Srbija

Ponedeljak, 04.07.2016.

16:17

Tunel kroz BG: Ovo su 2 varijante trase

Gradski menadžer Goran Vesić pozvao je kompanije da se jave na tender za izradu idejnog rešenja tunela koji bi povezao Savsku i Dunavsku padinu.

Izvor: Tanjug

Tunel kroz BG: Ovo su 2 varijante trase
Foto: Thinkstock

Rok za konkurisanje je 1. avgust.

Vesić je podsetio da će za sedam dana, 11. jula, biti otvoren tender za dostavljanje ponuda za izvođenje radova na izgradnji fontane na Trgu Slavija.

Kad je reč o tunelu, idejna rešenja treba da sadrže elemente idejnog projekta za dve varijante trase, kao i vrednovanje predmetnih varjanti nakon čega će za izabranu varjantu biti urađen planski dokument i poslat zahtev za dobijanje lokacijskih uslova.

Vesić je objasnio da je tunel planiran kao produžetak starog Savskog mosta i njegova trasa bi trebalo da se pruža od Karađorđeve ulice ispod Terazijskog grebena ka zoni Dorćola.

"Nakon razmatranja predloženih varijanti tunelske veze, Komisija za planove Skupštine grada je donela odluku kojom su izdvojene dve varijante za koje je potrebno izraditi idejna rešenja koja treba da obuhvate i elemente idejnog projekta", rekao je Vesić, a saopštila je Gradska uprava.

Kako je pojasnio, u obe varijante tunel na Savskoj padini počinje u zoni raskrsnice Gavrila Principa i Kameničke, dok se za samu trasu tunela, kao i za ulaz odnosno izlaz na Dunavskoj padini razmatra više varijanti u zoni Bulevara despota Stefana i Poenkareove.

Kako se navodi u saopštenju, izradom prostornog plana područja "Beograd na vodi" i planovima za njegovu realizaciju, stvorili su se uslovi za izgradnju tunela koji bi konačno povezao savsku i dunavsku obalu i rešio pitanje drumskog saobraćaja u toj zoni.

Vesić je istakao da će taj deo grada, proširenjem tramvajskog mosta preko Save, postati značajan tranzitni pravac i nezavisno od izgradnje stambeno-komercijalnih objekata u zoni železničke stanice i Savamale.

On je pojasnio da je prema saobraćajnom rešenju Plana generalne regulacije planirana veza Savske i Dunavske padine koja bi se ostvarila tunelom za drumski saobraćaj.

Vesić je dodao da je neophodno detaljno sagledavanje trase, te da razrada rešenja podrazumeva usvajanje dimenzija osnovnih elemenata tunela, kao i grube statičke proračune.

"Posebno je potrebno obratiti pažnju da se pri definisanju trase saobraćajnog tunela vodi računa da se ne ugroze postojeće instalacije i planirane trase najvažnijih objekata centralnog kanalizacionog sistema", rekao je Vesić i podsetio da se u Ulici Gavrila Principa 35 nalazi spomenik kulture Kuća porodice Najdanović, koji se, takođe, ne sme ugroziti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Još jedan udarac za Mađarsku

Godišnja stopa inflacije u Mađarskoj je u maju blago porasla sa aprilskih 3,7 odsto na četiri odsto, objavio je danas Centralni zavod za statistiku Mađarske (KSH).

12:14

10.6.2024.

19 h

Podeli: