Podstanarima kazne i do 150000 RSD?

Predlogom izmene Zakona o prebivalištu i boravištu građana, petostruko je uvećana globa za neprijavljivanje promene adrese u roku od osam dana.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 16.11.2011.

10:42

Default images

Kada je Milutin S. zamolio svog stanodavca da ga prijavi na adresi stana koji mu je izdao u zakup u Čegarskoj ulici, gazda je odgovorio: „može, ali u tom slučaju kirija neće biti 200, već – 220 evra”.

Kako je objasnio, ako prijavi podstanara,mora da plati porez od 20 odsto vrednosti kirije. "To sam odbio, jer sam jedva skupio i 200 evra za zakupninu. Otišao sam kod tetke i ona me prijavila na njenoj adresi na Novom Beogradu. Kasnije sam se raspitao i saznao da stanodavac nije dužan da išta plati državi za to što je zakupca prijavio na adresi gde boravi. Porez treba da plati jedino ako s njim zaključi ugovor o zakupu i overi ga u sudu", kaže Milutin.

On je jedan od 150.000 podstanara u Beogradu, odnosno 300.000 koliko ih ima u Srbiji.

Gazda je prema Zakonu o prebivalištu i boravištu građana dužan da se stara da podstanar bude prijavljen, ali za stanodavce koji to ne poštuju nisu predviđene kazne.

Drugu stranu zakon obavezuje da u roku od osam dana od useljenja prijavi promenu adrese. U suprotnom, zakupac može biti kažnjen sa 30.000 dinara.

Izmenjen tekst zakona, čije će se promene naći pred poslanicima, ne pridviđa zaštitu podstanara. Ne samo da nisu precizirane sankcije za stanodavce, već kazne za stanozakupca koji se ne prijavi na novoj adresi može bit ii 150.000 dinara, tvrdi Mirko Mirković, zastupnik Udruženja podstanara Velegrad. " U predlogu zakona propisuje se obaveza građana koji primaju na stanovanje osobe koje su obavezne da prijave prebivalište, da omoguće da te osobe budu prijavljene id a im učine dustupnom svu neophodnu dokumentaciju za prijavljivanje", kaže Mirković.

On, međutim, ukazuje da je to paradoks, jer se nameće pitanje kakva je svrha propisivanja obaveze stanodavca kada njeno neispunjavanje nije sankcionisano.
"Kako da se podstanar prijavi na adresi ako gazda to ne želi da mu omogući", pita se Mirković. Na pitanje zašto Velegrad nije uputio amandman na Predlog zakona, Mirković odgovara da javna rasprava nije oglašena tako da informacija o tome stigne do svih koji bi bili zainteresovani da u njoj učestvuju.

"Za izmene smo saznali tek kada su one stigle u skupštinu. Tada je bilo kasno da reagujemo. Bilo bi dobro da se Predlog zakona doradi, tako što bi bili uneti parafi koji bi kažnjavali i zakopodavce", izričit je Mirković.

On tvrdi da je strah od plaćanja poreza na dohodak od zakupnine glavni razlog što stanodavci izigravaju zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

9 h

Podeli: