor na kojem je bombardovana zgrada Generalštaba.

Beogradski hotelijeri odmah su pozdravili nameru američkog biznismena i investitora Donalda Trampa da u prestonici Srbije sagradi ekskluzivni hotel sa pet zvezdica, u okviru kojeg bi se nalazile kongresne dvorane i kapaciteti za sajamske manifestacije. Oni smatraju da bi takav hotel bio zamajac za kompletnu ugostiteljsku privredu.

"To bi otvorilo novu eru srpskog hotelijerstva, jer mi nemamo nijedan hotel superior kategorije, jer su postojeći hoteli sa pet zvezdica druge kategorije", kaže dr Georgi Genov, predsednik Udruženja hotelijera Srbije.

"Dolazak Trampa privukao bi i druge investitore, ne samo iz hotelske i turističke, već i ostale privrede. Generalštab bi bio pravo rešenje za takav hotel, jer njihova koncepcija podrazumeva centar grada. Investitora takvog ranga do sada nismo imali i korist će biti višestruka", podseća on.

Investitor poput Trampa u hotel ulaže po 100 miliona dolara, jer izgradnja jedne luksuzne sobe košta od 150.000 do 200.000 evra.

"Ovakav hotel povlači kongrese i velike događaje od kojih bi čitav grad imao koristi. Menadžeri 'Trampovog' hotela će sami organizovati velike događaje i neće dovoditi bek-pekere, već svetski džet-set", kaže Georgi Genov.

Lista bogataša dugačka, a investicija kratka

Donald Tramp nije prvi milijarder za koga se tvrdi da će uložiti novac u Srbiju, podseća list "24 sata". Sličnih najava bilo je i u ranijem periodu, a trenutno su aktuelne najave investicija šeikova iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ipak, iako smo svedoci čestih najava velikih velikih ulaganja, ne možemo se baš pohvaliti listom realizovanih projekata.

"24 sata" podsećaju na neke od milijardera za koje se tvrdi, ili se tvrdilo, da će svoj novac uložiti u našu zemlju.
  • Šeik Kaldun Kalif al Mubarak


U Srbiju je dolazio i šeik Kaldun Kalif al Mubarak, direktor "Mubadale“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je zainteresovana da gradi fabriku čipova u Srbiji. Ipak, veliko ulaganje još je samo na papiru.
  • Šeik Muhamed al Abar


Muhamed al Abar, jedan od najvećih investitora na svetu, trebalo bi da finansira projekat "Beograd na vodi“ iznosom od čak 3,1 milijardu dolara. On će 17. januara u Beogradu razgovarati o konkretnim ulaganjima.
  • Karlos Slim


Meksički milijarder Karlos Slim je 2011. otkupio tendersku dokumentaciju za kupovinu “Telekoma Srbija”, a potom odustao zbog namere da kupi poljski “Polkomtel”.
  • Lakšmi Mital


Indijski mogul Lakšmi Mital bio je zainteresovan da kupi smederevsku železaru za 23 miliona dolara, ali su mu Amerikanci tražili ukupno 300 miliona dolara. Čelnici “Mitala“ su odustali, iako je cena spuštena na 200 miliona.
  • Rinat Ahmetov


Ukrajinski kralj čelika Rinat Ahmetov bio je zainteresovan za kupovinu smederevske železare. Ahmetov je vlasnik nekoliko čeličana u Evropi i Ukrajini. Javnosti je poznat i kao vlasnik ukrajinskog fudbalskog kluba Šahtjor Donjeck.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: