EPS: Veće plate od skuplje struje?

Povišica plata u državnom preuzeću Elektroprivreda Srbije (EPS), koju je vlada odobrila, biće isplaćena iz dobiti od poskupljenja struje od deset odsto.

Srbija

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 14.01.2010.

13:46

Default images

Srpska ministarka finansija Dijana Dragutinović kaže da je vlada EPS-u odobrila povišicu plata od sedam hiljada dinara i dodala da je "vezivanje plata za dobitak najmanje loše rešenje". "Pretpostavljam da se govori o dobiti koja će biti rezultat najavljenog povećanja cene struje", dodala je ona.

Elektroprivreda Srbije planira da početkom ove godine poveća cenu struje za deset odsto, uz obrazloženje da je to povećanje potrebno za normalno funcionisanje elektroenergetskog sistema. Ministarka finansija Srbije je rekla da budžetom nije predviđeno povećanje plata u javnom sektoru i dodala da bi svako popuštanje zahtevima radnika značilo rebelans budžeta. "Trenutno sve zavisi od brzine oporavka ekonomije", kazala je ministarka finasija.

Komentarišući ocene sindikalaca ostalih državnih preduzeća da, nakon EPS-a, i njima treba odobriti povećanje plate, Dragutinovićeva je naglasila da se sindikalcima još uvek ne može izaći u susret, jer bi to pored rebalansa budžeta, poremetilo i aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

"Ja znam šta smo dogovorili sa MMF-om, prema tome svaka promena u odnosu na to zahteva da preispitamo politiku sa ovom institucijom", navela je Dragutinovićeva, dodajući da treba sačekati kraj prvog kvartala da se vidi šta se zaista dešava sa srpskom ekonomijom.

"Ukoliko dođe do značajnijeg rasta, onda su mogući dogovori, ali dosadašnji rast od 1,5 odsto nije dovoljan", kazala je Dragutinovićeva i dodala da apeluje na "zdrav razum svih, jer kad god su se u uslovima spore privredne aktivnosti dizale plate, onda smo kao rezultat imali slabljenje dinara ili inflaciju", dodajući da "smo to već toliko puta probali".

Predstavnici vlade i Sindikata EPS-a su se 8. januara dogovorili da se iz dobiti za prošlu i ovu godinu obezbedi 3,75 milijardi dinara koje će se tokom 2010. linearno isplaćivati zaposlenima, što iznosi do osam odsto mesečno novčane nadoknade uz platu. Radnici Termoelektrane "Nikola Tesla", koja posluje u okviru EPS-a, nakon štrajka 11. i 12. januara dobili su povećanje plata za 8,5 odsto pošto će im biti plaćen smenski rad.

Prema ranijim podacima poslovodstva EPS-a, gubitak tog javnog preduzeća u 2009. godini iznosiće oko dve milijarde dinara, a u 2010. godini biće oko 20 milijardi dinara, uz dva poskupljenja struje od po 10 procenata. Inače, Vlada Srbije se u pregovorima s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) obavezala da u 2010. godini neće povećavati penzije i plate u javnom sektoru.

Kalanović: Nedopustivo povećanje plata

Ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović kaže da je nedopustivo da građani Srbije praćaju skuplju struju da bi se povećavale plate zaposlenih u Elektroprivredi Srbije (EPS).

"Kao ministar za NIP mogu da razumem povećanje cene struje samo zbog ulaganja u Elektroprivredu Srbije, koje je neophodno u ovom trenutku, a nikako za povećanje plata zaposlenih", izjavila je ona i dodala da su plate u EPS-u "znatno iznad republičkog proseka".

Prema njenim rečima, svako povećanje plata u javnim preduzećima pre nego što Srbija izađe iz ekonomske krize je neodgovorno. "Povećanje plata sa podizanjem privrednog rasta mora da važi za sve zaposlene u javnom sektoru i to kao rezultat poboljšanja ukupne situacije u privredi", rekla je ministarka za NIP.

Kalanović je rekla da se očekuje da će do pozitivnih pomaka u privredi doći u drugoj polovini ove godine i da se tada može očekivati i realno povećanje plata.

EPS ne povećava masu zarada

Sporazumima sa Sindikatom radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) I Sindikatom privrednog društva TE Nikola Tesla ne povećava se masa zarada, koja je utvrđena planom poslovanja za ovu godinu, niti se povećavaju plate zaposlenih u ovom javnom preduzeću i termoelektrani, ističu u poslovodstvu EPS.

Sledstveno tome, dodaju u vrhu EPS, ne ugrožava se makroekonomska stabilnost Srbije, niti se odustaje od preporuka Vlade Srbije o visini zarada u javnim preduzećima. Dogovoren je način isplate manjeg dela realne dobiti kompanije koja je utvrđena još u oktobru 2009. godine, preciziraju u poslovodstvu EPS, napominjući da tada utvrđene osnovne pretpostavke poslovanja "nisu menjane pod pritiskom štrajkačkih zahteva".
Kako objašnjavaju u poslovodstvu EPS, "te isplate ne ulaze u osnovicu za penziono osiguranje i ne predstavljaju deo plate". "Da zaključimo: plate u JP EPS nisu povećane, ne probija se utvrđena masa zarada, sporazumi sa sindikatima su utvrdili isplatu manjeg dela dobiti i osnovne postavke poslovanja urađene u oktobru 2009. godine nisu menjane pod pritiskom štrajkova", navode u poslovodstvu EPS.

“Nije tačno da su plate povećane. Biće isplata koje će biti dodatak uz platu, i ne predstavljaju platu. A taj novac je od prihoda Elektroprivrede Srbije. EPS je, odgovorno tvrdimo, jedan od najstabilnijih punjača budžeta Republike Srbije. Verovatno zato ministarka finansija nikada ne pristaje da EPS svoje obaveze prema državi prebije sa dugovima za struju raznih budžetskih korisnika”, objašnjava Momčilo Cebalović iz EPS-a.

Nije povećanje plate, nego dodatak

Planom poslovanja Elektroprivrede Srbije (EPS) dobit u 2010. godini "viđena" je na devet milijardi dinara, od kojih je "veliki sindikat EPS izboksovao" 3,75 milijardi dinara za "mesečni dodatak uz plate", pri čemu je štrajk u TE Nikola Tesla, kako se nezvanično saznaje, "bio zbog podele toga, jer oni nisu hteli linearno, već da sami dele".

Kada se taj iznos dinara podeli sa 12 meseci, pa to onda sa 35 hiljada radnika, uključujući i zaposlene u javnim preduzećima na Kosovu i Metohiji, koja su u sastavu EPS, kako objašnjavaju izvori EPS, dolazi se do iznosa od oko 8.990 dinara uz platu.

"Toliko mesečno, uz platu. To nije deo plate, na to se ne plaća penzijsko, ne ulazi u osnovicu", tvrde isti izvori i napominju da je "država zato i prihvatila takvo rešenje, jer ne sme zbog MMF da probija masu zarada".

Na pitanje otkud dobit EPS, izvori iz ovog javnog preduzeća objašnjavaju da na kraju godine zabeleže gubitak, ali da ih u gubitak teraju neraščišćena potraživanja za struju, koja ne smeju da se izbrišu, jer su to potraživanja države.

"Kada bi očistili poslovne knjige od onoga što je izvesno da ne možemo da naplatimo EPS bi mnogo bolje stajao", tvrde isti izvori. Uprkos tome, oni ističu da su dobri poslovni rezultati EPS "ostvareni isključivo internim uštedama".

Pri tome preciziraju da je prošle godine na mazutu ušteđeno 15 miliona evra, a angažovanjem pomoćne mehanizacije 30 miliona evra.

Kako tvrde izvori EPS, izvoz je u prošloj godini bio šest puta veći od planiranog i doneo je zaradu od 60 miliona evra, dok je proizvodnja struje bila rekordna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

15 h

Podeli: