Četiri zainteresovana za fiksnu

Dokumentaciju za drugog operatera fiksne telefonije otkupili su Telenor Srbija, Vip mobajl, srpsko-američka Konsing grupa i kiparski Kerseiko trending limitid.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 04.12.2009.

16:28

Default images

Tendersku dokumetanciju za drugog operatera fiksne telefonije u Srbiji otkupile su četiri kompanije, saopštila je Republička agencija za telekomunikacije (Ratel).

Inače, objavljivanje uslova tendera 20. novembra pratilo je veliko nezadovoljstvo kompanije SBB, koja u Srbiji vrši usluge kablovskog operatora televizije i internet signala. Naime, iz te kompanije je saopšteno da su uslovi tendera postavljeni tako da bi se isključila mogućnost da SBB na njemu i učestvuje. Problem je izazvao uslov da kandidat za licencu mora da ima minimum milion pretplatnika, što SBB ne ispunjava.

Podsetimo, još polovinom oktobra se u medijima pojavila informacija da bi među najozbiljnijim konkurentima za licencu za fiksnu telefoniju trebalo da budu upravo SBB i kompanija Telenor, koja se i prijavila na tender. Pored njih, mediji su nedavno pisali i o interesu iz Amerike i Grčke.

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić kaže da očekuje da će za licencu za drugog fiksnog operatera biti dobijena realna cena, jer su zainteresovanost pokazale četiri komanije. "Zainteresovanost četiri kompanije pokazuje da ćemo moći da dobijemo realnu cenu i kompaniju koja je spremna da investira i da građanima pruža usluge", rekla je ona. Matić je navela i da, iako je predviđeno da se 12. januara otvaraju ponude, postoji mogućnost da će taj rok zbog praznika biti produžen.

Ipak, ona je još ranije izjavila da bi, ukoliko ne budu dobijene adekvatne ponude, tender mogaoo da bude poništen. Matić je tada rekla da bi razlog za eventualne nezadovoljavajuće ponude moglo da bude nepovoljno poslovno okruženje zbog efekata globalne ekonomske krize.

Ko su potencijalni učesnici na tenderu

Telenor je sedmi po veličini operator na svetu, ima skoro tri miliona pretplatnika u Srbiji u kojoj posluje u Srbiji od 1994. godine.

Vip je član grupe Mobilkom Austrija, vodećeg operatora u Austriji, a od 2006. godine posluju u Srbiji. Za dve godine je uložio 192,2 miliona evra kapitalnih investicija u širenje mreže.

Konsing grupa je srpsko-američka kompanija za konsalting i inženjering u telekomunikacijama i informacionim tehnologijama na srpskom tržištu i u regionu. Majka kompanija osnovana u Beogradu 1995. ima ćerke kompanije u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Kersejko trejding limitid je kiparska telekomunikaciona kompanija. U Srbije je vlasnik internet provajdera Verat, pa je preko Verata na tržištu Srbije od 2007. godine.

Otvaranje ponuda 12. januara

Kompanije koje su otkupile dokumentaciju mogu do 12. januara 2010. godine u podne da dostave ponude. U javnom pozivu, koji je objavljen 20. novembra, navodi se da pravo učešća imaju telekomunikacione kompanije koje imaju više od milion pretplatnika telekomunikacionih usluga i koje su u 2008. godini imale prihod veći od 200 miliona evra.

Najpovoljnija ponuda biće izabrana na osnovu iznosa ponudjenog za licencu za fiksnu telefoniju, a ukoliko budu podnete najmanje dve kvalifikovane ponude odžaće se aukcija, na kojoj će početna cena biće najviši ponudjeni iznos za licencu. Uslov za učešće na tedneru je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od 10 miliona evra.

Pobednik tendera biće izabran do 10. februara, a licenca će biti izdata u roku od osam dana od uplate celokupne naknade u budžet Srbije. Licenca se izdaje na 10 godina uz mogućnost produženja za narednih 10 godina u skladu za proposima, navodi se u oglasu. Ukoliko pobednik tender nema sedište na teritoriji Srbije dužan je da u Srbiji osnuje kompaniju u kojoj će biti jedini vlasnik i na koju će biti preneta licenca.

Jedini operater fiksne telefonije u Srbiji je državna kompanije Telekom Srbije, koji je na kraju 2008. godine imao oko tri miliona korisnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

23 h

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

10 h

Podeli: