Regres proizvođačima duvana do 2012

Ministarstvo poljoprivrede Srbije je saopštilo da će proizvođači duvana do kraja 2012. godine imati pravo na regres od 12 hiljada dinara po hektaru.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.02.2009.

09:11

Default images

Oni će imati pravo i na dodatnih 20 hiljada dinara po hektaru za površine registrovane u 2008. godini. Proizvođači duvana u listu koji žele da pređu na gajenje drugih kultura imaće prednost u dobijanju bespovratnih sredstava od države, navodi se u saopštenju.

Oni će moći će da dobiju i sredstva iz programa za podizanje konkurentnosti za nabavku mehanizacije prema kriterijumima za takozvana marginalna područja, na kojima postoje prirodna ili zakonska ograničenja za razvoj intenzivne proizvodnje, poput lošeg kvaliteta zemljišta ili zaštite prirode.

Ministarstvo poljoprivrede će podržati Udruženje proizvođača duvana Srbije u njihovom nastojanju da se osnuje fond za pomoć proizvođačima duvana u listu sorti "virdžinija", "orijental" i "berlej", navodi se u saopštenju. Kako se dodaje, taj fond bi ostvarivao prihode u visini od 1,3 odsto maloprodajne cene finalnog proizvoda od duvana.

Ministarstvo poljoprivrede je početkom 2009. najavilo da u ovoj godini neće cenovno, odnosno kroz premije, podržati proizvodnju duvana, što je izazvalo negodovanje proizvođača koji smatraju da je time ugrožena njihova egzistencija i dovedeno u pitanje oko šest hiljada radnih mesta.

Kako navode u tom ministarstvu, EU zabranjuje subvencije za proizvodnju duvana od 2011. godine, a Svetska trgovinska organizacija (STO) dozvoljava svega pet odsto cenovne podrške određenim poljoprivrednim proizvodnjama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

22 h

Podeli: