Kuprom izneo dodatne uslove za RTB

Kuprom traži 25 izmena i dopuna kupoprodajnog ugovora i ugovora o prenosu eksploatacionih prava kako bi postao vlasnik RTB Bor

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 09.01.2007.

15:13

Default images

Prema saznanjima lokalnih medija, Kuprom od Vlade Srbije zahteva garanciju da sledećih šest godina neće poskupeti električna energija, jer bi to značilo poskupljenje proizvodnje bakra.

Rumuni traže i povećanje procenta zaloga imovine RTB-a sa sadašnjih pet na 30 odsto, kao i da deo novca, koji su u obavezi da plate za kupovinu borske kompanije, isplate državi tek nakon razrešenja međusobnih imovinsko-pravnih odnosa firmi iz sastava RTB-a.

Agencija za privatizaciju dala je Kupromu rok od 30 dana da započne pregovore o kupovini RTB Bor, na osnovu najbolje ponude na tenderu. Ukoliko pregovori sa Kupromom ne daju rezultate pregovaraće se sa firmom Ist point.

Vlasnik Ist pointa Zoran Drakulić insistira na nepromenljivosti nedavno donetog Zakona o rudarstvu, a posebno dela koji se tiče visine naknada za korišćenje mineralnih sirovina koja sada iznosi tri odsto od bruto prihoda. On kaže da je "sasvim logično da država zaštiti budućeg vlasni RTB-a, koji i onako snosi rizik ulaganja u to preduzeće".
Firma Kuprom nedavno je na tenderu ponudila 400 miliona dolara za kupovinu imovione RTB-a, odnosno 60 miliona više od drugoplasiranog ponuđača, konzorcijuma koga čine kiparski Ist point i britanski investicioni fond ORN.

Rumunski kupac namerava da naredne četiri godine nastavi proizvodnju u topionici i rafinaciji bakra sa postojećomo, zastarelom tehnologijom i zaključuju da on neće snositi odgovornost za eventualne ekološke posledice.

Zbog ispuštanja velike količine sumpordioksida u vazduh, proizvodnja bakra u Boru je prošle godine nekoliko puta zaustavljena, a građani su se žalili na zdravstvene probleme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: