Akcize na domaće cigarete veće

Od 1. januara 2007. akcize na domaće cigarete biće povećane sa jednog na dva dinara, dok za strane ostaju 10 dinara po paklici.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.12.2006.

15:52

Default images

Državni sekretar za ekonomske odnose Srbije sa inostranstvom Vlatko Sekulović je govoreći o zaštiti duvanske industrije, istakao da, ukoliko druge zemlje u regionu otvore svoje tržište, to će uraditi i Srbija.

"Ta zaštita ne ogleda se samo kroz povećanje ili smanjenje akciza i carina," rekao je Sekulović na skupu posvećenom novinama koje donosi Sporazum o jedinstvenoj zoni slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi (CEFTA).

On je dodao da postoji i pitanje netarifnih barijera i niz drugih koja su regulisana Zakonom o duvanu.

Prema njegovim rečima, tek će se videti šta će biti sa akcizama i zaštitnom politikom duvanske industrije u narednom periodu, s obzirom na to da je Srbija potpisala Sporazum CEFTA.

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić podsetio je da Hrvatska traži od Srbije da smanji akcize na uvozne cigarete i izjednači ih sa akcizama na domaće, a da pri tom ne poveća carinu.

On je kazao da bi srpska duvanska industrije, ako vlada prihvati takav zahtev, imala slabu zaštitu "koja nigde ne postoji" i istakao da je carina na uvoz cigareta u Srbiji 15 odsto, u Hrvatskoj 38 odsto, a u Evropskoj uniji 58 odsto.

Ponuda Srbije pre potpisivanja CEFTA sporazuma, 19. decembra, bila je da poveća carinsku stopu za onoliko koliko bi smanjila akcize čime bi namet države bio isti, ali Hrvatska na to nije pristala, rekao je Parivodić.

"Mi moramo da do kraja 2009. godine pružimo zaštitu domaćoj industriji u smislu malo većih carina na uvozne cigarete da bi strane fabrike koje su došle u Srbiju mogle da povrate velike investicije", kazao je Parivodić. 

On je naveo da je Hrvatska zatvorena za uvoz cigareta i da je 90 odsto cigareta koje se tamo prodaju iz Tvornice duvana Rovinj, dok Hrvatska u Srbiju izvozi cigarete u vrednosti od osam miliona evra godišnje.

"Naš izvoz u Hrvatsku je nula, i malo je poznato da Hrvatska vodi takvu akciznu politiku da ne možete da se registrujete u dve niže akcizne kategorije pri izvozu u Hrvatsku čime su strani proizvođači cigareta u startu nekonkurentni, kazao je Parivodić.

Govoreći o pravilima o prometu nafte u Srbiji, za koja neke zemlje u regionu takođe imaju sugestije, Sekulović je izrazio uverenje da sadašnja i svaka sledeća Vlada Srbije neće odustati od važećih propisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: