EBRD kreditira Alfa i Eurobanku EFG

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je odobrila tri kreditne linije ukupne vrednosti 230 miliona evra Eurobanci EFG u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 06.10.2010.

08:56

Default images

Krediti su namenjeni za kreditiranje privatnih firmi koja posluju u te tri zemlje.

Te linije će obezbediti dugoročnija finansijska sredstva sa ciljem da podrže kreditni potencijal banaka, diversifikuju i produže rok dospeća obaveza i obezbede nastavak kreditiranja privrede tih zemalja.

Eurobank EFG u Srbiji će dobiti 60 miliona evra, Bankpost 95 miliona, Eurobank EFG Bugarska 75 miliona, a kreditne linije će biti isplaćene u dve jednake tranše.

"EBRD proširuje saradnju sa Eurobank EFG Grupom u cilju unapređenja dostupnosti svojih izvora finansiranja prema kompanijama u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji u trenutku kada je njihov ekonomski oporavak i dalje u osetljivoj fazi", izjavio je direktor Grupe za poslovanje EBRD Nik Tesiman.

Kreditne linije EBRD su deo Zajedničkog akcionog plana međunarodnih finansijskih institucija.
Na osnovu Akcionog plana predstavljenog u februaru 2009, EBRD, Svetska banka i Evropska investiciona banka su se obavezale da obezbede 24,5 milijardi evra u periodu od dve godine kao podršku ekonomijama istočne Evrope posredstvom bankarskog sektora.

Eurobank EFG je članica Eurobank EFG Grupe, evropske bankarske organizacije čija je ukupna aktiva u prvoj polovini godine bila 86,9 milijardi evra.

Krediti i za Alfa banku u Srbiji i Rumuniji

Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je dve kreditne linije u ukupnoj vrednosti od 200 miliona evra ograncima grupe Alfa banke u Rumuniji i Srbiji za finansiranje privatnog biznisa u tim zemljama.

Linije EBRD će Alfa banci Srbija i Alfa banci Rumunija obezbediti dugoročnija finansijska sredstva sa ciljem da im podrže kreditni potencijal, diversifikuju i produže rok dospeća obaveza i obezbede nastavak kreditiranja privrede.

Alfa banka Srbija će dobiti 50 miliona evra, a Alfa banka Rumunija 150 miliona, saopštio je evropski kreditor dodajući da će zajmovi biti isplaćeni u dve jednake tranše.

"EBRD je zadovoljan što je udružio snage sa Alfa bankom radi dalje podrške privredama Rumunije i Srbije", istakao je Tesiman i dodao da će projekat sa Alfa bankom osigurati kontinuirani priliv kredita privatnim kompanijama u Srbiji i Rumuniji u vreme kada se sektor biznisa i dalje suočava sa teškoćama.

Alfa banka je jedna od vodećih finansijskih grupa u Grčkoj koja je prisutna, pored Grčke, Srbije i Rumunije, i na tržištima Bugarske, Ukrajine, Albanije, Makedonije i Velike Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: