Hrvatska nije postojala kao opcija: Odbijali nas

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta izglasao je Direktivu o geoblokiranju i drugim vrstama diskriminacije.

Region

Izvor: B92

Utorak, 25.04.2017.

17:01

Hrvatska nije postojala kao opcija: Odbijali nas
Foto: Thinkstock

Hrvatski potrošači više neće osećati blokadu utemeljenu na nacionalnosti, mestu prebivališta ili boravišta na onlajn tržištu.

Na direktivi je radila i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

“Ova direktiva je od izuzetnog značaja za hrvatske potrošače jer smo kao građani iz manje i novije države članice neretko diskriminisani tokom kupovine onlajn. Najčešće se događa da nam veb trgovina odbija da nešto proda ili dostavi, a u pojedinim slučajevima kupci se automatski prebacuje na lokalnu stranicu s drugim proizvodima i cenama. Uz to, ponekad nam se čak naplati i po višoj ceni nego kupcima iz nekih drugih članica EU-a.“, objašnjava Biljana Borzan.

U direktivi su usvojeni amandmani zastupnice Borzan o zabrani automatskog preusmeravanja kupaca na stranice s drugačijom ponudom i cenama, osim ako kupac izričito prihvati tu opciju.

“Potrošačka udruženja procenjuju da je dostava u manje države članice dva puta skuplja nego u veće, a naši građani mi se žale da dostave u Hrvatsku najčešće uopšte nema, te po pošiljke moraju da odlaze preko granice. Na nivou EU čak 25 odsto potrošača se žali da ne može kupovati onlajn u drugoj državi. Ova direktiva, kao i moja Uredba o prekograničnoj dostavi su veliki iskorak za te potrošače“, kaže Borzan.

Prekogranična onlajn kupovina u EU čini tek 14 odsto ukupne internet kupovine.

“Onlajn tržište ima veliki potencijal koji bi koristio i hrvatskim trgovcima i potrošačima. Procena je da bi povećanje onlajn trgovine sa sadašnjih pet odsto na 15 odsto značilo siguran rast BDP-a na nivou Unije za 1,7 odsto“, kaže Borzan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: