Nađeno rešenje za RB Vojvodine

Vlada Vojvodine je odustala od dokapitalizacije Razvojne banke Vojvodine i prihvatila predlog Vlade Srbije da RVB pređe pod ingerenciju neke druge banke.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2012.

19:47

Default images

Kako je izjavio Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova za Radio-televiziju Vojvodine, Razvojna banka Vojvodine, verovatno, u ovom obliku neće postojati.

Vasin je objasnio da je Vlada Vojvodine prihvatila inicijativu Vlade Srbije da se razgovara o statusu RVB, pri čemu se došlo do saglasnosti da RVB pređe pod ingerencijom neke druge banke, koja ponudi najbolje uslove.

Ovo rešenje, dodao je Vasin, podrazumeva da će svi depoziti RVB biti osigurani, a da će razvojna komponenta banke biti sačuvana na taj način što će pokrajina dobiti Razvojni fond.

Na pitanje da li je pokrajinska administracija na ovaj način priznala grešku, jer je prihvaćeno rešenje koje je ministar finansija Mlađan Dinkić predlagao od početka otvaranja priče o dubiozama RVB-a Vasin je odgovorio da to "apsolutno ne znači to", već da su "sad stvoreni uslovi da se formira pokrajinski fond za razvoj", čime Vojvodina dobija mogućnost da se razvija.

"Kao zreli ljudi seli smo, razmislili i prihvatili to", rekao je pokrajinski sekretar za privredu.

Vasin je izjavio da "nije tačno da je pokrajinski premijer Bojan Pajtić tražio od predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ne potpiše zakon o budžetu".

On je rekao da je Pajtić, kao razuman čovek, shvatio da mora da komunicira sa predsednikom države, i da je juče išao kod Nikolića da razgovara o "svim šumovima" koji su postojali u prethodnom periodu - "o budžetu, poštovanju Ustava i primeni svih akata koji se odnose na Vojvodinu".

"Naš zahtev je bio da se dotaknu svi aspekti problema i da se rešavaju u okviru Ustava. To smo i dobili", izjavio je Vasin, navodeći da su zadovoljni uveravanjima koje su dobili od predsednika Nikolića.

On je ponovio da pokrajinska Vlada ostaje pri odluci o privremenom finansiranju pokrajine, dok Ustavni sud ne odgovori na zahtev Pokrajine i oceni ustavnost zakona o budžetu.

"Pošto je Ustavni sud već doneo neke odluke koji se tiču Vojvodine, a mi to poštujemo, tražimo da Ustavni sud što pre donese odluku o našem zahtevu", izjavio je Vasin, ponavljajući ocenu da je novim zakonom Vojvodina iz republičkog budžeta uskraćena za 10 milijardi dinara i da vlada Vojvodine to ne može da dopusti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: