Svet 0

12.06.2024.

13:40

IEA uprozorava: Proizvodnja nafte će nadmašiti potražnju

Porast globalne proizvodnje nafte će do 2030. nadmašiti rast potražnje za ovim energentom i stvoriti viškove kapaciteta koji su poslednji put viđeni na vrhuncu pandemije virusa korona.

Izvor: Tanjug

IEA uprozorava: Proizvodnja nafte će nadmašiti potražnju
Shutterstock/Alexander Knyazhinsky

Podeli:

To se navodi u danas objavljenom srednjoročnom izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Organizacija sa sedištem u Parizu prognozira da će rast potražnje za naftom postepeno usporavati do 2030. kada će iznositi oko 106 miliona barela dnevno, dok će ukupni kapaciteti proizvodnje nafte u istom periodu porasti na skoro 114 miliona barela dnevno.

Rezultat će biti višak kapaciteta od osam miliona barela dnevno koji bi mogao da poremeti naftna tržišta i fukcionisanje kartela OPEK plus.

Potražnja za naftom će do 2030. biti snažna u brzorastućim privredama Azije, kao i u sektorima vazduhoplovstva i petrohemije, dok će ona slabiti u razvijenijim privredama.

"Ekonomski oporavak nakon pandemije posustaje, dok energetska tranzicija napreduje a struktura kineske ekonomije se menja, tako da rast globalne potražnje za naform usporava i treba da dostigne svoj vrhunac do 2030", saopštio je izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju Fatuh Birol.

Prema njegovim rečima, naftne kompanije treba da provere da li su njihove poslovne strategije i planovi u skladu sa promenama koje se dešavaju, navodi se na sajtu IEA.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Zaboravljeni porez se opet vraća

Zaboravljeni porez opet se vraća i to onaj na nekretnine. Iz Vlade Hrvatske ponovno stiže najava o njegovom uvođenju, a sve s ciljem da se smanje cene kuća i stanova koje su otišle u nebo.

10:26

11.7.2024.

1 d

Svet

Pokajali se – ipak neće ruski gas

Austrijsko ministarstvo za energetiku objavilo je u utorak da je osnovalo komisiju koja bi trebalo da analizira ugovor domaće energetske kompanije OMV i ruskog Gasproma o snabdevanju gasom i razmotri mogućnosti njegovog raskida.

8:11

11.7.2024.

1 d

Podeli: