Subota, 14.04.2012.

12:30

Putarina poskupljuje 2013.

Cena putarine se ove godine neće menjati, ali će se u 2013. verovatno uvećati za oko 18 odsto, izjavio je generalni direktor JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak.

Izvor: Tanjug

Putarina poskupljuje 2013. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Bata

pre 11 godina

Zadaci za Novu Vladu RS: Bezbednost, povecanje prihoda, smanjenje troskova, ubrzanje protoka, bolje odrzavanje, nastavak izgradnje auto puteva, nema kraduckanja i td... i td.... Hipoteticki moze, samo na javnom preduzecu Putevi Srbije umesto foskule; SNAGA CARUJE UM KLADE VALJA koja vazi u Drzavi vratiti NORMALU (ocekujem od nove Vlade). Napravite emisiju i pozovite sve relevantne strucnjake iz ove oblasti i poziciju i opoziciju. Neka predloze resenja ukoliko ih imaju. VISE OD 20 GODINA ZIVIMO U DEMOKRATSKOM JEDNOUMLJU, DEMAGOGIJAMA DEMOKRATORA I DOKLE CE 3-5% SNAGE SRBIJE UNISTAVATI 95% UMA SRBIJE. Dokle????????????

m.m.m

pre 12 godina

Sada me putarina od NS do BGD kosta koliko pola utrosenog goriva. Ako jos uzmeme da sam za to gorivo platio marze i akcize i porez. od 750 dinara da prodjem autoputem 600 sam dao drzavi i trgovcu.

U Madjarskoj je putarina 7 eura za 7 dana za putnicko vozilo, sto znaci da "teoretski" jedno vozilo sme da predje max 21840 kilometara za 7 eura.

napolje sa parazitima.

bokser016

pre 12 godina

O, Bože... pa ovo nije normalno! Čoveče, edukuj se malo! Svi znaju koje su pogodnosti vinjeta. Za domaća vozila odrediš jedan iznos i naplatiš ga uz registraciju vozila dok za strance kupovina vinjete na granici i u svim prostorijama AMSS. I putarina za motore mora da bude jeftinija od putarine za automobile... pa ne oštećuju motor i automobil autoput podjenako. cccccccc Sve je to za "PRDEKANU"!!!!!!!

Nislija

pre 12 godina

Godisnja pitarina u Ceskoj za pitnicko auto je 60 eura.Platis i miran si ukupno 13 meseci jer se racuna od 1.1. ove godine do 31.1 sledece godine je ti daju foru da u kupis do kraja januara da ne nagrnu svi odjednom mada se prodaje cele godine.Ja za jedan prolaz od Horgosa do Nisa platim oko 1700 dinara ili ti 17 eura.Pa sada neka mi kaze neko sta je tu jeftino.

borislav

pre 12 godina

Putarina, po stoti put!, treba da se naplacuje kroz cenu goriva. Samo sto u ovoj drzavi novci ne idu gde treba, nego u dzepove stranaka i pojedinaca, pa treba biti pametan i napraviti dobar sistem.
*********

alo alo

pre 12 godina

Uopste mi nije jasno zasto se lepo ne uvede da sva strana vozila, + domaci kamioni, na ulazu u zemlju placaju vinjetu bez izuzetaka. Desetodvevna 15e, polugodisnja 60 ili godisnja 80. Kamioni i strana putnicka vozila bi se usmerila na autoputeve, povecala bi se naplata za autoputeve kao i sigurnost lokalnih puteva na kojima bi pao promet. Tako bi cak prestala i potreba za prosirenjem nekih lokalnih i magistralnih puteva sto bi dovelo do daljih usteda...Al ko mene sta pita...

St George

pre 12 godina

Ljudi pa ne moramo se porediti sa evropskim silama. Uzmite za primer Bugarsku! Vinjeta za 7 dana za automobil je 5€ a za celu godinu 30-40€!Da ne pricam o autobusima i sleperima. Ovde vam od Subotice do Vranja treba 100€ za putarinu za jedan pravac a u Bugarskoj za godinu dana vinjeta kosta 200-300€! Cist lopovluk a sad uzmite pa glasajte sve ove lopove! Svi su lopovi i lazovi od prvog do poslednjeg! Potreban nam je potpuni preokret i skidanje celog starog sistema sa vlasti! Ovi su svi isti zato se nista i ne promeni od izbora do izbora! ****

krstomir

pre 12 godina

da u francuskoj je skupa putarina ali su im putevi najbolji na svetu i registracija tj. porez na vozila smesan,duplo i troduplo manji nego u srbiji..

mimi

pre 12 godina

Da li Drobnjak može da objasni gde završava novac od, za naše uslove, preskupih putarina, ako uzmemo u obzir činjenicu da država za izgradnju auto puta uzima preskupe kredite a plate zaposlenima u Putevima isplaćuje iz budžeta?

android

pre 12 godina

jaooo,koga ovi lažu iz puteva srbije,UVESTI VINJETU,rešiti se bezpotrebnih troškova , to je resenje .sram ih bilo,poredite madjarsku,sloveniju,i okolne zemlje,a ne francusku gibraltar i ostale nama ne uporedive zemlje,propadni jadna srbijo********

Sinbad

pre 12 godina

Vinjeta - drasticno smanjenje broja zaposlenih u Putevima Srbije, i drasticno smanjenje troskova privrede pri transportu robe, i drasticno povecanje saobracaja na autoputevima, mala mogucnost zloupotrebe i kradje. Manji ukupan broj poginulih.
Nalatne rampe - Mogucnost zloupotrebe, mnogo zaposlenih, veliki troskovi privrede za aputarine, Izbegavanje koriscenja autoputeva i "lomljenje" lokalnih puteva, potplacivanje saobracajaca na lokalnim putevima, da ne pisu kaznu za prekoracenje dozvoljene ukupne tezine, itd, itd.

istina

pre 12 godina

Neverovatno je kakvi su to lazovi. I da bi ojacali svoju laz, uvek dodaju da je to tako u celoj Evropi, neverovatno. Covek analizirao visinu putarine u francuskoj, hahahaha. Nije mu palo na pamet da analizira kvalitet autoputeva u Francuskoj.

dejan

pre 12 godina

Primer: putarina od Vrbasa do N.Sada kosta 330din, za 40km puta!! Inace, bas su se potrudili da pronadju zemlje gde mozda putarina skuplja... Francuska i Spanija. Uzas! A sto gospodo ne poredite cene sa npr. Grckom, Madjarskom, Austrijom, Nemackom, Svajcarskom..? Ili pak da sa Francuskom uporedite i kvalitet puteva, verujem da bi takvim poredjenjem kod nas putevi bili ubedljivo najskuplji u Evropi. Uz to ne verujem da u svim tim zeljama u svakoj kucici na auto putu ima po jedan sluzbenik ciji je jedini zadatak da kada vidi auto pritisne dugme da izadje kartica jer je dugme sa spoljnje strane (namerno) pokvareno. Kada bi otpustili sve one koje ste preko veze zaposlili, verujem da bi sistem sa vinjetama bio vise nego isplativ.

ex demokrata 1

pre 12 godina

Pa kako ih nije sramota da upoređuju cene putarina u Francuskoj i ovde?
Ja nemam pojma kolika je putarina tamo i kako se plaća ali znam pouzdano da je tamo prosečna plata 2000 e, a da je ovde 400 e, pa sada neka mi kaže onaj naduvenko Drobnjak,kako prosečan vozač da plaća istu cenu putarine kao Francuz, kada nema istu platu ??!
Ko će moći da se vozi autoputem,da li je on pravljen samo za Turke,švercere,političare,direktore i pevaljke ??!
Nadam se samo da je narod dovoljno pametan da na izborima skloni zauvek ove hohštaplere sa vlasti i funkcija,jer oni jedino što rade to je da stalno ponavljaju kako je negde u EU nešto skuplje nego ovde...nikako da pomenu da se u Nemačkoj recimo ( ali ni u USA na većini puteva) uopšte ne plaća putarina,a šta ćemo sad Drobnjače,kako mogu Nemci džabe da se voze po autoputu ?!
Makedonci npr.već 12 godina drže istu cenu putarine ali zato za 12 godina su zaposlili samo 20 novih radnika, a Drobnjak je sam doveo preko 200 stranačkih kadrova u poslednje 2 godine,i zato sada traži povećanje putarine,sramota,umesto da otpuste nepotrebne stranačke kadrove i pare ulože u održavanje puteva,oni traže povećanje cena jer im se više isplati da se niko ne vozi autoputem !!!

Misin

pre 12 godina

Pa kod nas je i sada putarina preskupa.To kako se obračunava mi nije jasno ali nije nimalo logično da u Švajcarskoj za godinu dana vinjeta košta 40 franaka što je 3600 dinara.A kod nas jedan odlazak do Niša i nazad iz Svilajnca košta 9,3 franaka ili 840 dinara.A njihove puteve i naše ne možemo porediti.Pa taj naš mučeni seljak koliko plati putarine kada ide na pijac svaki dan par meseci u sezoni,pa da taj novac uloži u svoje vozilo,vozio bi barem ispravan i još važnije bezbedan.

marko

pre 12 godina

"Osim toga, kako je naveo, na nedavnom sastanku Asocijacija evropskih koncesionara autoputeva (ASECAP) u Kopenhagenu je rečeno da će Mađarska u kojoj je postojao video-nadzor i i Poljska gde je bio sistem vinjeta preći na zatvoreni sistem naplate putarine".

Ovo apsolutno nije tacno. Na zvanicnoj stranici ASECAP-a se moze za sve zemlje videti kako naplacuju koriscenje autoputeva i kakvi su planovi. Pre svega, u Poljskoj nikad nije postojao sistem vinjeta, a u Madjarskoj su trenutno planovi za izgradnju 600 Km novog autoputa u narednih 5 godina cije ce koriscenje takodje biti placano vinjetama.

mikula

pre 12 godina

U Nemackoj i Holandiji se ne naplacuje putarina. U Austriji, Sloveniji, Madjarskoj, Ceskoj se naplacijue putarina. U Srbiji, Hrvatskoj i Makedoniji se naplacije paprena putarina, pa su autoputevi pusti. E sad, pogledati stepen razvoja zemalja koje ne naplacuju putarina uopste i zemalja gde se naplacuje putarina-otimacina i sve ce biti jasno.

Mad Max‚

pre 12 godina

E neće se uvećati. Jer ti više nećeš biti na rukovodećem mestu. I svako ko se usudi da spomene poskupljenje, ima da zglajzne.

Mad Max‚

pre 12 godina

E neće se uvećati. Jer ti više nećeš biti na rukovodećem mestu. I svako ko se usudi da spomene poskupljenje, ima da zglajzne.

Sinbad

pre 12 godina

Vinjeta - drasticno smanjenje broja zaposlenih u Putevima Srbije, i drasticno smanjenje troskova privrede pri transportu robe, i drasticno povecanje saobracaja na autoputevima, mala mogucnost zloupotrebe i kradje. Manji ukupan broj poginulih.
Nalatne rampe - Mogucnost zloupotrebe, mnogo zaposlenih, veliki troskovi privrede za aputarine, Izbegavanje koriscenja autoputeva i "lomljenje" lokalnih puteva, potplacivanje saobracajaca na lokalnim putevima, da ne pisu kaznu za prekoracenje dozvoljene ukupne tezine, itd, itd.

dejan

pre 12 godina

Primer: putarina od Vrbasa do N.Sada kosta 330din, za 40km puta!! Inace, bas su se potrudili da pronadju zemlje gde mozda putarina skuplja... Francuska i Spanija. Uzas! A sto gospodo ne poredite cene sa npr. Grckom, Madjarskom, Austrijom, Nemackom, Svajcarskom..? Ili pak da sa Francuskom uporedite i kvalitet puteva, verujem da bi takvim poredjenjem kod nas putevi bili ubedljivo najskuplji u Evropi. Uz to ne verujem da u svim tim zeljama u svakoj kucici na auto putu ima po jedan sluzbenik ciji je jedini zadatak da kada vidi auto pritisne dugme da izadje kartica jer je dugme sa spoljnje strane (namerno) pokvareno. Kada bi otpustili sve one koje ste preko veze zaposlili, verujem da bi sistem sa vinjetama bio vise nego isplativ.

marko

pre 12 godina

"Osim toga, kako je naveo, na nedavnom sastanku Asocijacija evropskih koncesionara autoputeva (ASECAP) u Kopenhagenu je rečeno da će Mađarska u kojoj je postojao video-nadzor i i Poljska gde je bio sistem vinjeta preći na zatvoreni sistem naplate putarine".

Ovo apsolutno nije tacno. Na zvanicnoj stranici ASECAP-a se moze za sve zemlje videti kako naplacuju koriscenje autoputeva i kakvi su planovi. Pre svega, u Poljskoj nikad nije postojao sistem vinjeta, a u Madjarskoj su trenutno planovi za izgradnju 600 Km novog autoputa u narednih 5 godina cije ce koriscenje takodje biti placano vinjetama.

istina

pre 12 godina

Neverovatno je kakvi su to lazovi. I da bi ojacali svoju laz, uvek dodaju da je to tako u celoj Evropi, neverovatno. Covek analizirao visinu putarine u francuskoj, hahahaha. Nije mu palo na pamet da analizira kvalitet autoputeva u Francuskoj.

ex demokrata 1

pre 12 godina

Pa kako ih nije sramota da upoređuju cene putarina u Francuskoj i ovde?
Ja nemam pojma kolika je putarina tamo i kako se plaća ali znam pouzdano da je tamo prosečna plata 2000 e, a da je ovde 400 e, pa sada neka mi kaže onaj naduvenko Drobnjak,kako prosečan vozač da plaća istu cenu putarine kao Francuz, kada nema istu platu ??!
Ko će moći da se vozi autoputem,da li je on pravljen samo za Turke,švercere,političare,direktore i pevaljke ??!
Nadam se samo da je narod dovoljno pametan da na izborima skloni zauvek ove hohštaplere sa vlasti i funkcija,jer oni jedino što rade to je da stalno ponavljaju kako je negde u EU nešto skuplje nego ovde...nikako da pomenu da se u Nemačkoj recimo ( ali ni u USA na većini puteva) uopšte ne plaća putarina,a šta ćemo sad Drobnjače,kako mogu Nemci džabe da se voze po autoputu ?!
Makedonci npr.već 12 godina drže istu cenu putarine ali zato za 12 godina su zaposlili samo 20 novih radnika, a Drobnjak je sam doveo preko 200 stranačkih kadrova u poslednje 2 godine,i zato sada traži povećanje putarine,sramota,umesto da otpuste nepotrebne stranačke kadrove i pare ulože u održavanje puteva,oni traže povećanje cena jer im se više isplati da se niko ne vozi autoputem !!!

Misin

pre 12 godina

Pa kod nas je i sada putarina preskupa.To kako se obračunava mi nije jasno ali nije nimalo logično da u Švajcarskoj za godinu dana vinjeta košta 40 franaka što je 3600 dinara.A kod nas jedan odlazak do Niša i nazad iz Svilajnca košta 9,3 franaka ili 840 dinara.A njihove puteve i naše ne možemo porediti.Pa taj naš mučeni seljak koliko plati putarine kada ide na pijac svaki dan par meseci u sezoni,pa da taj novac uloži u svoje vozilo,vozio bi barem ispravan i još važnije bezbedan.

mikula

pre 12 godina

U Nemackoj i Holandiji se ne naplacuje putarina. U Austriji, Sloveniji, Madjarskoj, Ceskoj se naplacijue putarina. U Srbiji, Hrvatskoj i Makedoniji se naplacije paprena putarina, pa su autoputevi pusti. E sad, pogledati stepen razvoja zemalja koje ne naplacuju putarina uopste i zemalja gde se naplacuje putarina-otimacina i sve ce biti jasno.

alo alo

pre 12 godina

Uopste mi nije jasno zasto se lepo ne uvede da sva strana vozila, + domaci kamioni, na ulazu u zemlju placaju vinjetu bez izuzetaka. Desetodvevna 15e, polugodisnja 60 ili godisnja 80. Kamioni i strana putnicka vozila bi se usmerila na autoputeve, povecala bi se naplata za autoputeve kao i sigurnost lokalnih puteva na kojima bi pao promet. Tako bi cak prestala i potreba za prosirenjem nekih lokalnih i magistralnih puteva sto bi dovelo do daljih usteda...Al ko mene sta pita...

borislav

pre 12 godina

Putarina, po stoti put!, treba da se naplacuje kroz cenu goriva. Samo sto u ovoj drzavi novci ne idu gde treba, nego u dzepove stranaka i pojedinaca, pa treba biti pametan i napraviti dobar sistem.
*********

Nislija

pre 12 godina

Godisnja pitarina u Ceskoj za pitnicko auto je 60 eura.Platis i miran si ukupno 13 meseci jer se racuna od 1.1. ove godine do 31.1 sledece godine je ti daju foru da u kupis do kraja januara da ne nagrnu svi odjednom mada se prodaje cele godine.Ja za jedan prolaz od Horgosa do Nisa platim oko 1700 dinara ili ti 17 eura.Pa sada neka mi kaze neko sta je tu jeftino.

bokser016

pre 12 godina

O, Bože... pa ovo nije normalno! Čoveče, edukuj se malo! Svi znaju koje su pogodnosti vinjeta. Za domaća vozila odrediš jedan iznos i naplatiš ga uz registraciju vozila dok za strance kupovina vinjete na granici i u svim prostorijama AMSS. I putarina za motore mora da bude jeftinija od putarine za automobile... pa ne oštećuju motor i automobil autoput podjenako. cccccccc Sve je to za "PRDEKANU"!!!!!!!

krstomir

pre 12 godina

da u francuskoj je skupa putarina ali su im putevi najbolji na svetu i registracija tj. porez na vozila smesan,duplo i troduplo manji nego u srbiji..

St George

pre 12 godina

Ljudi pa ne moramo se porediti sa evropskim silama. Uzmite za primer Bugarsku! Vinjeta za 7 dana za automobil je 5€ a za celu godinu 30-40€!Da ne pricam o autobusima i sleperima. Ovde vam od Subotice do Vranja treba 100€ za putarinu za jedan pravac a u Bugarskoj za godinu dana vinjeta kosta 200-300€! Cist lopovluk a sad uzmite pa glasajte sve ove lopove! Svi su lopovi i lazovi od prvog do poslednjeg! Potreban nam je potpuni preokret i skidanje celog starog sistema sa vlasti! Ovi su svi isti zato se nista i ne promeni od izbora do izbora! ****

android

pre 12 godina

jaooo,koga ovi lažu iz puteva srbije,UVESTI VINJETU,rešiti se bezpotrebnih troškova , to je resenje .sram ih bilo,poredite madjarsku,sloveniju,i okolne zemlje,a ne francusku gibraltar i ostale nama ne uporedive zemlje,propadni jadna srbijo********

mimi

pre 12 godina

Da li Drobnjak može da objasni gde završava novac od, za naše uslove, preskupih putarina, ako uzmemo u obzir činjenicu da država za izgradnju auto puta uzima preskupe kredite a plate zaposlenima u Putevima isplaćuje iz budžeta?

m.m.m

pre 12 godina

Sada me putarina od NS do BGD kosta koliko pola utrosenog goriva. Ako jos uzmeme da sam za to gorivo platio marze i akcize i porez. od 750 dinara da prodjem autoputem 600 sam dao drzavi i trgovcu.

U Madjarskoj je putarina 7 eura za 7 dana za putnicko vozilo, sto znaci da "teoretski" jedno vozilo sme da predje max 21840 kilometara za 7 eura.

napolje sa parazitima.

Bata

pre 11 godina

Zadaci za Novu Vladu RS: Bezbednost, povecanje prihoda, smanjenje troskova, ubrzanje protoka, bolje odrzavanje, nastavak izgradnje auto puteva, nema kraduckanja i td... i td.... Hipoteticki moze, samo na javnom preduzecu Putevi Srbije umesto foskule; SNAGA CARUJE UM KLADE VALJA koja vazi u Drzavi vratiti NORMALU (ocekujem od nove Vlade). Napravite emisiju i pozovite sve relevantne strucnjake iz ove oblasti i poziciju i opoziciju. Neka predloze resenja ukoliko ih imaju. VISE OD 20 GODINA ZIVIMO U DEMOKRATSKOM JEDNOUMLJU, DEMAGOGIJAMA DEMOKRATORA I DOKLE CE 3-5% SNAGE SRBIJE UNISTAVATI 95% UMA SRBIJE. Dokle????????????

mikula

pre 12 godina

U Nemackoj i Holandiji se ne naplacuje putarina. U Austriji, Sloveniji, Madjarskoj, Ceskoj se naplacijue putarina. U Srbiji, Hrvatskoj i Makedoniji se naplacije paprena putarina, pa su autoputevi pusti. E sad, pogledati stepen razvoja zemalja koje ne naplacuju putarina uopste i zemalja gde se naplacuje putarina-otimacina i sve ce biti jasno.

ex demokrata 1

pre 12 godina

Pa kako ih nije sramota da upoređuju cene putarina u Francuskoj i ovde?
Ja nemam pojma kolika je putarina tamo i kako se plaća ali znam pouzdano da je tamo prosečna plata 2000 e, a da je ovde 400 e, pa sada neka mi kaže onaj naduvenko Drobnjak,kako prosečan vozač da plaća istu cenu putarine kao Francuz, kada nema istu platu ??!
Ko će moći da se vozi autoputem,da li je on pravljen samo za Turke,švercere,političare,direktore i pevaljke ??!
Nadam se samo da je narod dovoljno pametan da na izborima skloni zauvek ove hohštaplere sa vlasti i funkcija,jer oni jedino što rade to je da stalno ponavljaju kako je negde u EU nešto skuplje nego ovde...nikako da pomenu da se u Nemačkoj recimo ( ali ni u USA na većini puteva) uopšte ne plaća putarina,a šta ćemo sad Drobnjače,kako mogu Nemci džabe da se voze po autoputu ?!
Makedonci npr.već 12 godina drže istu cenu putarine ali zato za 12 godina su zaposlili samo 20 novih radnika, a Drobnjak je sam doveo preko 200 stranačkih kadrova u poslednje 2 godine,i zato sada traži povećanje putarine,sramota,umesto da otpuste nepotrebne stranačke kadrove i pare ulože u održavanje puteva,oni traže povećanje cena jer im se više isplati da se niko ne vozi autoputem !!!

Mad Max‚

pre 12 godina

E neće se uvećati. Jer ti više nećeš biti na rukovodećem mestu. I svako ko se usudi da spomene poskupljenje, ima da zglajzne.

Misin

pre 12 godina

Pa kod nas je i sada putarina preskupa.To kako se obračunava mi nije jasno ali nije nimalo logično da u Švajcarskoj za godinu dana vinjeta košta 40 franaka što je 3600 dinara.A kod nas jedan odlazak do Niša i nazad iz Svilajnca košta 9,3 franaka ili 840 dinara.A njihove puteve i naše ne možemo porediti.Pa taj naš mučeni seljak koliko plati putarine kada ide na pijac svaki dan par meseci u sezoni,pa da taj novac uloži u svoje vozilo,vozio bi barem ispravan i još važnije bezbedan.

dejan

pre 12 godina

Primer: putarina od Vrbasa do N.Sada kosta 330din, za 40km puta!! Inace, bas su se potrudili da pronadju zemlje gde mozda putarina skuplja... Francuska i Spanija. Uzas! A sto gospodo ne poredite cene sa npr. Grckom, Madjarskom, Austrijom, Nemackom, Svajcarskom..? Ili pak da sa Francuskom uporedite i kvalitet puteva, verujem da bi takvim poredjenjem kod nas putevi bili ubedljivo najskuplji u Evropi. Uz to ne verujem da u svim tim zeljama u svakoj kucici na auto putu ima po jedan sluzbenik ciji je jedini zadatak da kada vidi auto pritisne dugme da izadje kartica jer je dugme sa spoljnje strane (namerno) pokvareno. Kada bi otpustili sve one koje ste preko veze zaposlili, verujem da bi sistem sa vinjetama bio vise nego isplativ.

istina

pre 12 godina

Neverovatno je kakvi su to lazovi. I da bi ojacali svoju laz, uvek dodaju da je to tako u celoj Evropi, neverovatno. Covek analizirao visinu putarine u francuskoj, hahahaha. Nije mu palo na pamet da analizira kvalitet autoputeva u Francuskoj.

Sinbad

pre 12 godina

Vinjeta - drasticno smanjenje broja zaposlenih u Putevima Srbije, i drasticno smanjenje troskova privrede pri transportu robe, i drasticno povecanje saobracaja na autoputevima, mala mogucnost zloupotrebe i kradje. Manji ukupan broj poginulih.
Nalatne rampe - Mogucnost zloupotrebe, mnogo zaposlenih, veliki troskovi privrede za aputarine, Izbegavanje koriscenja autoputeva i "lomljenje" lokalnih puteva, potplacivanje saobracajaca na lokalnim putevima, da ne pisu kaznu za prekoracenje dozvoljene ukupne tezine, itd, itd.

krstomir

pre 12 godina

da u francuskoj je skupa putarina ali su im putevi najbolji na svetu i registracija tj. porez na vozila smesan,duplo i troduplo manji nego u srbiji..

marko

pre 12 godina

"Osim toga, kako je naveo, na nedavnom sastanku Asocijacija evropskih koncesionara autoputeva (ASECAP) u Kopenhagenu je rečeno da će Mađarska u kojoj je postojao video-nadzor i i Poljska gde je bio sistem vinjeta preći na zatvoreni sistem naplate putarine".

Ovo apsolutno nije tacno. Na zvanicnoj stranici ASECAP-a se moze za sve zemlje videti kako naplacuju koriscenje autoputeva i kakvi su planovi. Pre svega, u Poljskoj nikad nije postojao sistem vinjeta, a u Madjarskoj su trenutno planovi za izgradnju 600 Km novog autoputa u narednih 5 godina cije ce koriscenje takodje biti placano vinjetama.

android

pre 12 godina

jaooo,koga ovi lažu iz puteva srbije,UVESTI VINJETU,rešiti se bezpotrebnih troškova , to je resenje .sram ih bilo,poredite madjarsku,sloveniju,i okolne zemlje,a ne francusku gibraltar i ostale nama ne uporedive zemlje,propadni jadna srbijo********

mimi

pre 12 godina

Da li Drobnjak može da objasni gde završava novac od, za naše uslove, preskupih putarina, ako uzmemo u obzir činjenicu da država za izgradnju auto puta uzima preskupe kredite a plate zaposlenima u Putevima isplaćuje iz budžeta?

St George

pre 12 godina

Ljudi pa ne moramo se porediti sa evropskim silama. Uzmite za primer Bugarsku! Vinjeta za 7 dana za automobil je 5€ a za celu godinu 30-40€!Da ne pricam o autobusima i sleperima. Ovde vam od Subotice do Vranja treba 100€ za putarinu za jedan pravac a u Bugarskoj za godinu dana vinjeta kosta 200-300€! Cist lopovluk a sad uzmite pa glasajte sve ove lopove! Svi su lopovi i lazovi od prvog do poslednjeg! Potreban nam je potpuni preokret i skidanje celog starog sistema sa vlasti! Ovi su svi isti zato se nista i ne promeni od izbora do izbora! ****

alo alo

pre 12 godina

Uopste mi nije jasno zasto se lepo ne uvede da sva strana vozila, + domaci kamioni, na ulazu u zemlju placaju vinjetu bez izuzetaka. Desetodvevna 15e, polugodisnja 60 ili godisnja 80. Kamioni i strana putnicka vozila bi se usmerila na autoputeve, povecala bi se naplata za autoputeve kao i sigurnost lokalnih puteva na kojima bi pao promet. Tako bi cak prestala i potreba za prosirenjem nekih lokalnih i magistralnih puteva sto bi dovelo do daljih usteda...Al ko mene sta pita...

borislav

pre 12 godina

Putarina, po stoti put!, treba da se naplacuje kroz cenu goriva. Samo sto u ovoj drzavi novci ne idu gde treba, nego u dzepove stranaka i pojedinaca, pa treba biti pametan i napraviti dobar sistem.
*********

Nislija

pre 12 godina

Godisnja pitarina u Ceskoj za pitnicko auto je 60 eura.Platis i miran si ukupno 13 meseci jer se racuna od 1.1. ove godine do 31.1 sledece godine je ti daju foru da u kupis do kraja januara da ne nagrnu svi odjednom mada se prodaje cele godine.Ja za jedan prolaz od Horgosa do Nisa platim oko 1700 dinara ili ti 17 eura.Pa sada neka mi kaze neko sta je tu jeftino.

bokser016

pre 12 godina

O, Bože... pa ovo nije normalno! Čoveče, edukuj se malo! Svi znaju koje su pogodnosti vinjeta. Za domaća vozila odrediš jedan iznos i naplatiš ga uz registraciju vozila dok za strance kupovina vinjete na granici i u svim prostorijama AMSS. I putarina za motore mora da bude jeftinija od putarine za automobile... pa ne oštećuju motor i automobil autoput podjenako. cccccccc Sve je to za "PRDEKANU"!!!!!!!

m.m.m

pre 12 godina

Sada me putarina od NS do BGD kosta koliko pola utrosenog goriva. Ako jos uzmeme da sam za to gorivo platio marze i akcize i porez. od 750 dinara da prodjem autoputem 600 sam dao drzavi i trgovcu.

U Madjarskoj je putarina 7 eura za 7 dana za putnicko vozilo, sto znaci da "teoretski" jedno vozilo sme da predje max 21840 kilometara za 7 eura.

napolje sa parazitima.

Bata

pre 11 godina

Zadaci za Novu Vladu RS: Bezbednost, povecanje prihoda, smanjenje troskova, ubrzanje protoka, bolje odrzavanje, nastavak izgradnje auto puteva, nema kraduckanja i td... i td.... Hipoteticki moze, samo na javnom preduzecu Putevi Srbije umesto foskule; SNAGA CARUJE UM KLADE VALJA koja vazi u Drzavi vratiti NORMALU (ocekujem od nove Vlade). Napravite emisiju i pozovite sve relevantne strucnjake iz ove oblasti i poziciju i opoziciju. Neka predloze resenja ukoliko ih imaju. VISE OD 20 GODINA ZIVIMO U DEMOKRATSKOM JEDNOUMLJU, DEMAGOGIJAMA DEMOKRATORA I DOKLE CE 3-5% SNAGE SRBIJE UNISTAVATI 95% UMA SRBIJE. Dokle????????????