Grci izlaze iz srpskog Telekoma?

Menadžment Telekoma Srbija je okončao pregovore sa OTE o uslovima prodaje 20 odsto akcija koje grčka kompanija poseduje u srpskom nacionalnom teleoperateru.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.12.2011.

23:41

Default images

Nacrt ugovora je dogovoren, ali se čeka da ovoj transakciji “zeleno svetlo” da i vlada na jednoj od narednih sednica, prenose Novosti.

Taj list navodi da su usaglašeni svi detalji kao i dinamika isplate dogovorene sume, a dogovor obe strane je da se o finansijskim elementima ovog posla ne izlazi u javnost sve do okončanja transakcije.

Novosti pišu da će otkup akcija Telekoma biti obavljen delom kredita koji nacionalni teleoperater upravo ugovara. Čitava operacija preuzimanja biće okončana do kraja godine, a što se uklapa i u plan države da se već krajem januara akcije nacionalnog teleoperatera nađu na berzi.

Sagovornici Novosti, koji su poznavaoci tržišta kapitala, ističu da će berza u svakom slučaju svesti cenu Telekoma na pravu meru, a to, kako ističu u trenutnim uslovima, ne može biti više od 1,5 do dve milijarde evra.

Već tokom februara naredne godine mogla bi da krene i podela besplatnih akcija nacionalnog teleoperatera. Pravo na besplatne akcije Telekoma Srbije, čija se podela odavno najavljuje, imaju sadašnji i bivši zaposleni u ovoj kompaniji, kao i 4,82 miliona građana. Građanima sleduje 15 odsto akcija, a sadašnjim i bivšim zaposlenima 6,52 odsto.

Grci su prvi put iskazali želju da prodaju svoje akcije u srpskom nacionalnom operateru u vreme kada je Vlada Srbije objavila tender za prodaju svojih 31 odsto deonica u Telekomu Srbija.

Ova odluka uslovila je i da se na javnom pozivu stranim partnerima ponudi većinski paket od čak 51 odsto. Tender je, ponajviše zbog globalne krize, a koja je poprilično uticala i na sektor telekomunikacija, propao, ali je Telekom Srbija i dalje jedna od najprofitabilnijih kompanija, ne samo Srbije već i regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: