Trgovci zvone dok se ne predate

Telefonski pozivi trgovaca upućeni potrošačima, uprkos njihovom protivljenju, predstavljaju prekršaj koji se kažnjava od 300.000 do dva miliona dinara.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 01.12.2011.

09:41

Default images

Ovo kršenje Zakona o zaštiti potrošača u nadležnosti je Tržišne inspekcije, navode u Asocijaciji potrošača Srbije (APOS).

Međutim, ovako je samo na papiru, ali u praksi stvari izgledaju sasvim drugačije. Zovu vas popodne oko 15 ili 16 časova, ako niste kod kuće, pitaju decu kada ćete doći i ni pod razno ne zaborave da vas pozovu za sat, pa opet za dva...

Nije redak slučaj da operatori kažu da su do broja došli slučajnim odabirom. Dešava se i da firme čak i kada obećaju da vas više neće uznemiravati, već sledećeg dana opet vas pozovu.

U APOS-u savetuju potrošačima da se, u ovakvim slučajevima, obrate najbližoj Tržišnoj inspekciji i podnesu zvaničnu prijavu i, naravno, da zahtevaju da ih obaveste šta su preduzeli.

U slučaju da Tržišna inspekcija nije uradila svoje, druga adresa su organizacije potrošača, kao i nadležno ministarstvo. Zakon nalaže i nadležnom ministarstvu da sprečava ovakve pojave kroz promovisanje Kodeksa ponašanja trgovaca, navode u APOS-u.

Kako objašnjavaju u potrošačkim organizacijama, operateri koji pozivaju građane su u obavezi da na početku razgovora objasne da je u pitanju razgovor u komercijalne svrhe i da potencijalnog potrošača pitaju da li on taj poziv prihvata ili ne.

Ukoliko pozvani to izričito odbije, prodavac više ne sme da ga zove, i treba da ga u svojoj bazi podataka registruje kao takvog, da se sutra njegovom kolegi ne bi desilo da istim povodom pozove istog čoveka. Oni koji se ogluše o želje potrošača direktno ulaze u prekršaj.

Podsetimo, i zaštitnik građana Saša Janković ukazao je na to da je potrebno obrazovati ljude da svoje lične podatke ne ostavljaju tako lako, recimo, popunjavajući razne formulare za učešće u nagradnim igrama.

“Često u marketima ili na nekim drugim mestima pozivaju građane da popune zahteve da bi postali potencijalni dobitnici neke zanimljive nagrade. Međutim, oni tada često ne vide da malim slovima stoji da će se njihovi podaci i kasnije koristiti za obaveštavanje o raznoraznim reklamnim ponudama. Tako nesvesno postaju žrtve novog marketinga” , upozorava ombudsman Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

12 h

Podeli: