Diplomate "rudarski" traže ulagače

Ekonomske diplomate, njih 27, Srbija je pre skoro godinu dana poslala u 24 zemlje sveta sa zadatkom da privlače investitore.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2011.

00:09

Default images

Za to vreme, diplomate su postigle samo jedan konkretan rezultat, odnosno ugovor, a i on je diskutabilan.

Naime, nemački energetski gigant RWE je još pre dve godine počeo studiju izvodljivosti ulaganja u Srbiju u vidu izgradnje hidroelektrana i čak potpisao memorandum o tome sa EPS-om, ali je ministar ekonomije Nebojša Ćirić ugovor sa RWE-om pripisao ekonomskim diplomatama u Nemačkoj?!

Ćirić je posebno pohvalio ekonomskog savetnika u Berlinu, ističući da je on postigao „najveći uspeh“, ali bez pojašnjenja u kom to segmentu konkretno. "Taj ugovor je vredan 320 miliona evra i moje mišljenje je da je to konkretna zasluga našeg ekonomskog diplomate. Savetnik u Francuskoj radi na proširivanju ugovora sa Mišelinom za fabriku u Pirotu. Oni su deo tima i njihov posao je da animiraju investitore, daju im korisne informacije, upute ih na prave adrese... Generalno sam zadovoljan", kaže Ćirić.

On naglašava da "nije Srbija izmislila toplu vodu sa ovom vrstom diplomatije. Skoro sve zemlje Evropske unije, osim političke diplomatije, imaju formiranu mrežu ekonomskih savetnika u drugim državama".

Njegova pomoćnica zadužena za bilateralnu ekonomsku saradnju Jelena Marjanović objašnjava da je učinak ekonomskih savetnika „teško kvantifikovati“, pa ističe kvalitativni pomak u načinu rada ekonomske diplomatije.

"Oni ovaj ozbiljan 'rudarski' posao rade praktično tek šest meseci i nemoguće je kvantifikovati njihove rezultate. Ovaj sistem je postavljen da bude dugoročan, a trebalo bi da svima bude jasno da se nijedna investicija ne događa preko noći i da firme planiraju investicije na period od nekoliko godina unapred", kaže ona.

Marjanović navodi da "postoje brojne firme koje su ozbiljno 'zagrizle' da ulože novac u Srbiju zahvaljujući aktivnostima ekonomskih savetnika, ali one zbog konkurencije ne žele da se u javnosti otkriva ono što se pregovara. Imali smo ozbiljne probleme sa pojedinim investitorima baš zbog ovoga".

Ona objašnjava da ekonomski savetnici dobijaju u cent istu platu kao svi diplomatski predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Srbije, a raspon njihovih mesečnih zarada je od 2.000 do 3.000 evra. Svaki od 27 ekonomskih savetnika mesečno za stanarinu u proseku potroši 1.100 evra, takođe u skladu sa pravilnicima MSP-a. Za ovu ekonomsku misiju, Ministarstvo ekonomije ove godine će potrošiti oko dva miliona evra.

"Jedna, uslovno rečeno, mala investicija iz Italije, koju očekujemo, isplatiće njihove ovogodišnje troškove", objašnjava pomoćnica ministra, dodajući da ekonomske diplomate koriste kancelarije u našim ambasadama, pa iz budžeta ne treba da se troše dodatne pare, kao i da račune za telefon i troškove prevoza namiruju sami, dakle od plate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: