Srbija

Četvrtak, 08.01.2009.

08:57

Gas stiže iz Mađarske i Nemačke

Mađarska će Srbiji slati do dva miliona kubnih metara gasa dnevno, a sa Nemačkom je dogovorena isporuka tri miliona metara kubnih gasa dnevno.

Izvor: B92, Beta

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da će dogovor sa nemačkom vladom višestruko poboljšati naše energetske kapacitete. "Već tokom današnjeg dana snabdevanje gasom biće stabilno velikom delom i za domaćinstva, a ne samo za gradove", rekao je Tadić.

On je naveo i da se paralelno vode razgovori i sa ruskom vladom i da postoji mogućnost da u roku od 24 časa krenu odredjene količine magistralnim gasovodom.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da je u Srbiju počeo da ulazi gas iz Mađarske i da na sat pristiže po 250 hiljada kubnih metara. "Do sutra ujutru u 8 časova Srbija bi trebalo da dobije ukupno dva miliona kubnih metara gasa, koliko je dogovoreno sa Mađarskom", kazao je on.

Bajatović je kazao da je isporukom madjarskog gasa rešeno pitanje grejanja u Novom Sadu, a pušten je gas prema Zrenjaninu i Vršcu, nakon čega će krenuti ka Bečeju i Subotici. Nakon toga, dodao je, biće napravljena kratka pauza da bi se oporavio gasovodni sistem, a zatim će biti pušten gas ka Jagodini i Čačku.

Bajatović je dodao da gas iz Mažarske nije namenjen Beogradu, jer su Beogradske elektrane prešle na mazut. Generalni direktor Srbijagasa je kazao i da će veoma brzo biti osposobljena i Rafinerija nafte u Novom Sadu kako bi se omogućila nesmetana proizvodnja mazuta. "Cilj je da se pomogne Elektroprivredi Srbije u rasterećenju sistema i da se pomogne ugroženim sredinama koje nemaju mogućnost da sa gasa pređu na druge energente", kazao je Bajatović.

Srbija će iz Mađarske danas dobiti dva miliona kubnih metara gasa, rekao je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i dodao da gas iz Mađarske, uz oko milion kubika iz domaćih izvora, može da zadovolji 50 odsto dnevnih potreba potrošača koje bez industrije iznose šest miliona kubnih metara gasa.

Prema njegovim rečima, individualni potrošači gasa "na žalost" neće biti podmireni iz ovin interventnih količina iz Mađarske, jer su prioriteti toplane koje nemaju mogućnost prelaska sa gasa na alternativno gorivo. Srbijagas će sve učiniti da obezbedi grejanje bolnica, škola, vrtića, pekara i drugih prioritetnih ustanova, kazao je direktor tog javnog preduzeća i dodao da je Srbijagas uspeo u četvrtak da "dobaci" izvesne količine gasa do rafinerije nafte Novi Sad kako bi se omogućila nesmetana proizvodnja mazuta.

Mađarska naftna kompanija Mol saopštila je da je juče oko 16 časova počela da Srbiji isporučuje pomoć od dva miliona kubnih metara gasa. Ta kompanija je saopštila da je gas za kratkotrajnu pomoć Srbiji obezbedila iz sopstvene proizvodnje, zavhaljujući manjoj potrošnji u Mađarskoj.

"Zahvaljujući odgovornim i disciplinovanim mađarskim potrošačima, potrošnja u Mađarskoj u sredu je bila manja od očekivane - samo 61 milion kubnih metara. Trenutno dostupne količine gasa dozvoljavaju nam da kratkotrajno pomognemo Srbiji sa dva miliona kubnih metara gasa koji je obezbedila MOL Grupa iz sopstvene proizvodnje", izjavio je izvršni potpredsednik MOL-a zadužen za pitanja gasa i energije Lajoš Alač.

On je dodao da MOL "već duže vreme ističe kako je potrebno da zemlje u regionu razviju zajedničku strategiju, zajedničku mrežu gasovoda (NETS), kao i kapacitete za skladištenje gasa".

"Na taj način, međusobna podrška, kao i pojačane mogućnosti zaštite ne bi bile samo ‘ad hoc’ aktivnost, već i institucionalno rešenje" izjavio je Alač.

Kompanija je saopštila da je odmah naložila da se Srbiji obezbede vanredne količine gasa i da će transport moći da počne danas popodne. Tehničku podršku obezbedili su sistemski operater FGSZ, član MOL grupe, kao i kompanija Srbijagas.
Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mađarske Ferenc Đurčanj dogovorili su juče isporuku milion do dva miliona kubnih metara gasa iz mađarskih rezervi Srbiji.

Tadić je rekao da te količine gasa ne obezbeđuje ukupne potrebe za Srbiju kojoj je potrebno još oko tri milona kubnih metara gasa dnevno, kako bi bile obezbeđene hitne potrebe. On je najavio da će Srbija nastojati da obezbedi dodatne količine gasa preko gasovoda u Belorusiji.

Tadić je naveo da će do normalizovanja u snabdevanju gasom doći tek kada Rusija i Ukrajina reše spor, poručivši gradjanima Srbije da štede energiju i budu racionalni. "Očekujem da bi se ova kriza mogla rešiti unutar jedne nedelje izmedju Ukrajine i Rusije", rekao je predsednik Srbije.

Đurčanj je, međutim, izjavio da će Mađarska u četvrtak snabdeti Srbiju sa milion do dva miliona kubnih metara gasa, kao i da je to omogućeno manjom potrošnjom gasa u Mađarskoj u sredu.

On je istakao da su blaži vremenski uslovi i manja potrošnja u domaćinstvima u Mađarskoj omogućili toj državi da izveze deo rezervi gasa kojima raspolaže, kao i da će na osnovu dnevne potrošnje odlučivati koliko gasa može da isporuči Srbiji, kojoj je pre dva dana potpuno prekinuta isporuka tog energenta iz Rusije.

Mađarska je u sredu odbila da deo gasa iz svojih skladišta pozajmi Srbiji, posle čega je Srbija od Rusije zatražila da joj izvesne količine isporuči preko Belorusije. Odgovor na taj zahtev za alternativno snabdevanje trebalo bi od Rusije da stigne danas.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je kazao i da elektro-energetski sistem u Srbiji dobro funkcioniše i da su rezerve mazuta dovoljne za mesec dana i dodao da bi građani trebalo da štede struju, kako bi se podmirila povećana potražnja koja će uslediti zbog nestašice gasa.

"Vlada je preduzela sve što je bilo u njenoj moći i situacija nije kritična, ali nije ni bezazlena", rekao je Cvetković i naveo da 90 odsto toplana u Srbiji može da pređe na mazut ili čvrsta goriva, a da će preostale rezerve gasa biti upućene ka onim toplanama koje nemaju tu mogućnost.

Premijer je izrazio očekivanje da će problem između Rusije i Ukrajine, zbog kojeg su obustavljene isporuke gasa, biti rešen za nekoliko dana, a da će danas biti poznato da li postoji mogućnost da gas bude dopremljen nekom drugom trasom.

On je dodao da je Vlada Srbije predložila Elektrodistribuciji da smanji uličnu rasvetu kako bi se dodatno uštedela električna energija.

Cvetković je rekao da je potrošnja električne energije u sredu u Srbiji bila 140 miliona kilovat sati, što je samo deset miliona manje od maksimalnih kapaciteta, ali da postoji mogućnost uvoza ukoliko se trenutna kriza produži.

Premijer je rekao postoji pravni osnov da se razmotri utvrđivanje odgovornosti za trenutnu situaciju i podnesu eventualne tužbe za naknadu štete zbog obustave isporuke gasa, ali je dodao da se o tome nije raspravljalo na sednici Vlade.

Bajatović: Problem nepostojanje skladišta

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je oštro kritikovao činjenicu da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nema izgrađeno skladište prirodnog gasa i dodao da u ovom momentu zemlja nema alternativnih načina da snabde potrošače prirodnim gasom.

Prema njegovim rečima, za to su odgovorni svi oni koji "ni nakon iskustva iz 2006. godine" nisu ništa učinili da bi skladište prirodnog gasa u Banatskom Dvoru bilo konačno završeno.

"Mi nemamo gasno skladište i mi jednostavno, ljudi, nemamo s čim da intervenišemo", kazao je Bajatović i dodao da Srbija sa svojih 900 hiljada kubnih metara gasa iz domaće proizvodnje i iz skladišta ne može da pokrije ni sve prioritetne potrošače, jer je, usled obustave isporuke gasa iz uvoza, pritisak u cevima opao.

Objasnio je da su sve zemlje u regionu gas iz svojih skladišta stavile pod kontrolu vlada zbog čega na komercijalnom tržištu nije moguće kupiti prirodni gas niti ga preusmeriti iz nekog drugog pravca prema Srbiji.

Bajatović je rekao da susedna Hrvatska uspeva da se snabde sa 15 odsto gasa zahvaljujući sopstvenoj proizvodnji i pomoći Italije, koja je Hrvatskoj preko gasovoda u Jadranskom moru učinila dostupnim alžirski, ruski i sopstveni, italijanski gas.

On je kazao da se iz više izvora može saznati da je utorak krajnji rok kada bi rusko-ukrajinski spor trebalo da bude rešen i samim tim normalizovano snabdevanje gasom.

Konuzin: Važno izgraditi "Južni tok"

Kriza u evropskim državama i Srbiji izazvana prekidom isporuke ruskog gasa pokazuje koliko je važno da bude izgrađen gasovod "Južni tok", kaže ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin.

On je rekao i da se ruski premijer Vladimir Putin, u sklopu napora za prevazilaženje problema, dva puta sastao s predsednikom kompanije "Gasprom" i najavio da će delegacija Rusije danas u Briselu razgovarati o energetskoj krizi i s predstavnicima Evropske unije.

"Očekujem da će u Moskvi biti obnovljeni pregovori sa ukarajinskom kompanijom 'Naftogas'", rekao je Konuzin u izjavi za Radio-televiziju Srbije.

Ambasador je istakao da "najviše računamo na to da će Ukrajina prestati sa protivzakonitim ponašanjem i da će nadomestiti gas koji je oduzela evropskim potrošačima, uključujući i Srbiju".

Prema njegovim rečima, Rusija u potpunosti ispunjava svoje obaveze i gas namenjen Evropi i Srbiji u potpunosti isporučuje do svoje granice, ali "nesreća je u tome što gas dalje ide po teritoriji Ukrajine, a Ukrajina nezakonito uzima taj gas za svoje potrebe".

Konuzin je naveo da je Ukrajina zatvorila četiri gasovoda kojima preko njene teritorije prolazi gas namenje Evropi i Srbiji i da "zato Evropljani, a i Srbija, više ne dobijaju gas koji su uredno platili Rusiji i koji im Rusija šalje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

20 h

Svet

Britanija pada: Čeka ih krah?

Šefovi Banke Engleske (BoE) strahuju da je Britanija veoma izložena još jednom krahu finansijskog tržišta, izazvanog neizvesnošću unutar ključnog sektora koji je postao sve važniji – i sve izloženiji riziku – poslednjih godina.

23:00

14.5.2024.

1 d

Podeli: