Nedelja, 06.10.2013.

16:48

NIS: Škriljci mogu biti isplativi

Ako se projekat dobijanja nafte iz uljnih škriljaca dokaže u Aleksincu, onda bi NIS proširio posao jer to nalazište nije jedino u regionu, kaže Kiril Kravčenko.

Izvor: Novi magazin

NIS: Škriljci mogu biti isplativi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Ivek

pre 10 godina

Kada su Rusi dobili koncesiju za eksploataciju škriljaca?Da li je bio javni tender ili tajni?Pošto ovi hapse za bilo šta ja bih im preporučio da prvo sebe uhapse i oslobode ovaj naivni narod.Ako NIS, odnosno Rusi počnu bilo kakvu eksploataciju to je kriminalno delo jer su pravo na eksploataciju dobili nezakonito.A što če uništiti životnu sredinu do Dunava to je posebno.Jadni smo mi kada verujemo ovim prefarbanim prevarantima.Zar ne vidimo šta nam rade.Rasprodaju zemlju strancima i trpaju pare.Svi pre njih su mala deca.Osvesti se Srbine geaku i motku u šake.Ako ovi još malo jašu neće nas biti.Zatrće nas.

noname

pre 10 godina

Znaci ne mogu da verujem sta citam. Tim procesom vadjenja gasa iz stena hidraulicnim lomljenjem se toliko zagadjuje zemlja da je to neverovatno. Istrazivanje od pre samo nedelju dana pokazuje da se tim procesom iz stena oslobadja prirodni radium (radioaktivni elemenat) i da onda veci deo radiuma se vrati na povrsinu zemlje zajedno sa tecnoscu koja se koristi za lomljenje stena - sto ce reci da ce Aleksinac postati radioaktivna zona.

Ko ne veruje evo clanka sta se skoro desilo u Pensilvaniji http://www.nbcnews.com/science/fracking-wastewater-contaminated-likely-radioactive-8C11323012.

Znaci tim procesom se potpuno unistava zemlja i podzemne vode i ovaj proces bi u Srbiji trebao biti zakonom zabranjen!!!
Jel ovi nasi politicari razmisljaju o bilo cemu ili samo gledaju kako da stave sebi pare u dzep???

ItS

pre 10 godina

Veliki Shell se povlaci iz tog cirkusa zvani skriljci zbog ogromnih gubitaka i dokazanog zagadjenja zivotne sredine a NIS ce da pravi profit. Citajte malo i strane medije.
(moreplovac, 7. oktobar 2013 08:13)

Naprotiv. "Veliki Shell" je prosle nedelje poslao zahtev Vladi BiH za pocetak istrazivanja uljnih skriljaca na teritoriji njihove drzave. Ako ce vec istrazivati i kod nas, navijam za NIS. Sa americkim ulaganjima i poslovanjima imamo vise nego grozno iskustvo (Sartid).

Pancevac

pre 10 godina

O cemu pricate ljudi? Setite se situaciji u Pancevu pre dolaska Gazproma? Narod se trovao i poboljevao, a od smrada nije moglo da se zivi. Sirene su se cule i po par puta u toku dana! Ovi su odmah angazovali kompaniju iz Italije koja se bavi zastitom ziv. sredine i ekologijom, ugradili sve moguce filtere i zastite u rafineriju, angazovali strucnjake za kontrolu vazduha i zemljista i od njihovog dolaska se jednom nedeljno analiziraju urorci. Da nije tako, Pancevo bi danas bio grad zombija. Dok se Gazprom nije angazovao, sve je bolelo uvo za zagadjenja u Pancevu, samo su znali da pricaju o problemu. E , ovi su preduzeli mere i hvala im!

OMG!

pre 10 godina

Da je USS pre nego sto je pobegao najavio da ce na gradskom trgu u Smederevu da pretapa zelezo u kazanu jer je to jeftinije od paljenja peci, javnost bi ostala nema, kao sto je i bila sve vreme. Kad kompanija koja odrzava srpsku privredu kaze da skriljci "mogu biti isplativi", svi se razgoropade kao da se oglasila inkvizicija!

stevan

pre 10 godina

Ministarki Mihajlovic cestitam na novoj poziciji Predsednika skupstine akcionara NISa. Mogla bi da obrati paznju malo i na druge kompanije u energetskom sektoru u Srbiji i da se zapita kako oni obstaju pored monopoliste NISa. Ozbiljan konflikt interesa, ali sta ce mora i ona malo da zaradi.

moreplovac

pre 10 godina

Veliki Shell se povlaci iz tog cirkusa zvani skriljci zbog ogromnih gubitaka i dokazanog zagadjenja zivotne sredine a NIS ce da pravi profit. Citajte malo i strane medije.

Bojan

pre 10 godina

11000 milion era? Covjece dal si ti cist? I jos norveska ima? Ako ih ovi imaju onda ih nema norveska vec privatnici...a sad pomnozi 11000 s 1 000 000 pa ces viditi da su to bilijarde a ne milijarde...

Radule Scepanovic

pre 10 godina

Zivim u Kanadi pa znam nesto malo o tematici.Kazu da ako je barel ispod 80 dolara nema profita od ovakve eksploatacije,u Srbiji bi vjerovatno moglo i za manje para jer Rusi vas placaju jedno 20 puta manje nego sto se u kanadi placaju ti poslovi.Tacno je da ovaj proces izaziva ekolosku katastrofu ali u Kanadi ove kompanije su duzne da uklone stetu,proces je dugotrajan ali u nekim oblastima su uspjeli vratiti prirodu u pocetno stanje.E sad tesko mi mozemo da se nadamo tom od ruskih derikoza.Mislim da ne treba bjezati od ideje ali naci bolje partnere od Rusa.Neko pomenu prirodni gas po Vojvodini-da li znate da je kubik gasa u Kanadi bar tri puta jeftiniji nego u Srbiji?Zato sto ga imaju toliko da nemaju kom da ga prodaju.Danas je objavljeno da neka Malezijska kompanija zapocinje projekat vrijedan 36 milijardi dolara za pretvaranje prirodnog gasa u tecno stanje i transport istog na daleki istok.Treba malo gledati i mimo Rusije Amerike ili EU

G-din. shkriljac

pre 10 godina

Za sve koji bi da exploatishu i ne znaju sta to predstavlja za buducnost Srbije i njenih gradjana neka pogledaju ovaj dokumentarac i sve ce im biti jasno! http://www.youtube.com/watch?v=96AEzQYangE

samo polako

pre 10 godina

Najisplativije bi bilo da ponudimo po povoljnoj ceni evropskim kompanijama koje se bave navodnom preradom hemijskog otpada da istovaruju tovar u Srbiji. Istovremeno bi građani mogli i masovno da nude bubrege i plućna krila na svetskom tržištu, uz podršku vlade i stranih savetnika. Privreda bi cvetala, bruto nacionalni dohodak bi rastao, naravno to bi još trebalo potpomoći dodatnim zaduživanjem uz paprene kamate, čisto da se puni budžet pa da su pokazatelji još bolji. Srbija bi brzo postala pravi lider po svim modernim pokazateljima napretka.

CP6uH-UF(ujko;)

pre 10 godina

Da bi se izvukao gas, u zemlju se ubrizgava voda pomesana sa hidrohlornim kiselinama i ostalim kanserogenim i toksicnim hemikalijama. Takva tecnost moze zagaditi otpadne vode ili ako se vrati na povrsinu zagadjuje povrsinsku vodu i zemljiste. U Americi sad tu vodu preciscavaju. Znajuci kako se stvari rade kod nas, oni bi to samo istakali u potoke i reke.

Jeremija

pre 10 godina

Zbog tih skriljaca Amerika ce postati najveci proizvodjac i izvoznik nafte u svetu do 2020 , samo treba videti demonstacije farmera u okolini gde se vrsi proizvodnja, unistena priroda, nepostojanje vode za pice u okolini I mnogo drugih stvari. Neka oni idu u Rusiju I tamo to rade , ostavite Srbiju

Beogradjanin

pre 10 godina

I atomska elektrana bi bila isplatva....more sto dalje iz ove zemlje pohlepna vam dusa bila!!!
Ostavite mi prirodu na miru...zelim da moja deca uzivaju u lepoti ove predivne zemlje a ne da piju vodu iz uvoza jer su svi domaci izvori zatrovani zbog vasih "unosnih" skriljaca.......!!!!!!!!!

Bulevarac

pre 10 godina

Najisplativije u Srbiji je da se nekako uvede pravda, te da oni koji su se obogatili na muci naroda, a nemaju pokrice odakle im sve to odgovaraju, ali ne nanogvicom, kako ih appelacioni casti. Kakvi skriljci kakvi bakraci, ti lopovi su ukrali jednu celu Srbiju, a da skriljca videli nisu.

MIT Dude

pre 10 godina

Ja mislim da sad treba da postanemo i glavni izvoznik gasa dobijenog ovom genijalnom tehnologijom. Istina da milioni litara hemikalija ima da uniste vodu za pice, razne kontaminacije, emisije gasova, povecanje mogucnosti manjih zemljotresa, nebitno.. Sva sreca pa nismo bili bombardovani, imamo ogroman visak eko sistema, tako da samo napred braco rusi... просверлить отверстие ODMAHH!!!!

Pera "Elektricar"

pre 10 godina

Danas se glavni covek SHELL-a izvinio za promasene investicije (21 milijarde dolara) koje su bacene na skriljce. Dobitka nema. Samo gubitaka. Znaci potpuno sumanut plan. Naftna industrija propada i pokusavaju sve moguce i sulude planove jer ce ostati bez love. Znaci sledeci korak jeste prevoz na struju koji je mnogo puta bolji od ovog ruskog ruleta. Prema tome, dragi moj gospodine pricajte tu pricu nekom drugom narodu koji ce da veruje sve sto kazete. Te manite se BRE!!!!

Laki

pre 10 godina

Mozda ce vasa majka da vam poveruje. Ili zena i deca. Ja ne. Ali samo vi ponavljajte tu matru od nafte nema nista. Gotovo. Fajront.

anne

pre 10 godina

MOZE !!! ali... samo ako svojim zivotom garantujete da sve sto se unisti morate da zamenite ili popravite.
Pricam o:

- Unistenju podzemnih voda
- Porastu cene cistih namirnica i ciste vode (koje neminovno nastaju kada se teritorija zagadi)
- Resenje lecenja raznih bolesti koje prodilaze iz otrova kojima razbijate skriljce. Minimum 200 godina placanja svima koji ce imati dodir sa tim otrovima, ukljucujuci i kucne ljubimce.
- i ultimatno da napravite novu zemlju koja ce se zvati Srbija i koja ce biti ISTA kao i prethodna.

Insane in the brain

pre 10 godina

@ Daj bre vise sa tom naftom! Otruste planetu totalno! Dajte neko free energy resenje! Kog djavola placate naucnicima!?
(Intelect, 6. oktobar 2013 18:28)

Naucnike izmedju ostalog placaju i da bi im rekli ono sto bi i deca u 6. razredu trebala da znaju:
Ne postoji "free energy", ne postoji Perpetuum mobile niti ce ikad postojati.

I onda ozbiljni politicari znaju da ne treba da bacaju pare poreskih obveznika na trazenje Perpetuum mobile iako takva "istrazivanja" nude mnogi samouki "pronalazaci" i slicne dangube.

dragan

pre 10 godina

Vas odlazak iz Srbije bi bio NAJISPLATIVIJI!!!
(dukaPPS, 6. oktobar 2013 18:47)

Bas tako!
Zahvaljujuci kostinici su dobili NIS, dobili sva nalazista nafte I gasa, prodaju nam najlosije I najskuplje gorivo... E ne moze vise, dosta ste nas cerupali!

nemanja s.

pre 10 godina

U Americi su se farmeri obogatili jer je nafta iz škriljaca nađena na njihovoj zemlji, danas su milioneri! U Srbiji kada naftu nađu na tvojoj zemlji, nafta nije tvoja već državna. Dobro, ali zašto država poklanja našu naftu stranoj kompaniji za bednu zaradu, tj. najnižu rudnu rentu u EVROPI!!! Pride su plate zaposlenih u NIS-u sve manje, pa mladi rade za 20.000...

termophile

pre 10 godina

od kad su norvezani nasli naftu imaju 11.000 milionera, raspravljaju dal im treba penzija i ne znaju sta ce sa velikim suficitom. u srbiji(namerno pisem malim slovom) bilo bi pet milionera vise a boraniji bi i dalje bilo isto.
srbijo maceho

stigo cola

pre 10 godina

(Djole, 6. oktobar 2013 18:39)
Kao prvo, nece "neko" nego mnogi (a NIS medju prvima, posto vec godinu dana istrazuje skriljce).
Kao drugo, Sel nije americki.
Kao trece, NIS (u Srbiji, uglavnom Vojvodini) uveliko saradjuje sa Halliburton-om (Bush-ovi su jedni od vlasnika)

Nije NIS nego Gaspromneft

pre 10 godina

Manite se više zamajavanja naroda. Ostavite ono što nije vaše, naftu, gas, vodu, a škriljce vadite u svojoj zemlji.
Kako vas bre nije sramota.

bizz

pre 10 godina

to radite u rusiji americi gde nema ljudi a ne u maloj srbiji. unistice te nam podzemne vode floru faunu i na kraju nas. (budimo realisti, 06. oktobar 2013 17:25)U Rusiji ne preradjuju uljane škriljce jer imaju velike količine nafte.A eksploatacija škriljaca je skuplja.Slažem se da to nama ne treba,jer je veliko zagadjenje zemlje.Ima primera u SAD-u koji od škriljaca dobija velike količine nafte,čak je po proizvodnji nafte pretekao Rusiju i S.Arabiju,ali je unšteno ogromno područije.

Rusiji bogatsvo a nama zagadjenje zivotne sredine

pre 10 godina

Mislim da Srbija tj gradjani Srbije od ove prerade bi dobli samo mrvice, jer drzava kako se hvali ima samo 29 % vlasnistva u NIS, plus je rudna renta tako mizarna samo 3 %, tako da bi najvece koristi imali Rusi tj Rusija I njeni gradjani,jer bi im preradom jos vise porastao standard, dok bi gradjani Srbije od eksploataicije dobili samo bolesti tj vece zagadjenje zivotne sredine, a standard bi im ostao isti. Necemo mi ziveti kao Norvezani, sve dok nam Rusi vade tj eksploatisu prirodna bogatstva I dok oni imaju vecinu vlasnistva u takvim kompanijama koje se bave takvim poslovima.

tomislav

pre 10 godina

ja sam lepo pisao da treba ismoristiti skriljce posto cela srbija lezi na njima. a tek gasa sto ima ceo nobi becej lezi ma gasu,kada bi pocela eksploatacija becej bi potonuo, kazu da ima za 10 godina grejanja srbije

sit gluposti

pre 10 godina

Vas odlazak iz Srbije bi bio NAJISPLATIVIJI!!!
(dukaPPS, 6. oktobar 2013 18:47)

Neka odu prvo Bugari iz Staklare, Francuzi iz Cementare, Nemci iz srpskih rudnika, Ameri iz DINa. USS je vec pobegao iz Sartida. "Baj d vej", ovi sto bi ih najurio pune trecinu srpskog budzeta; drugim recima, da ih nije, Srbija bi davno bankrotirala.

au

pre 10 godina

po celoj izjavi bi se reklo da drzava njima treba da plati da uklone te skriljce. vezati se za samo jednog partnera - jednu kompaniju nikako nije dobra strategija . nema tu veze jesu li rusi il ameri i jedni i drugi vole da broje lako zaradjene dolare.

CERNOBILJ LJUKS

pre 10 godina

Odjednom ovi RUSI u SRBIJI postaju veliki strucnjaci za VETROGENERATORE,SOLARNU ENERGIJU,ULJNE SKRILJCE,ZSTITU OKOLINE i sve naj naj.o Atomskoj energiji da ne pricamo.tov.KIRILENKO,pokazite na primeru vase zemlje kako ste uradili nesto od navedenog po da razmotrimo eventualno.

Sava M.

pre 10 godina

za Dragan
Kako "izvlace" lovu? Pa prosto, preradom i prodajom nafte. A kako smo je mi rasipali pre privatizacije je prica sa tuznim krajem.

Djole

pre 10 godina

Zar ne vidite da su se nameracili na te skriljce, neko ce krenuti sa proizvodnjom 100%... U tom slucaju, bolje da rade ovi nego americki Sel (po modelu kupci Sartida vs kupci NISa)

CERNOBILJ LJUKS

pre 10 godina

Odjednom ovi RUSI u SRBIJI postaju veliki strucnjaci za VETROGENERATORE,SOLARNU ENERGIJU,ULJNE SKRILJCE,ZSTITU OKOLINE i sve naj naj.o Atomskoj energiji da ne pricamo.tov.KIRILENKO,pokazite na primeru vase zemlje kako ste uradili nesto od navedenog po da razmotrimo eventualno.

dragan

pre 10 godina

Vas odlazak iz Srbije bi bio NAJISPLATIVIJI!!!
(dukaPPS, 6. oktobar 2013 18:47)

Bas tako!
Zahvaljujuci kostinici su dobili NIS, dobili sva nalazista nafte I gasa, prodaju nam najlosije I najskuplje gorivo... E ne moze vise, dosta ste nas cerupali!

nemanja s.

pre 10 godina

U Americi su se farmeri obogatili jer je nafta iz škriljaca nađena na njihovoj zemlji, danas su milioneri! U Srbiji kada naftu nađu na tvojoj zemlji, nafta nije tvoja već državna. Dobro, ali zašto država poklanja našu naftu stranoj kompaniji za bednu zaradu, tj. najnižu rudnu rentu u EVROPI!!! Pride su plate zaposlenih u NIS-u sve manje, pa mladi rade za 20.000...

Nije NIS nego Gaspromneft

pre 10 godina

Manite se više zamajavanja naroda. Ostavite ono što nije vaše, naftu, gas, vodu, a škriljce vadite u svojoj zemlji.
Kako vas bre nije sramota.

Sava M.

pre 10 godina

za Dragan
Kako "izvlace" lovu? Pa prosto, preradom i prodajom nafte. A kako smo je mi rasipali pre privatizacije je prica sa tuznim krajem.

au

pre 10 godina

po celoj izjavi bi se reklo da drzava njima treba da plati da uklone te skriljce. vezati se za samo jednog partnera - jednu kompaniju nikako nije dobra strategija . nema tu veze jesu li rusi il ameri i jedni i drugi vole da broje lako zaradjene dolare.

termophile

pre 10 godina

od kad su norvezani nasli naftu imaju 11.000 milionera, raspravljaju dal im treba penzija i ne znaju sta ce sa velikim suficitom. u srbiji(namerno pisem malim slovom) bilo bi pet milionera vise a boraniji bi i dalje bilo isto.
srbijo maceho

Rusiji bogatsvo a nama zagadjenje zivotne sredine

pre 10 godina

Mislim da Srbija tj gradjani Srbije od ove prerade bi dobli samo mrvice, jer drzava kako se hvali ima samo 29 % vlasnistva u NIS, plus je rudna renta tako mizarna samo 3 %, tako da bi najvece koristi imali Rusi tj Rusija I njeni gradjani,jer bi im preradom jos vise porastao standard, dok bi gradjani Srbije od eksploataicije dobili samo bolesti tj vece zagadjenje zivotne sredine, a standard bi im ostao isti. Necemo mi ziveti kao Norvezani, sve dok nam Rusi vade tj eksploatisu prirodna bogatstva I dok oni imaju vecinu vlasnistva u takvim kompanijama koje se bave takvim poslovima.

bizz

pre 10 godina

to radite u rusiji americi gde nema ljudi a ne u maloj srbiji. unistice te nam podzemne vode floru faunu i na kraju nas. (budimo realisti, 06. oktobar 2013 17:25)U Rusiji ne preradjuju uljane škriljce jer imaju velike količine nafte.A eksploatacija škriljaca je skuplja.Slažem se da to nama ne treba,jer je veliko zagadjenje zemlje.Ima primera u SAD-u koji od škriljaca dobija velike količine nafte,čak je po proizvodnji nafte pretekao Rusiju i S.Arabiju,ali je unšteno ogromno područije.

stigo cola

pre 10 godina

(Djole, 6. oktobar 2013 18:39)
Kao prvo, nece "neko" nego mnogi (a NIS medju prvima, posto vec godinu dana istrazuje skriljce).
Kao drugo, Sel nije americki.
Kao trece, NIS (u Srbiji, uglavnom Vojvodini) uveliko saradjuje sa Halliburton-om (Bush-ovi su jedni od vlasnika)

sit gluposti

pre 10 godina

Vas odlazak iz Srbije bi bio NAJISPLATIVIJI!!!
(dukaPPS, 6. oktobar 2013 18:47)

Neka odu prvo Bugari iz Staklare, Francuzi iz Cementare, Nemci iz srpskih rudnika, Ameri iz DINa. USS je vec pobegao iz Sartida. "Baj d vej", ovi sto bi ih najurio pune trecinu srpskog budzeta; drugim recima, da ih nije, Srbija bi davno bankrotirala.

Djole

pre 10 godina

Zar ne vidite da su se nameracili na te skriljce, neko ce krenuti sa proizvodnjom 100%... U tom slucaju, bolje da rade ovi nego americki Sel (po modelu kupci Sartida vs kupci NISa)

tomislav

pre 10 godina

ja sam lepo pisao da treba ismoristiti skriljce posto cela srbija lezi na njima. a tek gasa sto ima ceo nobi becej lezi ma gasu,kada bi pocela eksploatacija becej bi potonuo, kazu da ima za 10 godina grejanja srbije

samo polako

pre 10 godina

Najisplativije bi bilo da ponudimo po povoljnoj ceni evropskim kompanijama koje se bave navodnom preradom hemijskog otpada da istovaruju tovar u Srbiji. Istovremeno bi građani mogli i masovno da nude bubrege i plućna krila na svetskom tržištu, uz podršku vlade i stranih savetnika. Privreda bi cvetala, bruto nacionalni dohodak bi rastao, naravno to bi još trebalo potpomoći dodatnim zaduživanjem uz paprene kamate, čisto da se puni budžet pa da su pokazatelji još bolji. Srbija bi brzo postala pravi lider po svim modernim pokazateljima napretka.

moreplovac

pre 10 godina

Veliki Shell se povlaci iz tog cirkusa zvani skriljci zbog ogromnih gubitaka i dokazanog zagadjenja zivotne sredine a NIS ce da pravi profit. Citajte malo i strane medije.

stevan

pre 10 godina

Ministarki Mihajlovic cestitam na novoj poziciji Predsednika skupstine akcionara NISa. Mogla bi da obrati paznju malo i na druge kompanije u energetskom sektoru u Srbiji i da se zapita kako oni obstaju pored monopoliste NISa. Ozbiljan konflikt interesa, ali sta ce mora i ona malo da zaradi.

Pera "Elektricar"

pre 10 godina

Danas se glavni covek SHELL-a izvinio za promasene investicije (21 milijarde dolara) koje su bacene na skriljce. Dobitka nema. Samo gubitaka. Znaci potpuno sumanut plan. Naftna industrija propada i pokusavaju sve moguce i sulude planove jer ce ostati bez love. Znaci sledeci korak jeste prevoz na struju koji je mnogo puta bolji od ovog ruskog ruleta. Prema tome, dragi moj gospodine pricajte tu pricu nekom drugom narodu koji ce da veruje sve sto kazete. Te manite se BRE!!!!

Radule Scepanovic

pre 10 godina

Zivim u Kanadi pa znam nesto malo o tematici.Kazu da ako je barel ispod 80 dolara nema profita od ovakve eksploatacije,u Srbiji bi vjerovatno moglo i za manje para jer Rusi vas placaju jedno 20 puta manje nego sto se u kanadi placaju ti poslovi.Tacno je da ovaj proces izaziva ekolosku katastrofu ali u Kanadi ove kompanije su duzne da uklone stetu,proces je dugotrajan ali u nekim oblastima su uspjeli vratiti prirodu u pocetno stanje.E sad tesko mi mozemo da se nadamo tom od ruskih derikoza.Mislim da ne treba bjezati od ideje ali naci bolje partnere od Rusa.Neko pomenu prirodni gas po Vojvodini-da li znate da je kubik gasa u Kanadi bar tri puta jeftiniji nego u Srbiji?Zato sto ga imaju toliko da nemaju kom da ga prodaju.Danas je objavljeno da neka Malezijska kompanija zapocinje projekat vrijedan 36 milijardi dolara za pretvaranje prirodnog gasa u tecno stanje i transport istog na daleki istok.Treba malo gledati i mimo Rusije Amerike ili EU

Beogradjanin

pre 10 godina

I atomska elektrana bi bila isplatva....more sto dalje iz ove zemlje pohlepna vam dusa bila!!!
Ostavite mi prirodu na miru...zelim da moja deca uzivaju u lepoti ove predivne zemlje a ne da piju vodu iz uvoza jer su svi domaci izvori zatrovani zbog vasih "unosnih" skriljaca.......!!!!!!!!!

CP6uH-UF(ujko;)

pre 10 godina

Da bi se izvukao gas, u zemlju se ubrizgava voda pomesana sa hidrohlornim kiselinama i ostalim kanserogenim i toksicnim hemikalijama. Takva tecnost moze zagaditi otpadne vode ili ako se vrati na povrsinu zagadjuje povrsinsku vodu i zemljiste. U Americi sad tu vodu preciscavaju. Znajuci kako se stvari rade kod nas, oni bi to samo istakali u potoke i reke.

Pancevac

pre 10 godina

O cemu pricate ljudi? Setite se situaciji u Pancevu pre dolaska Gazproma? Narod se trovao i poboljevao, a od smrada nije moglo da se zivi. Sirene su se cule i po par puta u toku dana! Ovi su odmah angazovali kompaniju iz Italije koja se bavi zastitom ziv. sredine i ekologijom, ugradili sve moguce filtere i zastite u rafineriju, angazovali strucnjake za kontrolu vazduha i zemljista i od njihovog dolaska se jednom nedeljno analiziraju urorci. Da nije tako, Pancevo bi danas bio grad zombija. Dok se Gazprom nije angazovao, sve je bolelo uvo za zagadjenja u Pancevu, samo su znali da pricaju o problemu. E , ovi su preduzeli mere i hvala im!

Laki

pre 10 godina

Mozda ce vasa majka da vam poveruje. Ili zena i deca. Ja ne. Ali samo vi ponavljajte tu matru od nafte nema nista. Gotovo. Fajront.

anne

pre 10 godina

MOZE !!! ali... samo ako svojim zivotom garantujete da sve sto se unisti morate da zamenite ili popravite.
Pricam o:

- Unistenju podzemnih voda
- Porastu cene cistih namirnica i ciste vode (koje neminovno nastaju kada se teritorija zagadi)
- Resenje lecenja raznih bolesti koje prodilaze iz otrova kojima razbijate skriljce. Minimum 200 godina placanja svima koji ce imati dodir sa tim otrovima, ukljucujuci i kucne ljubimce.
- i ultimatno da napravite novu zemlju koja ce se zvati Srbija i koja ce biti ISTA kao i prethodna.

Jeremija

pre 10 godina

Zbog tih skriljaca Amerika ce postati najveci proizvodjac i izvoznik nafte u svetu do 2020 , samo treba videti demonstacije farmera u okolini gde se vrsi proizvodnja, unistena priroda, nepostojanje vode za pice u okolini I mnogo drugih stvari. Neka oni idu u Rusiju I tamo to rade , ostavite Srbiju

G-din. shkriljac

pre 10 godina

Za sve koji bi da exploatishu i ne znaju sta to predstavlja za buducnost Srbije i njenih gradjana neka pogledaju ovaj dokumentarac i sve ce im biti jasno! http://www.youtube.com/watch?v=96AEzQYangE

OMG!

pre 10 godina

Da je USS pre nego sto je pobegao najavio da ce na gradskom trgu u Smederevu da pretapa zelezo u kazanu jer je to jeftinije od paljenja peci, javnost bi ostala nema, kao sto je i bila sve vreme. Kad kompanija koja odrzava srpsku privredu kaze da skriljci "mogu biti isplativi", svi se razgoropade kao da se oglasila inkvizicija!

Insane in the brain

pre 10 godina

@ Daj bre vise sa tom naftom! Otruste planetu totalno! Dajte neko free energy resenje! Kog djavola placate naucnicima!?
(Intelect, 6. oktobar 2013 18:28)

Naucnike izmedju ostalog placaju i da bi im rekli ono sto bi i deca u 6. razredu trebala da znaju:
Ne postoji "free energy", ne postoji Perpetuum mobile niti ce ikad postojati.

I onda ozbiljni politicari znaju da ne treba da bacaju pare poreskih obveznika na trazenje Perpetuum mobile iako takva "istrazivanja" nude mnogi samouki "pronalazaci" i slicne dangube.

ItS

pre 10 godina

Veliki Shell se povlaci iz tog cirkusa zvani skriljci zbog ogromnih gubitaka i dokazanog zagadjenja zivotne sredine a NIS ce da pravi profit. Citajte malo i strane medije.
(moreplovac, 7. oktobar 2013 08:13)

Naprotiv. "Veliki Shell" je prosle nedelje poslao zahtev Vladi BiH za pocetak istrazivanja uljnih skriljaca na teritoriji njihove drzave. Ako ce vec istrazivati i kod nas, navijam za NIS. Sa americkim ulaganjima i poslovanjima imamo vise nego grozno iskustvo (Sartid).

Bulevarac

pre 10 godina

Najisplativije u Srbiji je da se nekako uvede pravda, te da oni koji su se obogatili na muci naroda, a nemaju pokrice odakle im sve to odgovaraju, ali ne nanogvicom, kako ih appelacioni casti. Kakvi skriljci kakvi bakraci, ti lopovi su ukrali jednu celu Srbiju, a da skriljca videli nisu.

MIT Dude

pre 10 godina

Ja mislim da sad treba da postanemo i glavni izvoznik gasa dobijenog ovom genijalnom tehnologijom. Istina da milioni litara hemikalija ima da uniste vodu za pice, razne kontaminacije, emisije gasova, povecanje mogucnosti manjih zemljotresa, nebitno.. Sva sreca pa nismo bili bombardovani, imamo ogroman visak eko sistema, tako da samo napred braco rusi... просверлить отверстие ODMAHH!!!!

Bojan

pre 10 godina

11000 milion era? Covjece dal si ti cist? I jos norveska ima? Ako ih ovi imaju onda ih nema norveska vec privatnici...a sad pomnozi 11000 s 1 000 000 pa ces viditi da su to bilijarde a ne milijarde...

noname

pre 10 godina

Znaci ne mogu da verujem sta citam. Tim procesom vadjenja gasa iz stena hidraulicnim lomljenjem se toliko zagadjuje zemlja da je to neverovatno. Istrazivanje od pre samo nedelju dana pokazuje da se tim procesom iz stena oslobadja prirodni radium (radioaktivni elemenat) i da onda veci deo radiuma se vrati na povrsinu zemlje zajedno sa tecnoscu koja se koristi za lomljenje stena - sto ce reci da ce Aleksinac postati radioaktivna zona.

Ko ne veruje evo clanka sta se skoro desilo u Pensilvaniji http://www.nbcnews.com/science/fracking-wastewater-contaminated-likely-radioactive-8C11323012.

Znaci tim procesom se potpuno unistava zemlja i podzemne vode i ovaj proces bi u Srbiji trebao biti zakonom zabranjen!!!
Jel ovi nasi politicari razmisljaju o bilo cemu ili samo gledaju kako da stave sebi pare u dzep???

Ivek

pre 10 godina

Kada su Rusi dobili koncesiju za eksploataciju škriljaca?Da li je bio javni tender ili tajni?Pošto ovi hapse za bilo šta ja bih im preporučio da prvo sebe uhapse i oslobode ovaj naivni narod.Ako NIS, odnosno Rusi počnu bilo kakvu eksploataciju to je kriminalno delo jer su pravo na eksploataciju dobili nezakonito.A što če uništiti životnu sredinu do Dunava to je posebno.Jadni smo mi kada verujemo ovim prefarbanim prevarantima.Zar ne vidimo šta nam rade.Rasprodaju zemlju strancima i trpaju pare.Svi pre njih su mala deca.Osvesti se Srbine geaku i motku u šake.Ako ovi još malo jašu neće nas biti.Zatrće nas.

Djole

pre 10 godina

Zar ne vidite da su se nameracili na te skriljce, neko ce krenuti sa proizvodnjom 100%... U tom slucaju, bolje da rade ovi nego americki Sel (po modelu kupci Sartida vs kupci NISa)

sit gluposti

pre 10 godina

Vas odlazak iz Srbije bi bio NAJISPLATIVIJI!!!
(dukaPPS, 6. oktobar 2013 18:47)

Neka odu prvo Bugari iz Staklare, Francuzi iz Cementare, Nemci iz srpskih rudnika, Ameri iz DINa. USS je vec pobegao iz Sartida. "Baj d vej", ovi sto bi ih najurio pune trecinu srpskog budzeta; drugim recima, da ih nije, Srbija bi davno bankrotirala.

tomislav

pre 10 godina

ja sam lepo pisao da treba ismoristiti skriljce posto cela srbija lezi na njima. a tek gasa sto ima ceo nobi becej lezi ma gasu,kada bi pocela eksploatacija becej bi potonuo, kazu da ima za 10 godina grejanja srbije

Sava M.

pre 10 godina

za Dragan
Kako "izvlace" lovu? Pa prosto, preradom i prodajom nafte. A kako smo je mi rasipali pre privatizacije je prica sa tuznim krajem.

dragan

pre 10 godina

Vas odlazak iz Srbije bi bio NAJISPLATIVIJI!!!
(dukaPPS, 6. oktobar 2013 18:47)

Bas tako!
Zahvaljujuci kostinici su dobili NIS, dobili sva nalazista nafte I gasa, prodaju nam najlosije I najskuplje gorivo... E ne moze vise, dosta ste nas cerupali!

CERNOBILJ LJUKS

pre 10 godina

Odjednom ovi RUSI u SRBIJI postaju veliki strucnjaci za VETROGENERATORE,SOLARNU ENERGIJU,ULJNE SKRILJCE,ZSTITU OKOLINE i sve naj naj.o Atomskoj energiji da ne pricamo.tov.KIRILENKO,pokazite na primeru vase zemlje kako ste uradili nesto od navedenog po da razmotrimo eventualno.

Rusiji bogatsvo a nama zagadjenje zivotne sredine

pre 10 godina

Mislim da Srbija tj gradjani Srbije od ove prerade bi dobli samo mrvice, jer drzava kako se hvali ima samo 29 % vlasnistva u NIS, plus je rudna renta tako mizarna samo 3 %, tako da bi najvece koristi imali Rusi tj Rusija I njeni gradjani,jer bi im preradom jos vise porastao standard, dok bi gradjani Srbije od eksploataicije dobili samo bolesti tj vece zagadjenje zivotne sredine, a standard bi im ostao isti. Necemo mi ziveti kao Norvezani, sve dok nam Rusi vade tj eksploatisu prirodna bogatstva I dok oni imaju vecinu vlasnistva u takvim kompanijama koje se bave takvim poslovima.

termophile

pre 10 godina

od kad su norvezani nasli naftu imaju 11.000 milionera, raspravljaju dal im treba penzija i ne znaju sta ce sa velikim suficitom. u srbiji(namerno pisem malim slovom) bilo bi pet milionera vise a boraniji bi i dalje bilo isto.
srbijo maceho

nemanja s.

pre 10 godina

U Americi su se farmeri obogatili jer je nafta iz škriljaca nađena na njihovoj zemlji, danas su milioneri! U Srbiji kada naftu nađu na tvojoj zemlji, nafta nije tvoja već državna. Dobro, ali zašto država poklanja našu naftu stranoj kompaniji za bednu zaradu, tj. najnižu rudnu rentu u EVROPI!!! Pride su plate zaposlenih u NIS-u sve manje, pa mladi rade za 20.000...

au

pre 10 godina

po celoj izjavi bi se reklo da drzava njima treba da plati da uklone te skriljce. vezati se za samo jednog partnera - jednu kompaniju nikako nije dobra strategija . nema tu veze jesu li rusi il ameri i jedni i drugi vole da broje lako zaradjene dolare.

Nije NIS nego Gaspromneft

pre 10 godina

Manite se više zamajavanja naroda. Ostavite ono što nije vaše, naftu, gas, vodu, a škriljce vadite u svojoj zemlji.
Kako vas bre nije sramota.

bizz

pre 10 godina

to radite u rusiji americi gde nema ljudi a ne u maloj srbiji. unistice te nam podzemne vode floru faunu i na kraju nas. (budimo realisti, 06. oktobar 2013 17:25)U Rusiji ne preradjuju uljane škriljce jer imaju velike količine nafte.A eksploatacija škriljaca je skuplja.Slažem se da to nama ne treba,jer je veliko zagadjenje zemlje.Ima primera u SAD-u koji od škriljaca dobija velike količine nafte,čak je po proizvodnji nafte pretekao Rusiju i S.Arabiju,ali je unšteno ogromno područije.

Jeremija

pre 10 godina

Zbog tih skriljaca Amerika ce postati najveci proizvodjac i izvoznik nafte u svetu do 2020 , samo treba videti demonstacije farmera u okolini gde se vrsi proizvodnja, unistena priroda, nepostojanje vode za pice u okolini I mnogo drugih stvari. Neka oni idu u Rusiju I tamo to rade , ostavite Srbiju

Radule Scepanovic

pre 10 godina

Zivim u Kanadi pa znam nesto malo o tematici.Kazu da ako je barel ispod 80 dolara nema profita od ovakve eksploatacije,u Srbiji bi vjerovatno moglo i za manje para jer Rusi vas placaju jedno 20 puta manje nego sto se u kanadi placaju ti poslovi.Tacno je da ovaj proces izaziva ekolosku katastrofu ali u Kanadi ove kompanije su duzne da uklone stetu,proces je dugotrajan ali u nekim oblastima su uspjeli vratiti prirodu u pocetno stanje.E sad tesko mi mozemo da se nadamo tom od ruskih derikoza.Mislim da ne treba bjezati od ideje ali naci bolje partnere od Rusa.Neko pomenu prirodni gas po Vojvodini-da li znate da je kubik gasa u Kanadi bar tri puta jeftiniji nego u Srbiji?Zato sto ga imaju toliko da nemaju kom da ga prodaju.Danas je objavljeno da neka Malezijska kompanija zapocinje projekat vrijedan 36 milijardi dolara za pretvaranje prirodnog gasa u tecno stanje i transport istog na daleki istok.Treba malo gledati i mimo Rusije Amerike ili EU

moreplovac

pre 10 godina

Veliki Shell se povlaci iz tog cirkusa zvani skriljci zbog ogromnih gubitaka i dokazanog zagadjenja zivotne sredine a NIS ce da pravi profit. Citajte malo i strane medije.

ItS

pre 10 godina

Veliki Shell se povlaci iz tog cirkusa zvani skriljci zbog ogromnih gubitaka i dokazanog zagadjenja zivotne sredine a NIS ce da pravi profit. Citajte malo i strane medije.
(moreplovac, 7. oktobar 2013 08:13)

Naprotiv. "Veliki Shell" je prosle nedelje poslao zahtev Vladi BiH za pocetak istrazivanja uljnih skriljaca na teritoriji njihove drzave. Ako ce vec istrazivati i kod nas, navijam za NIS. Sa americkim ulaganjima i poslovanjima imamo vise nego grozno iskustvo (Sartid).

Pera "Elektricar"

pre 10 godina

Danas se glavni covek SHELL-a izvinio za promasene investicije (21 milijarde dolara) koje su bacene na skriljce. Dobitka nema. Samo gubitaka. Znaci potpuno sumanut plan. Naftna industrija propada i pokusavaju sve moguce i sulude planove jer ce ostati bez love. Znaci sledeci korak jeste prevoz na struju koji je mnogo puta bolji od ovog ruskog ruleta. Prema tome, dragi moj gospodine pricajte tu pricu nekom drugom narodu koji ce da veruje sve sto kazete. Te manite se BRE!!!!

MIT Dude

pre 10 godina

Ja mislim da sad treba da postanemo i glavni izvoznik gasa dobijenog ovom genijalnom tehnologijom. Istina da milioni litara hemikalija ima da uniste vodu za pice, razne kontaminacije, emisije gasova, povecanje mogucnosti manjih zemljotresa, nebitno.. Sva sreca pa nismo bili bombardovani, imamo ogroman visak eko sistema, tako da samo napred braco rusi... просверлить отверстие ODMAHH!!!!

stevan

pre 10 godina

Ministarki Mihajlovic cestitam na novoj poziciji Predsednika skupstine akcionara NISa. Mogla bi da obrati paznju malo i na druge kompanije u energetskom sektoru u Srbiji i da se zapita kako oni obstaju pored monopoliste NISa. Ozbiljan konflikt interesa, ali sta ce mora i ona malo da zaradi.

Pancevac

pre 10 godina

O cemu pricate ljudi? Setite se situaciji u Pancevu pre dolaska Gazproma? Narod se trovao i poboljevao, a od smrada nije moglo da se zivi. Sirene su se cule i po par puta u toku dana! Ovi su odmah angazovali kompaniju iz Italije koja se bavi zastitom ziv. sredine i ekologijom, ugradili sve moguce filtere i zastite u rafineriju, angazovali strucnjake za kontrolu vazduha i zemljista i od njihovog dolaska se jednom nedeljno analiziraju urorci. Da nije tako, Pancevo bi danas bio grad zombija. Dok se Gazprom nije angazovao, sve je bolelo uvo za zagadjenja u Pancevu, samo su znali da pricaju o problemu. E , ovi su preduzeli mere i hvala im!

Beogradjanin

pre 10 godina

I atomska elektrana bi bila isplatva....more sto dalje iz ove zemlje pohlepna vam dusa bila!!!
Ostavite mi prirodu na miru...zelim da moja deca uzivaju u lepoti ove predivne zemlje a ne da piju vodu iz uvoza jer su svi domaci izvori zatrovani zbog vasih "unosnih" skriljaca.......!!!!!!!!!

Laki

pre 10 godina

Mozda ce vasa majka da vam poveruje. Ili zena i deca. Ja ne. Ali samo vi ponavljajte tu matru od nafte nema nista. Gotovo. Fajront.

Insane in the brain

pre 10 godina

@ Daj bre vise sa tom naftom! Otruste planetu totalno! Dajte neko free energy resenje! Kog djavola placate naucnicima!?
(Intelect, 6. oktobar 2013 18:28)

Naucnike izmedju ostalog placaju i da bi im rekli ono sto bi i deca u 6. razredu trebala da znaju:
Ne postoji "free energy", ne postoji Perpetuum mobile niti ce ikad postojati.

I onda ozbiljni politicari znaju da ne treba da bacaju pare poreskih obveznika na trazenje Perpetuum mobile iako takva "istrazivanja" nude mnogi samouki "pronalazaci" i slicne dangube.

CP6uH-UF(ujko;)

pre 10 godina

Da bi se izvukao gas, u zemlju se ubrizgava voda pomesana sa hidrohlornim kiselinama i ostalim kanserogenim i toksicnim hemikalijama. Takva tecnost moze zagaditi otpadne vode ili ako se vrati na povrsinu zagadjuje povrsinsku vodu i zemljiste. U Americi sad tu vodu preciscavaju. Znajuci kako se stvari rade kod nas, oni bi to samo istakali u potoke i reke.

Bulevarac

pre 10 godina

Najisplativije u Srbiji je da se nekako uvede pravda, te da oni koji su se obogatili na muci naroda, a nemaju pokrice odakle im sve to odgovaraju, ali ne nanogvicom, kako ih appelacioni casti. Kakvi skriljci kakvi bakraci, ti lopovi su ukrali jednu celu Srbiju, a da skriljca videli nisu.

samo polako

pre 10 godina

Najisplativije bi bilo da ponudimo po povoljnoj ceni evropskim kompanijama koje se bave navodnom preradom hemijskog otpada da istovaruju tovar u Srbiji. Istovremeno bi građani mogli i masovno da nude bubrege i plućna krila na svetskom tržištu, uz podršku vlade i stranih savetnika. Privreda bi cvetala, bruto nacionalni dohodak bi rastao, naravno to bi još trebalo potpomoći dodatnim zaduživanjem uz paprene kamate, čisto da se puni budžet pa da su pokazatelji još bolji. Srbija bi brzo postala pravi lider po svim modernim pokazateljima napretka.

G-din. shkriljac

pre 10 godina

Za sve koji bi da exploatishu i ne znaju sta to predstavlja za buducnost Srbije i njenih gradjana neka pogledaju ovaj dokumentarac i sve ce im biti jasno! http://www.youtube.com/watch?v=96AEzQYangE

Bojan

pre 10 godina

11000 milion era? Covjece dal si ti cist? I jos norveska ima? Ako ih ovi imaju onda ih nema norveska vec privatnici...a sad pomnozi 11000 s 1 000 000 pa ces viditi da su to bilijarde a ne milijarde...

OMG!

pre 10 godina

Da je USS pre nego sto je pobegao najavio da ce na gradskom trgu u Smederevu da pretapa zelezo u kazanu jer je to jeftinije od paljenja peci, javnost bi ostala nema, kao sto je i bila sve vreme. Kad kompanija koja odrzava srpsku privredu kaze da skriljci "mogu biti isplativi", svi se razgoropade kao da se oglasila inkvizicija!

noname

pre 10 godina

Znaci ne mogu da verujem sta citam. Tim procesom vadjenja gasa iz stena hidraulicnim lomljenjem se toliko zagadjuje zemlja da je to neverovatno. Istrazivanje od pre samo nedelju dana pokazuje da se tim procesom iz stena oslobadja prirodni radium (radioaktivni elemenat) i da onda veci deo radiuma se vrati na povrsinu zemlje zajedno sa tecnoscu koja se koristi za lomljenje stena - sto ce reci da ce Aleksinac postati radioaktivna zona.

Ko ne veruje evo clanka sta se skoro desilo u Pensilvaniji http://www.nbcnews.com/science/fracking-wastewater-contaminated-likely-radioactive-8C11323012.

Znaci tim procesom se potpuno unistava zemlja i podzemne vode i ovaj proces bi u Srbiji trebao biti zakonom zabranjen!!!
Jel ovi nasi politicari razmisljaju o bilo cemu ili samo gledaju kako da stave sebi pare u dzep???

Ivek

pre 10 godina

Kada su Rusi dobili koncesiju za eksploataciju škriljaca?Da li je bio javni tender ili tajni?Pošto ovi hapse za bilo šta ja bih im preporučio da prvo sebe uhapse i oslobode ovaj naivni narod.Ako NIS, odnosno Rusi počnu bilo kakvu eksploataciju to je kriminalno delo jer su pravo na eksploataciju dobili nezakonito.A što če uništiti životnu sredinu do Dunava to je posebno.Jadni smo mi kada verujemo ovim prefarbanim prevarantima.Zar ne vidimo šta nam rade.Rasprodaju zemlju strancima i trpaju pare.Svi pre njih su mala deca.Osvesti se Srbine geaku i motku u šake.Ako ovi još malo jašu neće nas biti.Zatrće nas.

stigo cola

pre 10 godina

(Djole, 6. oktobar 2013 18:39)
Kao prvo, nece "neko" nego mnogi (a NIS medju prvima, posto vec godinu dana istrazuje skriljce).
Kao drugo, Sel nije americki.
Kao trece, NIS (u Srbiji, uglavnom Vojvodini) uveliko saradjuje sa Halliburton-om (Bush-ovi su jedni od vlasnika)

anne

pre 10 godina

MOZE !!! ali... samo ako svojim zivotom garantujete da sve sto se unisti morate da zamenite ili popravite.
Pricam o:

- Unistenju podzemnih voda
- Porastu cene cistih namirnica i ciste vode (koje neminovno nastaju kada se teritorija zagadi)
- Resenje lecenja raznih bolesti koje prodilaze iz otrova kojima razbijate skriljce. Minimum 200 godina placanja svima koji ce imati dodir sa tim otrovima, ukljucujuci i kucne ljubimce.
- i ultimatno da napravite novu zemlju koja ce se zvati Srbija i koja ce biti ISTA kao i prethodna.