NIS: Škriljci mogu biti isplativi

Ako se projekat dobijanja nafte iz uljnih škriljaca dokaže u Aleksincu, onda bi NIS proširio posao jer to nalazište nije jedino u regionu, kaže Kiril Kravčenko.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 06.10.2013.

16:48

Default images

Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko izjavio je u intervjuu "Novom magazinu", da su analize te kompanije pokazale da prerada uljnih škriljaca može da bude isplativa.

"Potrošili smo jednu i po godinu na istraživanje nalazišta kod Aleksinca, uzeli uzorke, prerađivali ih u našoj rafineriji u Rusiji i dobili određene rezultate. Preliminarno smo odlučili da, budući da u Srbiji imamo rafineriju, prerada uljnih škriljaca može da bude isplativa", rekao je Kravčenko.

Prema njegovim rečima, taj projekat je trenutno u fazi usaglašavanja sa akcionarima NIS-a.

"Mislim da imamo vrlo interesantan projekat koji može da bude efikasan, imajući u vidu činjenicu da imamo modernu rafineriju. Kada ne bismo imali rafineriju u Srbiji, projekat teško da bi bio isplativ", objašnjava generalni direktor NIS-a.

Kravčenko kaže i da ako se ovaj projekat dokaže, onda bi NIS proširio istraživanje uljnih škriljaca na region jer je nalazište kod Aleksinca najveće, ali nije jedino u regionu.

Ceo intervju Kirilia Kravčenka za "Novi magazin", u kojem se osvrnuo na budućnost NIS-a u Srbiji i regionu, pročitajte u našoj rubrici Intervju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

4 h

Podeli: