Taksi i advokati bez fiskalizacije

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević kaže da će uvođenje fiskalnih kasa za taksiste, advokate i prosvetu biti odloženo za najmanje šest meseci.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 09.02.2010.

16:22

Default images

On je rekao da bi Vlada Srbije tu odluku trebalo da usvoji u četvrtak, 12. februara, prema predlogu ministarstava trgovine, prosvete i pravde. "Cilj odlaganja je da se još jednom u Vladi Srbije analizira uticaj fiskalizacije na te grupe", kazao je ministar. Taksisti, advokati i obrazovne ustanove trebalo je da uvedu fiskalne kase od 1. marta 2010. godine.

Milosavljević je dodao da je predlog donet na inicijativu ministarstava prosvete i pravde, a sa Advokatskom komorom Srbije dogovoreno je da se angažuju nezavisni stručnjaci iz oblasti poreza, sa ciljem da se pripremi zajednički predlog, vezan za specifičnost advokatske profesije. Ministar je ukazao da se najveće primedbe odnose na nezavisnost advokata i na nepovredivost njihovog odnosa sa klijentima, i dodao da nema potrebe za bilo kakvim protestima.

Resorna ministarstva će izvršiti dodatne analize i predložiti usaglašavanje propisa, što će omogućiti nesmetanu fiskalizaciju svih obveznika i ravnopravnost svih učesnika na tržištu, a Vlada bi odluku o tome trebalo da usvoji narednog četvrtka. Obaveze će biti oslobođeni prodavci na zelenim pijacama, zanatlije i preduzeća koja na drugi način plaćaju porez, kao što su Telekom, EPS i Infostan.

Ministar je dodao da će izmenama propisa biti ukinuta i mogućnost zatvaranja radnji u slučaju neizdavanja fiskalnog računa i te sankcije biće zamenjene novčanom kaznom. On je ukazao da će ta mera biti uvedena zbog činjenice što je za vreme krize veliki broj ljudi ostao bez posla, a zakoni su doneti ranije i nisu primereni sadašnjem trenutku.

Sa druge strane, ekonomista Boško Mijatović kaže da bi takav potez baš u krizi bio kontraproduktivan.

"Svako popuštanje kod zahteva za plaćanje poreza narušava poreski moral, odnosno postiče ostale da se pridruže pokušaju da izbegnu plaćanje poreza", rekao je on i dodao da "takva strategija nije dobra ni za državu ni za one koji plaćaju poreze. Budžet ima velikih problema sa naplatom prihoda i zaista nisu potrebne izjave ministra Milosavljevića koji ne razume ni ekonomiju ni državnu upravu".
Inače, prethodno je granski sindikat taksi vozača i autoprevoznika Nezavisnost najavio da će 23. februara u svim većim gradovima u Srbiji biti organizovan generalni štrajk ukoliko se ne donese odluka o odlaganju fiskalizacije do jeseni. Vlada je, takođe, već u decembru odlučila da do 1. marta 2010. godine odloži obavezno uvođenje fiskalnih kasa za taksi prevoz. Tada je Svetislav Beljanac, predsednik granskog sindikata taksista Nezavisnost, rekao da su taksisti Uredbom o uvođenju fiskalnih kasa stavljeni u neravnopravan tržišni položaj u odnosu na sve ostale vrste drumskog, železničkog i vazdušnog saobraćaja.

„Ovom obavezom se povećavaju troškovi poslovanja samo našem prevozu i tako se stvara monopolski položaj”, objasnio je tada on i dodao da taksisti nemaju ništa protiv fiskalizacije ukoliko ona bude istovremena kod svih.

Takođe, i Advokatska komora je ranije najavila da će Ministarstvu pravde poslati zahtev da se primena Uredbe koja predviđa uvođenje fiskalne kase advokatima od 1. marta, odloži za šest meseci. Predsednik advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević je tada rekao da bi za to vreme trebalo da se nađe "pogodnije rešenje za oporezivanje advokatskih prihoda" i ističe da advokati ne žele da izbegnu oporezivanje već im smeta "predložena metodologija oporezivanja koja remeti nezavisnost advokature".

Podsetimo, advokati su početkom novembra bili u trodnevnom štrajku protestujući zbog najavljene fiskalizacije. Nakon toga je doneta Uredba Vlade Srbije kojom se advokaturi uvode fiskalne kase od 1. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: