Srbija

Petak, 01.04.2011.

15:25

Tadić: Zajedno smo jači

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijeri Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Jadranka Kosor dogovorili su zajednički nastup na trećim tržištima.

Izvor: Tanjug

Default images

Tadić je posle razgovora sa premijerima Hrvatske i Slovenije kazao da je akcenat stavljen na privrednu saradnju i zajednički nastup na trećim tržištima, što će, kako je istakao, pošto dogovor bude formalizovan odgovarajućim sporazumima, otvoriti nove ekonomske perspektive za sve tri države.

Tadić je, precizirajući na kojim bi projektima tri države mogle da sarađuju, rekao da je remont tenkova u Kuvajtu samo jedna od mogućnosti, a da veliki potencijali postoje u oblasti prehrambene i građevinske industrije. "Ubeđeni smo da imamo zajedničke resurse, ne samo na trećim tržištima, nego i kada je u pitajnju infrastruktura, jer ovaj naš prostor vezuje zapadnu Evropu i Tursku i zato je neophono da unapređujemo našu infrastrukturu", rekao je Tadić, i podsetio da je zajedničko železničko preduzeće Kargo 10 već postiglo značajne uspehe.

Tadić je izrazio zadovoljstvo zbog porasta trgovinske razmene između tri zemlje, konsatujući da je ona u poslednje vreme postala uravnotežena i da nijedna od njih ne beleži znatniji deficit.

Okvir saradnje

Tadić, Kosorova i Pahor su potpisali zajedničku izjavu u kojoj je precizirano da se saradnja odnosi na projekte i sektore gde ekonomski subjekti iz Srbije, Hrvatske i Slovenije imaju mogućnost da kombinuju svoje kapacitete.

Mogućnosti takve saradnje konstatovane su, pre svega, u sektorima građevinarstva, odbrambene i bezbednosne industrije, automobilske, drvnoprerađivačke i prehrambene industrije, kao i u oblasti transporta i komunikacija.

Komunikacija će se, kako je predviđeno, odvijati posredstvom kopredsedavajućih Komisije za ekonomsku saradnju tri države, a biće uspostavljena i radna grupa za saradnju na trećim tržištima.

Hrvatska premijerka je naglasila da su najviše razgovarali o privrednoj saradnji oceniviši da je "dobra privredna saradnja važna za stabilnost Jugoistočne Evrope".

"Svakako da smo pokazali još jedanput spremnost da sarađujemo u područjima u kojima vidimo naš interes", rekla je Kosor.

Kao dobar primer saradnje, Kosor je navela zajedničko preduzeće za železnički transport "Kargo 10". Istakla je da takva mogućnost postoji i u automobilskoj industriji i građevinarstvu gde se zajedničkim nastupom na trećim tržištima povećavaju šanse za uspeh.

"Možemo razmišljati pored Rusije i o zemljama severne Afrike posle stabilizacija prilika", dodala je Kosor.

Saradnja će podrazumevati razmenu poslovnih i ekonomskih informacija od zajedničkog interesa i formiranje ad-hok konzorcijuma, organizaciju zajedničkog predstavljanja na trećim tržištima, kao i saradnju diplomatskih predstavništava za promovisanje zajedničkih projekata u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: