Srbija

Nedelja, 02.03.2014.

15:10

Ovako će izgledati Beograd na vodi

U Dubajiu predstavljen master plan izgradnje projekta "Beograd na vodi". Pored toga, predstavljena su i idejna rešenja za Kulu Beograd i tržni centar.

Izvor: B92

Default images

Prezentaciju je vodio Muhamed Alabar, direktor novoosnovane kompanije "Igl hils" (Eagle hills) koja je investitor projekta. Predstavljanju master plana prisustvovao je i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Firma "Igl hils“, koja će graditi "Beograd na vodi“, raspisala je konkurs za arhitektonska rešenja za dva objekta - Kulu Beograd i tržni centar, saopšteno je iz Vlade Republike Srbije. Na konkursu su učestvovale najpoznatije firme u svetu, među kojima i američki studio "SOM" koji je autor najviše zgrade na svetu - Burž Kalifa u Dubaiju.
(Tanjug, screenshot)
Ukupna površina "Beograda na vodi“, uključujući stambeni i poslovni prostor, iznosiće 1.850.000 metara kvadratnih. Dužina bulevara iznosiće 1,8 km, a širina 40 metara. Gradiće se u tri velike faze, a prva u pet etapa.

Četiri velike svetske kompanije već su dostavile osam predloga za Kulu Beograd, od kojih su četiri ušla u uži krug, dok su za tržni centar u uži izbor ušle dve ponude.
(Tanjug, screenshot)
Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je nakon sastanka, obraćajući se novinarima, rekao da će u izgradnju projekta "Beograd na vodi“ biti uključene firme i arhitekte iz Beograda i da će oko 20.000 ljudi biti zaposleno.

"Beograd će postati regionalni centar. Bićemo zemlja koja privlači najveći broj turista i investitora u regionu", istakao je Vučić.
(Tanjug, screenshot)
"Jedan od najznačajnijih objekata 'Beograda na vodi', Kula Beograd, biće završena do 2017. godine“, izjavio je Muhamed Alabar, posle prezentacije projekta u Dubaiju.

"Bez ikakve sumnje, kada pogledate Srbiju, kada pogledate osnove ekonomije i proaktivnu politiku koju sprovodi Vlada, projekat će biti fenomenalan ne samo za ljude kiji će u Srbiju dolaziti već će to biti projekat koji će podići ponos celoj Srbiji", poručio je on.
(Tanjug, screenshot)
Potpredsednik Vučić je istakao da je potrebna politička i ekonomska stabilnost neophodna za privlačenje stranih investicija i da je Srbija zemlja u kojoj su ti uslovi ispunjeni.

"Ovaj projekat znači novo rođenje Srbije", istakao je Vučić.
(Tanjug, screenshot)
Svetska premijera projekta "Beograd na vodi" dogodiće se 11. marta u Kanu, na najvećem sajmu nekretnina na svetu.

Vučić će se u toku dana sastati sa šeikom Muhamedom bin Zajedom u Abu Dabiju, gde će razgovarati o kreditu UAE Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

469 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uskoro ostajemo bez nafte?

Nafta je jedan od najvažnijih resursa za čovečanstvo. Koristi se ne samo za proizvodnju goriva i maziva, već i kao sirovina za proizvodnju sintetičke gume, sintetičkih tkanina, plastike, deterdženata, boja i lakova, đubriva, pesticida, voska i još mnogo toga.

10:07

8.6.2024.

1 d

Podeli: