Bajatović: Mađari nas kradu na gasu

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da Mađarska tranzit gasa Srbiji naplati za 20 miliona evra više nego što je realna cena za prenos gasa iz Rusije.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2011.

17:18

Default images

"Mađari nas kradu, to javno kažem. Ugovor može da bude povoljniji", rekao je on.

Bajatović je za B92 rekao da on nije mogao za dve godine koliko je generalni menadžer Srbijagasa, da takav ugovor izmeni. On je objasnio da je reč o dugoročnom ugovoru koji je svojevremeno potpisao direktor Srbijagasa Miloš Milanković.

Vlada Srbije je juče odlučila da gas za privredu poskupi 15 odsto, a za domaćinstvo za 10 odsto, a Bajatović je istakao da je poskupljenje gasa bilo neminovno i da je i ovo poskupljenje nedovoljno.

Direktor Srbijagasa kaže da uprkos poskupljenju od deset odsto cena gasa i dalje "nije realna", ali je najavio da će biti dovoljno tog energenta i da će "grejna sezona biti stabilna".

"Ni ova cena nije realna, ali je Vlada (Srbije) rekla da ne može više jer bismo ugrozili standard stanovništva i radna mesta", rekao je Bajatović.

Srbijagas će, zbog toga što cena gasa nije veća, morati da kroz novo kreditno zaduženje koje je danas odobreno isplati dugove, objašnjava on.

"Cena gasa je povećana, jer je poskupeo gas na svetskom tržištu od 1. oktobra na 525 dolara za 1.000 metara kubnih", izjavio je direktor Srbijagasa.

Bajatović je najavio da će predstojeći novi ugovor, koji će biti potpisan sa Gaspromom pred kraj godine, podrazumevati nižu cenu za gas od oko 14 odsto.

Mihajlović-Milanović: A Srbijagas "krade" građane

Bajatović je demantovao navode funkcionerke Srpske napredne stranke Zorane Mihajlović-Milanović o nenamenskom trošenju novca u Srbijagasu.
On je odbacio tvrdnje da je poskupljenje gasa od deset odsto za domaćinstva i 15 odsto za privredu posledica loše poslovne politike Srbijagasa i korupcije u tom javnom preduzeću.

Milanović je tvrdila da je gas u Srbiji "mogao biti jeftiniji" i da Srbija danas plaća najveću cenu tog energenta u regionu. Ona smatra da Srbijagas plaća visoku cenu gasa zbog posredovanja ruske kompanije Jugorosgas koja uzima četiri odsto i skupog transporta kroz Mađarsku.

Visoka funkcionerka SNS optužila je rukovodsto Srbijagasa za korupciju, jer su dugovi u tom javnom preduzeću narasli na oko 635 miliona evra i podsetila da je u protekle dve godine to javno preduzeće pripojilo osam firmi iz propalih privatizacija, ali je problem što njihova delatnost nema zajedničkih tačaka sa delatnošću Srbijagasa.

"Srbijagas je u poslednjih nekoliko godina pripojio osam preduzeća koje nemaju nikakve veze sa njegovom delatnošću", kazala je ona i optužila rukovodstvo tog javnog preduzeća za korupciju prilikom javnih nabavki.

"Šta se dešava sa direktnim javnim nabavkama sa firmama Milenijum i Južna Bačka", zapitala je Milanović i navela da Srbijagas loše vodi poslovnu politku, da ima previsoke troškove i da se suočava sa korupcijom u javnim nabavkama.

Direktor Srbijagasa Bajatović je, međjutim, odbacio sve te optužbe navodeći da je to preduzeće uspelo da pomogne velikom broju firmi koje su loše privatizovane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: