Poskupela kablovska televizija

Kablovski operateri "Srpske kablovske mreže" (Serbia broadband - SBB), "Radijus vektor", KDS PTT povećali su cene mesečne pretplate za kablovsku televiziju.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2009.

09:34

Default images

Razlog poskupljenja je pad vrednosti domaće valute, ali i troškovi ulaganja u mrežu, kažu u Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL).

Cene će povećati i KDS Novi Sad, kablovski operater "Kopernikus" već je mesečnu pretplatu povećao na 800 dinara, a poskupljenje usluga kablovske televizije od 1. aprila najavio je i "IKOM".

Predsednik upravnog odbora RATEL, Jovan Radunović, rekao je da je poskupljenje usluga SBB-a opravdano i da je Upravni odbor te agencije doneo takvu odluku na osnovu Pravilnika o troskovnom modelu, kao i na osnovu dokumenata, koje je taj operater dostavio.

"U tim dokumentima se vidi da su troškovi održavanja mreže veći, ali i da je u poslednjih šest meseci i pored pritužbi građana na rad tog operatera, SBB značajno unapredio tehničku strukturu mreže", naveo je Radunović.

On je objasnio da RATEL kontroliše rast cena SBB-a, koji ima značajni udeo u distribuciji kablovske televizije i svako poskupljenje mora da odobri ta agencija, kako bi se sprečilo stvaranje monopola, dok ostali operateri slobodno određuju cene na tržištu.

Nova cena usluga SBB-a, najvećeg srpskog operatera koji pokriva 29 gradova, biće 745 dinara u delovima gde je bolji kvalitet mreže i gde u ponudi ima više televizijskih programa, dok će u drugim delovima biti 609 dinara, kazala je direktorka sektora za korporativne komunikacije SBB-a Tanja Tatomirović.

Osim poboljšanja kvaliteta mreže, kako je kazala Tatomirovićeva, u nekim gradovima, poput Beograda, cene će biti povećane zbog pada vrednosti dinara.

"U glavnom gradu za mesečno održavanje, umesto dosadašnjih 605 dinara, građani će morati da izdvoje 745 dinara, što je najveća cena usluga ovog operatera u Srbiji, kazala je Tatomirovićeva. Ona je dodala da će istu cenu mesečnog održavanja plaćati i građani Novog Sada, Vrbasa, Požarevca i još nekoliko gradova u Srbiji, dok će korisnici, uglavnom u centralnim i južnim delovima Srbije, izdvajati 609 dinara i navela da će ta cena važiti za korisnike u Užicu, Čačku, Valjevu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu i Leskovcu...

Generalni direktor "Radijus Vektora", petog kablovskog operatera prema udelu u distribuciji kablovske televizije u Srbiji, Momčilo Đuričić izjavio je da će usluge tog operatera poskupeti, takođe zbog rasta vrednosti evra, jer autorska prava se plaćaju u toj valuti.

Građani koji koriste usluge tog operatera za mesečnu pretplatu će umesto dosadašnjih 598 dinara u Beogradu, Obrenovcu i Inđiji, izdvajati između 742 dinara, kazao je Đuričić i dodao da će u ostalim delovima, koje pokriva taj kablovski operater cena biti manja.

On je objasnio da postoji razlika u cenama njihovih usluga, jer u tri pomenuta grada u ponudi je najveći broj televizijskih programa i to oko 75, dok je u drugim delovima, kao što su Odžaci, Babušnica, Lapovo ponuda manja.

Cene mesečne pretplate za održavanje kablovske televizije operatera "KDS PTT" u Beogradu, Smederevu i Novom Sadu sa 536 dinara biće povećana na 578 dinara, gde taj operater u ponudi ima 82 programa.

U drugim gradovima, poput Sokobanje i Subotice, cene će biti nešto niže, gde se broj kanala kreće od 41 do 68, rečeno je Tanjugu u službi za odnose sa javnošću KDS PTT-a.

Operater "KDS Novi Sad" cene će povećati sa 655 dinara na 795, dok će usluge "IKOM"-a od 1. aprila poskupeti sa 500 na 625 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: