Ćirić: Odlaganje kredita je spas

Reprogram kredita biće slamka spasa za mnoga preduzeća, kaže ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 18.06.2011.

00:07

Default images

On dodaje da će preduzeća u narednih godinu dana, umesto da se svakodnevno bave pitanjem kako da vrate dugove, pažnju usmeriti na razvoj biznisa.

To će, istovremeno, smanjiti i nelikvidnost privrede, ali i nezaposlenost, kaže Ćirić ”braneći” odluku Vlade da preporuči bankama da počnu kompanijama da odobravaju olakšice za vraćanje pozajmica.

On navodi da je razgovarao sa najvećim bankama u Srbiji, asocijacijama malih i srednjih preduzeća, udruženjem korporativnih direktora, predstavnicima sindikata i svi se slažu da će ova mera zaista pomoći", ali dodaje da bi "bilo neprimereno, i protivno tržišnoj logici, da uredbama obavezujemo banke da po automatizmu, reprogramiraju sve obaveze za sve klijente". Kritičari ove preporuke zameraju Vladi što ne donosi mere koje će da pospeše proizvodnju, već one koje samo gase požare, odnosno kratkotrajno saniraju dugovanja firmi.

Ćirić odgovara da će reprogramom dugova firme u grejs periodu plaćati samo kamatu, a preostali novac mogu da preusmere u kreiranje novih radnih mesta, investicije.

"Kao što sam rekao, preduzeća sada mogu lakše da dišu jer imaju godinu dana da se posvete poslovanju, a ne samo da razmišljaju kako da uzmu jedan kredit da bi otplatila drugi", navodi on dodajuči da očekuje da će broj firmi koje će tražiti ove olakšice sigurno biti ogroman jer je situacija veoma teška, nelikvidnost je i dalje jedan od akutnih problema.

Ministar kaže i daje još rano da se ”izmere” efekti Uredbe za podsticaj zapošljavanja. On napominje da smo u aprilu imali blagi, simboličan pad nezaposlenosti, ali dodaje da je rano za optimizam.

"Kod problema nelikvidnosti, insistiram da prvo 'počistimo sopstveno dvorište', odnosno da sami sebe, Vladu, ministarstva, javna preduzeća, lokalnu samoupravu - jednom rečju, državu - uteramo u red i obezbedimo da redovno izmiruje svoje obaveze", naglašava on i dodaje da u Vladi "razumevanja za to ima, samo je pitanje da li imamo dovoljno para".

"Uskoro ćemo ići na donošenje mera koje bi trebalo da prekinu začarani krug u kom svi svima duguju. Ako jedno državno preduzeće ili lokalna samouprava kasne u izvršavanju obaveza nekoj privatnoj firmi, onda nastane lančana reakcija dugovanja koja nema kraja. To moramo da prekinemo", kaže ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: