Niko neće Poštu i Telekom Kosova?

Privatizacija Pošte i telekoma Kosova (PIK) bila je neuspešna jer na tenderu nije bilo više od jednog ponuđača.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2011.

11:41

Default images

Ministar ekonomskog razvoja Kosova Besim Bećaj je istakao da je Vlada Kosova preduzela sve potrebne mere da proces privatizacije fiksne i mobilne telefonije u okviru PTK bude uspešan.

Na međunarodnom tenderu za prodaju PTK prijavilo se pet kompanija, od koji su dve, Telekom Austrija i Hrvatski telekom ispunili sve propisane uslove. Međutim, zbog odustajanja Hrvatskog telekoma jedini ponuđač je ostao Telekom Austrija, pa je komisija za privatizaciju odlučila da se raspiše novi tender.
Bećaj je na konferenciji za novinare negirao da je razlog za odustajanje Hrvatskog telekoma od učešća na tenderu činjenica da su predsednik Upravnog odbora i generalni direktor PTK optuženi za korupciju.

"Hrvatski telekom je odustao od privatizacije zbog činjenice da je većinski partner u toj kompaniji, Dojče telekom, u toku prodaje jednog dela akcija u SAD i ta transakcija još nije završena", rekao je Bećaj.

On je ocenio da je poništenje tendera za prodaju PTK odgovorna odluka koja je imala u vidu državni interes Kosova.

Odmah će, kako je najavio Bećaj, početi pripreme za ponavljanje tendera za prodaju PTK, koji će predvideti ispunjenje međunarodnih
standarda u zakonitosti i transparentnosti i obezbediti očuvanje stvarne vrednosti PTK.

Zeri:Srbija nudi telefonski prefiks za licenciranje Telekoma

Beogradski pregovarački tim predlaže da Kosovo lakše dobije medjunarodni pozivni broj ako Priština da licencu Telekomu Srbije, piše dnevnik Zeri. Prema neimenovanim izvorima lista, Vlada Srbije je spremna da prihvati da se licenciranje Telekoma uradi na osnovu kosovskih zakona.

Srpski zvaničnici pominju čak i mogučnost da se država Srbija odrekne pretenzija na imovinu Pošte i Telekoma Kosova ako kosovski zvaničnici pristanu da licenciraju Telekom Srbije. Isti izvori nisu precizirali da li se traži licenciranje fiksne ili mobilne telefonije, ili obe.

Šef beogradske ekipe u razgovorima sa Kosovom Borislav Stefanović odbio je da za dnevnik komentariše predlog, jer kako je rekao to može da šteti dijalogu.

Šefica kosovske delegacije Edita Tahiri kazala je da kosovski zakoni onemogućavaju licenciranje nove kompanije u mobilnoj telefoniji.

Prema njenim rečima, regulaciono telo za telekomunikacije je potrvrdilo da su dva mobilna operatera na Kosovu - PTK i Ipko sasvim dovoljna za kosovsko tržište mobilne telefonije.

Pitanja telekomunikacija jedna su od tema u razgovorima o tehničkim pitanjima o kojima je trebalo da se razgovara na poslednjem odloženom sastanku delegacija Kosova i Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: