Svaki građanin duguje 2.915 evra

Građani, direktno i indirektno, duguju više od 20 milijardi evra. Duguju i oni koji su uvereni da su baš svaki račun i ratu isplatili na vreme.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 29.07.2012.

10:26

Default images

Naime, u njihovo ime pozajmila se država i to više od 15 milijardi evra.

Tu su i zajmovi građana kod banaka, neizmirene obaveze prema Elektroprivredi Srbije, Srbijagasu, toplanama... Ako bismo sve obaveze stonovništva, ove direktne, ali i indirektne, sabrali, cifra bi dostigla malo više od 20 milijardi evra.

A na svakog građanina Srbije došlo bi 2.915 evra duga. Da bismo zaradili ovu sumu, svako od nas morao bi da radi punih osam meseci. I da ne troši ni dinara na sebe.

Najveći deo zajedničkih obaveza građana Srbije je javni dug naše zemlje. On sada iznosi 15,3 milijarde evra. U dinarima cifra je skoro nesaglediva, 1.771 milijarda.

Da ga delimo jednakoi, svaki od stanovnika naše zemlje trebalo bi da pripremi 248.712 dinara ili oko 2.100 evra. Izvesno je da mu ovde nije kraj. Nova vlada poručuje da joj do kraja godine treba najmanje tri milijarde evra i potražiće ih kod finansijskih institucija.

Tako da bismo ovu godinu mogli da ispratimo zaduženiji za još 470 evra po stanovniku.

Građani Srbije bankama na ime kredita duguju ukupno 602,2 milijarde dinara, pokazuju podaci Kreditnog biroa. Iznos u dinarima raste, 2,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, ali gledano kroz evropsku valutu, dug se smanjuje. Početkom godine građani Srbije su bili u proseku 818 evra u kreditima, a danas , 716 evra.

"S obzirom na to da građani ne primaju plate u evrima, koje bi na dan dospeća rate mogli da prodaju po većem kursu, nije pravično obračunavati kreditnu zaduženost stanovništva u evrima", kaže profesor Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije Sa zakašnjenjem većim od 90 dana u izmirivanju rata na kraju juna bilo je 4,2 odsto zaduženih građana. I taj odnos je isti kao i na isteku prethodnog meseca.

Stanovnici Srbije ne duguju samo bankama. Mnogi ne uspevaju da isplate ni obaveze prema javnim preduzećima. Najveća dugovanja piše Elektropirvreda Srbije.

Oni nisu naplatili čak 92 milijarde dinara vrednu isporučenu struju. Od toga su građani napravili račun „težak“ 47 miijardi dinara. Kada bi ga ravnopravno svi nosili, po stavovniku bi iznosio 56 evra.

Po visini neizmirenih obaveza sledi Srbijagas. Ovo preduzeće potražuje 70 milijardi dinara. Uglavnom je reč o dugu potrošača, a njihovi najveći potrošači su toplane. Ako bi na građane otišlo 20 milijardi dinara duga, svakom stanovniku Srbije bi pripalo po 2.808 dinara ili oko 24 evra obaveza.

I na kraju, tu su toplane. One ne plaćaju Srbijagasu, a ni njima ne plaćaju građani. Nedavno se čulo da su im domaćinstva ostala dužna 80 miliona evra. To iznosi oko 1.325 dinara ili 11,2 evra po stanovniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: