Putarina poskupljuje 2013.

Cena putarine se ove godine neće menjati, ali će se u 2013. verovatno uvećati za oko 18 odsto, izjavio je generalni direktor JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 14.04.2012.

12:30

Default images

Putevi Srbije će poslati novoj vladi dopis sa detaljnim obrazloženjem zbog čega bi putarina trebalo da poskupi u idućoj godini, rekao je Drobnjak agenciji Tanjug.

Cene putarine u Srbiji nisu menjane od februara 2008. godine, iako je u tom razdoblju zabeležen osetan rast inflacije, ukazao je Drobjak. Računica preduzeća za održavanje puteva pokazuje, međutim, da je putarina u Srbiji tri puta manja nego u Španiji i Francuskoj, i tek nešto niža od cene u Hrvatskoj i Italiji.

Kada je reč o načinu naplate putarine, Drobnjak je istakao da će se u Srbiji raditi na poboljšanju zatvorenog sistema naplate, posebno elektronske naplate.

''To je neophodno kako bi imali još više brzih prolazaka učesnika u saobraćaju i brže naplate'', naveo je Drobnjak.

On je kazao da sistem naplate putarine preko vinjeta - nalepnica kojima se potvrđuje da je plaćeno korišćenje određenih vrsta puteva, nije toliko uspešan, o čemu svedoči činjenica da Slovenija godišnje gubi od 40 do 50 miliona evra.

Drobnjak je podsetio da su Slovenci prešli na vinjete koje su uveli samo na putnički saobraćaj, dok je teretni ostao u okviru zatvorenog sistema naplate.

Osim toga, kako je naveo, na nedavnom sastanku Asocijacija evropskih koncesionara autoputeva (ASECAP) u Kopenhagenu je rečeno da će Mađarska u kojoj je postojao video-nadzor i i Poljska gde je bio sistem vinjeta preći na zatvoreni sistem naplate putarine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: