Najavljen konkurs za WiMax licence

Ministarstvo za telekomunikacije Srbije najavilo je da će raspisati konkurs za korišćenje vajmaks (WiMax) tehnologije.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.01.2008.

17:49

Default images

Kako je agenciji Beta rečeno u Ministarstvu, Nacrt pravilnika o minimalnim uslovima za raspisivanje javnog nadmetanja biće objavljen na Internet stranici Ministarstva do kraja sedmice, a za približno 20 dana može se očekivati javna rasprava.

Javno nadmetanje će organizovati Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) nakon usvajanja Pravilnika i objavljivanja konačnog teksta u Službenom glasniku.

"Ministarstvo smatra da će putem vajmaks tehnologije da se ubrza primena Interneta u Srbiji, što je veoma važno za razvoj naše ekonomije i društva u celini. Istovremeno će ubrzati obezbeđivanje telefonskih usluga svim građanima i rešavanje problema dvojnika", navodi se u saopštenju.

Vajmaks ima širi opseg od standardne bežične tehnologije i zbog toga je posebno pogodan za seoske sredine, gde nisu razvijene kablovska i fiksna mreža.

Ministarstvo je u nacrtu pravilnika predložilo da se podele regionalne licence po okruzima, kako bi Srbija vajmaks tehnologiju uvodila u skladu sa evropskom politikom decentralizacije i da bi omogućila manjim firmama da konkurišu za licence.

U svim okruzima bi bile podeljene po tri licence za radiofrekvencijski opseg između 3,4 i 3,8 gigaherca, osim u Beogradu gde će biti izdata samo jedna licenca jer je veliki deo opsega već ranije bio dodeljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

14 h

Podeli: